reklam

17 Nisan 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitlerden ders üstüne ders

Çimento, demir hırsızı, kısacası hayatlarımızı çalan müteahhitler yüzünden meslek grupları arasında halkın gözünde en itibarsız konuma gelenler, Türkiye'ye ders üstüne ders vermeye başladı.

İlk dersi Türkiye Müteahhitler Birliği'nin başkanlığından kısa bir süre önce ayrılan Nihat Özdemir verdi. Nihat Özdemir ki en alt seviyeye inen itibarlarını kazanmaları için bugüne kadar canla başla çalışmış bir işadamı. Siyasetçi-bürokrat-müteahhit üçgenini yıkmayı, devlet eliyle zengin müteahhitlerin türemesini engellemeyi sağlayacak Kamu İhale Yasası'nın çıkması için az uğraşmadı. Türkiye Müteahhitler Birliği'nde 'etik' kavramının yerleşmesinin de takipçisi oldu.

Ne var ki Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak şirketinin yetkilileri bugün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı inşaatında usulsüzlük yapılması, haksız kazanç elde edilmesi iddiasıyla yargılanıyor.

"Adamına göre hukuk olmadığına göre, adamına göre de etik kuralı olmaz" diyorduk. Nihat Özdemir de bunca yıllık 'duruşuna' uygun davrandı. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin imajının kötü etkilenmemesi amacıyla birlik yönetim kurulu başkanlığı görevinden ayrıldı.

Medeni ülkelerde, medeni insanların bir refleks haline getirdiğini Nihat Özdemir uyguladı.

Medeni ülkelerde geçerli olan etik anlayışına göre 'Bir örgütte, bir kişinin hakkında belirsizlik, muallaklık söz konusuysa, o kişi bunlar başına gelmemiş üyelerle aynı konumda bulunamaz' deniliyor.

Nihat Özdemir'in bu uygar davranışının herkese ve özellikle de Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerine ders olmasını diliyoruz.

Maalesef biliyoruz ki, birlik üyesi müteahhitlerin dertleri arasında 'etik kuralları oluşturmak' en son sıralarda geliyor.

Sizlere aktarmıştım. Nihat Özdemir'in başkanlığı döneminde Türkiye Müteahhitler Birliği 'Kurumsal İtibar Araştırması' yaptırmıştı.

Ankete katılan 1307 kişi, 'meslek gruplarının toplumda uyandırdığı itibar' sıralamasında müteahhitleri en alta koyarken, usulsüzlüklerin önlenmesi için müteahhitlerin kendi aralarında bir disiplin sistemi uygulamasını önermişti. 

Türkiye'deki taahhüt işlerinin yüzde 70'ni, yurtdışındaki işlerin ise yüzde 90'ını üstlenen Türkiye Müteahhitler Birilği'nin 142 üyesi ise, birlik yönetimin itibar kaygısının tam aksine, taahhüt sektörünün en önemli sorunları arasında 'müteahhitlik camiasına ilişkin yanlış, olumsuz yargıları' en alt sırada görüyordu. Üyelerin derdi daha çok akreditasyon, teminat mektubu, bürokratik engellerdi.

Avrupalılar özeleştiri yaptı
Nihat Özdemir'in verdiği etik dersinden sonra, ikincisi de Özdemir'in ayrılmasıyla Türkiye Müteahitler Birliği'nin başkanlığını üstlenen Erdal Eren'den geldi. Önceki akşam Müteahhitler Birliği'nin ev sahipliğindeki Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği üyelerinin ağırlandığı Çırağan Sarayı'ndaki yemeğin ciddi iş toplantılarından farkı olmayacağını düşünmüştüm. Yanılmışım. Semazenli, muhteşem sesli solist Ece Berker'in şarkıları öncesinde, Erdal Eren, 14 ülkeden 85 misafire, kültürümüzdeki misafirpeverliğin önemini anlatıyor, tarihimizin iki günde öğrenilemeyeceğini söylüyor, Türkiye'ye yeniden gelip, uzun kalmalarını öneriyordu.

Türkler, Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği'ne iki yıl önce üye olmuş. Avrupalı müteahhitler de tarihlerinde ilk defa genel kurullarını İstanbul'da yapıyorlarmış. Aslında Türk müteahhitler, üye oldukları ilk günden itibaren toplantılarını İstanbul'da yapmaları için ısrar ediyormuş. Geçen yıl nisan ayında İstanbul kararı verilmiş, ancak Irak Savaşı ve terör korkusu yüzünden Avrupalılar İstanbul'dan vazgeçip, Madrid'i seçmişler. Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkanı Karl Rönnberg özeleştirisini şöyle yapıyordu: "Gördük ki terör, İstanbul'da veya Madrid'de fark etmez artık sivil, askeri hedeflere daha çok zarar veriyor. Bizler köprü, otoyol, tünel, santralarlar işbirliğimizi geliştirmeliyiz."
Radikal - Funda Özkan

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz