reklam

17 Nisan 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Unakıtan: Hazine arazilerini kat karşılığı verirsek daha çok gelir elde ederiz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devlet arazilerinin, kat karşılığı veya bina yapılması şeklinde değerlendirilmesi halinde, Hazine'nin buradan daha fazla gelir elde edebileceğini söyledi. Unakıtan Tüpraş'ın özelleştirilmesindeki ertelemeyle ilgili "Teknik zorluklardan dolayı Özelleştirme İdaresi uzatılmasına karar verdiyse bundan normal birşey olmaz" dedi.

Unakıtan, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği'nce düzenlenen, kamu kesiminin mali disiplini ve Türk vergi sisteminin değerlendirilmesi konulu "7. Türkiye Vergi Kongresi"nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Unakıtan, kat karşılığı Hazine arazisi tartışmaları ile ilgili bir soruya karşılık:

"Devlet arazilerimizi en güzel şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bugüne kadar bunları çeşitli şekillerde satışa sunduk, çeşitli formüller geliştirdik. Fakat bu ekonomik ortamda millete (hadi ver bakalım bu arazinin parasını) dediğimiz zaman çok az kimseden para çıkıyor. Halbuki biz bunları belli kat karşılığı veya herhangi bir şekilde ekonomiye değer kazandıracak binaların yapılması şeklinde değerlendirirsek, hem buna karşı talep çok fazla olacak hem de Hazine'nin buradan elde ettiği gelirleri daha fazla olacak. O bakımdan böyle bir çalışma başlattık."

Kemal Unakıtan, "Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili yüzde 25 özel iletişim vergisi alınması söz konusu mu?" sorusuna, ilave bir özel iletişim vergisi düşünülmediğini belirterek, "Ama onlardan aldığımız yüzde 15 bir nispet var. Bir görüş (bunu düşürelim) diyor, bir görüş (bunu aynen devam ettirelim) diyor" şeklinde karşılık verdi. Unakıtan bir soru üzerine özelleştirmelerin ardından konuşma ücretlerine zam gelmeyeceğini söyledi.

Cari açıktan korkmayın
Bakan Unakıtan, "7. Türkiye Vergi Kongresi"nde yaptığı konuşmada da cari açığın korkulacak düzeyde olmadığını belirterek "Ancak gelişen bir ülkenin hem ihracatı hem de ithalatı artar. Biz bunun da tedbirini alıyoruz. Hiçbir şekilde rehavete kapılmış durumumuz yok. Aksine daha da dikkatli davranıyoruz. Biz zaten mali disipline sadece ekonomi tamamen düzelene kadar, enflasyon ve faiz düşene kadar değil, sürekli riayet edilmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Mali disiplinin sadece 2004'de değil 2044'de bile devam etmesi lazım." diye konuştu.

Mali disipline uyulması halinde Türkiye'de 4-5 yıl sonra denk bütçenin yakalanabileceğini söyleyen Unakıtan, kişi başına milli gelirin 2004 sonunda 4 bin dolar seviyelerine çıkabileceğini söyledi.

Eskisi gibi kar etmek yok
Unakıtan iş aleminin karların eskisi gibi olmadığından şikayet ettiğini belirterek "Faiz de düşecek, enflasyon da düşecek, karlar da düşecek. Eskisi gibi (aldım, kar ettim) yok. Onlar da tarihe gömülüyor." dedi. Kemal Unakıtan, şunları söyledi:

"Liradan 6 sıfırı attığımız zaman ne olacak halimiz? Bu konuda ilmi çalışmaların yapılması lazım. Enflasyonsuz hayata alışmamız lazım. Şimdi çok makul birşeyi yaşayacağız. Ama ötekini de yaşadığımız için sudan çıkmış balık gibi de olmayalım. Herkes hesabını iyi yapsın. İş alemi (işler kesat, karlar eskisi gibi değil) diyor. Karlar eskisi gibi olmayacak. Faiz de düşecek, enflasyon da düşecek, karlar da düşecek. Eskisi gibi (aldım, kar ettim) yok. Onlar da tarihe gömülüyor."
Dünya

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz