reklam

21 Nisan 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Paolo Verzone Meslektaşları ve Öğrencileri Tarafından İTÜ'de Anıldı

19 Nisan 2004 Pazartesi günü, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde, Türkiye'de mimarlık tarihi ve restorasyon eğitiminde bir öncü olarak kabul edilen Paolo Verzone, geride bıraktığı eserleriyle ve akıllarda kalan hikayeleriyle anıldı.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi'nin katkılarıyla gerçekleşen seminer, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Ferhan Yürekli'nin açılış konuşmasıyla başladı. Toplam iki oturumdan oluşan seminerin ilk konuşmacısı Politecnico di Torino II. Mimarlık Fakültesi Dekanı Vera Comoli'ydi. Comoli, Paolo Verzone'yi tarih ve restorasyon arakesitinde üniversite eğitimi ile ele aldı. Çalışmalarının, üniversiteleri adına birçok konuda ilkleri teşkil ettiğinden ve çizdiği bu başarılı portrenin birçok kişiye ve alana öncülük ettiğinden bahsetti.

Koordinatörlüğünü Nur Akın'ın üstlendiği birinci oturumun ikinci konuşmacısı Doğan Kuban oldu. Kuban, Verzone'yi tüm akademik başarılarının da ötesinde çok iyi bir dost olarak tanımladı. Formal kimliğinin gölgesinde kalan karakteristik özellikleriden bahsetti. Okumanın ve araştırmanın kendisi için taşıdığı büyük öneme de değinen Kuban, efsane tasarımcının kitaplara ve kataloglara olan tutkusunu belirtti. Konuşmacının önemle üzerinde durduğu konulardan biri de Verzone'nin sürekli çalışmayı bir mutluluk kaynağı olarak tanımlamasıydı. Kuban, konuşmasını öncü mimar Paolo Verzone'nin dostluğuyla ve çalışkan kimliğiyle hayatına kattığı geniş perspektifi şükranla anarak noktaladı.

Seminerin ilk oturumuna Politecnico di Torino Üniversitesi II. Mimarlık Fakültesi Konut- Kent Bölümü Başkanı Costanza Roggero'nun konuşmasıyla devam edildi. Roggero, Verzone'nin birçok akademisyence müthiş olarak tanımlanan yeteneğinden ve Anadolu'nun antik yerleşimlerindeki İtalyan arkeoloji araştırmalarının en önemli, aynı zamanda da en köklü kurumlarından olan Frigya Hierapolis misyonuna olan katkılarından bahsetti. Öncü mimarın, mimarlık tarihi araştırmaları konusundaki nesnel çalışma yönteminin geçerliliği ve güncelliği açısından bir çalışma disiplini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Verzone'nin tarihi yapılandırma sürecinde izlediği üç bakış açısını, "değişim", "varolanın korunması" ve "bunlara müdahale edilmesi" olarak yorumladı. Kendisinin akademi hayatı boyunca yalnız Avrupa dahilinde değil, uluslararası ölçekte düşündüğü ve sadece mimari anlamda değil kültürel anlamda da donanımlı olmanın kendisi için her zaman çok büyük bir anlam taşıdığını aktardı. Roggero, konuşmasına halen üzerinde çalışmakta oldukları "web" projesinin tanıtımı ile son verirken Verzone'nin çektiği fotoğraflar, yazdığı yazılar ve küçük notlarından oluşan zengin arşivin çok yakında internette yayına açılacağı haberini iletti.

İlk oturumun son konuşmacısı Afife Batur'du. Verzone'nin eski öğrencilerinden olan Batur, Verzone'nin Teknik Üniversite bünyesindeki çalışmalarından bahsetti. Kurul arşivinden edindiği belgelerin barkovizyon ekranına yansıtılarak desteklendiği konuşmasında, Verzone'nin Teknik Üniversite'de temelini oluşturduğu restorasyon uygulamalarından ve büyük bir özveriyle aşılamaya uğraştığı çalışma disiplininden bahsetti. Batur, birçok arşiv niteliğindeki belgenin birbiri ardına sıralandığı ve herkesin büyük bir ilgiyle takip ettiği konuşmasını, Verzone'nin ilginç ve bir o kadar da özgün öğretilerine duyduğu hayranlığı belirterek sonlandırdı.

İkinci oturum, koordinatör Afife Batur'un yönetiminde başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Zeynep Ahunbay ikinci oturumun ilk konuşmacısıydı. Ahunbay, Verzone'yi tanıma fırsatı bulamadığına ancak asistanlığını yaptığı Doğan Kuban'ın anlattıkları ve incelediği ders notları ışığında Verzone öğretilerini elinden geldiğince izlemeye çalıştığına değindi. Verzone'nin Teknik Üniversite'ye bağışladığı zengin kütüphanenin önemini vurguladı ve gerek geride bıraktığı kitaplar gerekse de aşıladığı disiplin aracılığıyla aktarmış olduğu bilimsel ve kültürel mirasın bugün bile hala önemini tüm tazeliğiyle koruduğunu sözlerine ekledi. Ahunbay, Verzone'nin birnevi temellerini attığı restorasyon çalışmalarının bugün geldiği aşamaları, Teknik Üniversite bünyesinde irdeledi ve örnek görsellerle konuşmasını güçlendirdi.

İkinci oturum Politecnico di Torino II. Mimarlık Fakültesi akademisyenlerinden Donatella Ronchetta'nın konuşmasıyla devam etti. Ronchetta, Verzone'nin üniversite bünyesinde öncülüğünü ettiği çalışmaları Verzone konseptinin eskimezliği bakış açısıyla aktardı. 1957'de İtalyan arkeoloji misyonunun başlaması ve Verzone'nin buna öncülük etmesi konularına değinen Ronchetto, Hierapolis gibi bir ören yerinde birlikte yürüttükleri rölevelerden de bahsetti. Birbirini izleyen farklı zamanlarda yürüttükleri arkeolojik kampanyalardan aşama aşama bahseden Ronchetta, ilk kampanyanın 1957 yılında gerçekleştiğini ve bu aşamada yerin dokusu ve şehir mobilyaları konularında araştırmalarının olduğunu aktardı. Daha hassas araştırmaların 60'lı yıllarda yapılmasıyla dört odalı timülüslerin, beşik tonozlu anastozlarının varlığına ulaştıklarını sözlerine ekleyerek bulunan bu timülüsün taşıdığı karakteristik özellikler bakımından diğer tüm timülüs türleri için ortak varsayımlar taşıdığının da altını çizdi. 2000'li yıllarda , bu çalışmaların yoğunlaşmasıyla ve detaylandırılmasıyla gelinen noktaları görsellerle destekleyerek anlattı.

Paolo Verzone'nin eserlerinin ve bazı fotoğraflarının sergilendiği İTÜ Taşkışla Kampüsü 19-30 Nisan tarihleri arasında katılımcılarla buluşmaya devam edecek.
Arkitera - Elif Aksüt

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz