reklam

21 Nisan 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Yapı denetim sigortası yeniden gündemde

Dört yıl önce uygulamaya konması planlanan ancak büyük tartışmalara yolaçması nedeniyle iptal edilen "yapı sorumluluk sigortası" yeniden gündemde.

2000 yılının Temmuz ayında Yapı Denetimi Hakkında 595 sayılı KHK ile yürürlüğe giren yapı denetim kuruluşları zorunlu mali sorumluluk sigortası, sigorta şirketlerinin itirazı sonucu altı aylık periyodlarla iki kere üst üste ertelenmişti. Ancak ikinci erteleme süresi dolmadan 2001 yılını Haziran ayında baştan beri sigortacılar ile Bayındırlık Bakanlık arasında tartışmalara neden olan yapı sorumluluk sigortası Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile iptal edildi.

O dönem sigorta şirketleri, yapı sorumluluk sigortasının şartlarını sigorta sektörüne danışmadan Bayındırlık Bakanlığı'nın hazırladığını, o zamanki sigorta şartlarına göre reasürans bulamadıklarını öne sürerek, yapı sorumluluk sigortasını yapamayacaklarını söylemişlerdi.

Şimdilerde ise yapı sorumluluk sigortası yeniden gündeme geldi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı hazırladığı "Yapı Denetim Kanunu Tasarısı Taslağı"na yapı sorumluluk sigortasını da ekleyerek; taslağı, sigorta sektörünün görüşüne sundu.

Yapı denetim şirketleri sigorta yaptıracak
Bakanlığın hazırladığı tasarı taslağına göre; yapı denetim kuruluşları, denetim faaliyetlerine başlamadan önce denetimini üstleneceği her bir yapı için ayrı ayrı olmak üzere kanunda belirtilen sorumluluk süresince, yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelebilecek yapı hasarlarından kaynaklanan zararın karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundalar. Taslakta yapı sorumlulularının, yapı hasarlarından doğan zararların tazmini ile ilgili sorumluluk süreleri ise, yapı kullanma izin belgelerinin alındığı tarihten itibaren başlamak üzere yapının taşıyıcı sistemine ilişkin olarak 15 yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarına ilişkin olarak da üç yıl olarak belirlendi.

Yine taslağa göre yapı sektörüne yönelik üretim yapanlar, imal ettikleri ürünler için ürün sorumluluk sigortası yaptıracak ve bunu da ürünlerin ambalajı veya satıcılara verecekleri belgeler ile de taahhüt edecekler.

Yapı Denetim Kanunu Tasarısı Taslağı'nın en önemli noktasını ise, "Yapı Denetimi Sigortası Havuzu" kurulması oluşturuyor.

Sigortacılar: "Reasürans bulamazsak, yapamayız"

Sigorta şirketlerinin yapı sorumluluk sigortasını uygulamak istememeleri halinde yapı denetim kuruluşlarının, proje müteahhitlerinin, şantiye şeflerinin ve yapı müteahhitlerinin sorumlulukları ile yapı sektörü için üretim yapanların üründen doğan sorumluluklarını teminat altına almak üzere kamu tüzel kişiliğe haiz, idari ve mali yönden özer bir Yapı Denetimi Sigortası Havuzu kurulacak. Yapı ile ilgili sigorta dallarında ruhsat sahibi olan sigorta şirketleri de isteğe bağlı olarak havuza iştirak edebilecekler.

Sigortacılar ise taslağa şimdilik temkinli yaklaşıyorlar. Dört sene önceki uygulama ile şimdiki taslak arasında çok büyük fark olmadığına dikkat çeken sigortacılar, bu haliyle yine reasürans bulmakta zorlanacaklarını vurguluyorlar. Taslak üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki hafta görüşlerini ilgili kurumlara bildireceklerini belirten sigortacılar, uygulamanın hayata geçmesi konusunda pek de umutlu gözükmüyorlar.

Okan Balcı: Dünyada benzeri daha yok
İsviçre Sigorta Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Okan Balcı, 2000 yılında uygulamaya konmaya çalışılan tasarı ile bugün hazırlanan taslak arasında çok büyük farklar olmadığını söyledi.

Okan Balcı, yeni taslakta da temel sorunun; müteahhidin 15 yıl boyunca deprem başta olmak üzere tabi afetlere karşı sorumluluğunu sigorta ettirmesi olduğunu belirtti. Tabi afetlere karşı bir sigortanın dünyada uygulanmadığını ifade eden Balcı, "Müteahhitin yaptığı inşaat depremde yıkılıyor ve sigorta şirketine `Bundan sen mesulsun' diyorsun. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Zaten geçen seferde bu sigortanın uygulanmamasının sebebi de buydu. Biz de Sigorta Şirketleri Birliği olarak komiteler kurduk, bu işi nasıl formüle edip de sigorta şirketlerinin sistemin içine ne şekilde sokarız diye çalışıyoruz" dedi.

Okan Balcı, birlik olarak taslağın sigorta ile ilgili bölümlerini incelediklerini ve bu sigortanın yapılıp yapılamayacağını tartıştıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen sefer inattan sigorta yapmamazlık etmedik. Tabii afetler nedeniyle insanlara mesuliyet yüklendiği sigorta mantığı dünyada yok. Çünkü reasürans yok. Şimdi bunu nasıl formüle ederiz diye kafa yoruyoruz. Eğer mantık üzerine bir sistem kurulursa, bu iş olur. Zaten taslakta da bakanlık, `Siz sigortayı yapmazsanız, ben de havuz kurarım, kendi kendime sigorta ederim' diyor. Havuz dediniz mi, buna birilerinin katılması lazım. Biz sigortacılar olarak katılamayacağımıza göre demek ki, devlet bu havuza para koyacak, bir hasar olduğunda devlet karşılayacak. Bu işe reasürans bulunamadığına göre, reasürans da devletin garantisinde olacak. Ben bunu yaparım demekle bu işler olmuyor. Her şey sigorta edilebilir diye düşünüyorlar. Eğer olacak bir şeyse neden biz yapmayalım?"

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Cahit Nomer: Bu şartlarla sigortacılarla mutabakat sağlanamaz

Cahit Nomer, taslağın sigorta boyutu üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Hazine ve sigortacıların ortak çalıştıklarını söyledi. Olayın sigorta boyutunun yeniden işler hale getirilmesi gerektiğini belirten Cahit Nomer, şu açıklamaları yaptı:

"Sigortacılar, taslaktaki sigorta ile ilgili maddelerin işleyip işlemeyeceği konusunda emin değiller. Çünkü, reasürans sistemine uymuyor. Dört sene önce hazırladıkları ve bizim de itiraz ettiğimiz hususlarda büyük değişiklikler yapmamışlar. 15 sene boyunca sigorta teminatı istiyorlar. Halen depremi, tabii afetleri mesuliyet sigortasının içine katmak da ısrarlılar. Birlik olarak konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ben sigortacılarla bu konu hakkında mutabakata varılacağından çok da ümitli değilim. Eğer sigortacılar olmazsa, havuz kurup, kendileri yapmak istiyorlar. Havuz oluşturduklarında bunun reasüransını kim yapacak? Eğer havuz kurarlarsa devlet bir anlamda sigortacılık yapacak demektir. Anlayamadıkları nokta şu, sigortacılar eğer reasürans bulamazlarsa, bu teminatı veremezler."

Yapı Denetim Sigortası Taslağı neler getiriyor?
Yapı denetimi kuruluşu; denetim faaliyetlerine başlamadan önce, denetimini üstleneceği her bir yapı için ayrı ayrı olmak üzere ve kanunda belirtilen sorumluluk süresince, yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelebilecek yapı hasarlarından kaynaklanan zararın karşılanmasını sağlamak üzere malî sorumluluk sigortası yaptırmak mecburiyetinde.

Taslakta, yapı hasarlarından doğan zararların tazmini ile ilgili sorumluluk süresi ise; yapı kullanma izin belgelerinin alındığı tarihten itibaren başlamak üzere yapının taşıyıcı sistemine ilişkin olarak 15 yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarına ilişkin olarak da üç yıl olarak belirlendi

Şantiye şefi, denetçi mimar, mühendisler, kontrol elemanı mimar ve mühendisler, mesleklerini yerine getirmeleri ile ilgili olarak üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlara karşı mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaklar

Yapı müteahhitleri, sözleşmede yer alan şartlara uyacağını ve yapının belli kriterlerde performans sergileyeceğini garanti eden kefalet bonosunu temin etmeye veya mali sorumluluk sigortasını yaptırmaya mecbur olacaklar

Yapı sektörüne yönelik üretim yapanlar, imal ettikleri ürünler için ürün sorumluluk sigortasını yaptırmak ve bu hususu ürünlerin ambalajı veya satıcılara verecekleri belgeler ile taahhüt etmek zorundalar

Her bir yapı için yaptırılacak malî sorumluluk sigortasının teminat tutarı, genel şartlar, talimat, tarifeler, primlerin tahsil usûl ve esasları, proje müellifleri, yapı denetimi kuruluşları, denetçi mimar, mühendisler, kontrol elemanları, şantiye şefleri, yapı müteahhitlerinin sorumluluk tutarları ile yapı sektörünün ürün sorumluluğuna ilişkin usûl ve esaslar, bakanlığın görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlıkça belirlenecek

Zarar gören, taşıyıcı sistemin hasara uğraması halinde hasarın meydana geldiği yılın cari fiyatlarıyla güçlendirme bedelini veya yapının yıkılması halinde teminat tutarı üzerinden yapı hasarı bedelini, doğrudan sigorta şirketinden talep edebilecek, sigorta şirketinin ödemeyi reddetmesi halinde dava yoluna başvurabilecek

Sigortacılarla anlaşılamazsa devlet, Yapı Denetimi Sigortası Havuzu kurup kendisi sigorta yapacak

Yapı denetim sigortası konusunda sigorta sektörü ile mutabakata varılamazsa, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Hazine kamu tüzel kişiliğe haiz, idari ve mali yönden özerk bir Yapı Denetimi Sigortası Havuzu kurulacak.

Havuzun gelirleri ise, tahsil edilen idari para cezalarının yüzde 50'si, havuzun sağladığı teminat karşılığında toplanan primler, bu primlerin yatırım gelirlerinden oluşacak.

Yapı Denetimi Sigortası Havuzu'nun giderleri ise; teminat altındaki risklerin gerçekleşmesi halinde yapılacak tazminat ödemeleri, genel giderler, risk transferi ödemeleri, sigorta şirketlerine ödenecek komisyonlar, hasar tespiti işlemlerine ilişkin ödemelerden oluşuyor.

Havuza, yapı ile ilgili sigorta dallarında ruhsat sahibi özel sigorta şirketleri de istekleri halinde iştirak edebilecekler.
Dünya

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz