reklam

24 Nisan 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Denize nazır sanat merkezi

Turunç'ta, çeşitli uluslardan sanatçılarla tanışabileceğiniz ve doğanın içinde sanatınızla ilgilenebileceğiniz bir mekan var: Internationale Akademie Marmaris

Internationale Akademie Marmaris (IAM), Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı'nın (TTHV) 1997 yılında kurduğu bir sanat merkezi. Muğla'da, Marmaris'e 21 km. uzaklıktaki Turunç Koyu'nda, yeşillikler içinde denize karşı inşa edilen IAM, çeşitli uluslardan sanatçıları bir araya getiren, amatör sanatçıların da hem tatil yapabileceği hem de öğrenebileceği bir kültür merkezi-otel olarak tasarlandı. TTHV Başkanı Prof. Dr. Tahir Özgü, IAM projesiyle ilgili olarak "Amacımız Avrupa'da bilim, sanat ve kültürle ilgilenenleri Türkiye'dekilerle bir araya getirmek" diyor ve ekliyor: "Bunu yaparken Türk kültür ve sanatını da yabancılara tanıtmış oluyoruz."

Akademide resim, heykel, gravür, serigrafi ve fotoğraf atölyelerinin yanı sıra yabancı ve Türk sanatçıların katılımıyla paneller ve konferanslar düzenleniyor. Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası etkinlikte de yer alıyor. Tahir Özgü, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Togo'dan ABD'ye, Japonya'ya kadar çeşitli ülkelerden gelen sanatçıların ve grupların akademiyi bir kez görünce vazgeçemediklerini söylüyor. Öyle ki mekan zamanla bir kulüp ve buluşma noktası oldu. Ayrıca yabancı sanatçılar öğrencilerini de alarak buraya seminer vermeye de geliyorlar.

IAM yerli ya da yabancı ünlü bir sanatçıyı 15 gün Turunç'ta misafir ediyor. Sanatçının o süre içinde yaptığı eserlerden bazıları satışa da sunuluyor. Amatör sanatçılar da burada düzenlenen kurs ve seminerlere katılabiliyor, kendilerini geliştirebiliyorlar. Herhangi bir sanatı icra etmeniz de şart değil. Sanat dostu olan, bu ortamdan hoşlanan herkes buraya gelebiliyor. Akademi Türk kültürünün tanınmasına da önem veriyor. Bu anlamda arkeologların gözetiminde çevre gezileri, Türkiye'yi tanıtıcı slayt gösterileri düzenleniyor.

"Gelenler buranın müptelası oluyor"
Akademi ilk defa bu yıl uygulanmak üzere tüm yaz boyunca orada kalabilecek, öğrencilerle ilgilenebilecek bir eğitimci bulundurma kararı aldı. Mayıs başından Ekim sonuna kadar orada kalacak olan Ünay Kızıltan bu uygulamayla ilgili şunları anlatıyor: "Burada birçok sanatçının olduğu doğru ama siz herhangi bir atölyede çalışmak istediğinizde, daha önce orada çalışanlara göre seviye açısından geri olabilirsiniz, bu da sorun yaratabilir. Mesela Yusuf Taktak kendi öğrencileriyle gelir. Böyle bir durumda bana neler öğrenmek istediğinizi söylüyorsunuz, birlikte seviyenize göre bir program hazırlıyoruz."

Kızıltan sadece gravür ve resim konusunda dersler veriyor. Kursların fiyatları seviyenize göre değişiyor. Günde en az 4-5 saat olan yoğun kurs programının haftalık fiyatı 150 milyon lira.

Akademi otel olarak da belli
bir kaliteye sahip. İki kişilik odanın kişi başı fiyatı 26 euro, tek kişilik oda ise 36 euro. Tahir Özgü akademinin kesinlikle kâr amacı gütmeyen bir mekan olduğunu ve ziyaret edenlerin buranın "müptelası" haline geldiğini söylüyor.
Daha fazla bilgi için: www.akademionline.net
Milliyet - Gökçe Acar

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Suha Özkan ve Haluk Pamir 30 Mart-27 Nisan 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Mimarlıkta Bir Ahlak Misyonu Olarak Modernizm üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz