reklam

29 Nisan 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İzmir'in belleği yerine geliyor

Eski itfaiye binasının yerinde kurulan Kent Arşivi ve Müzesi’nde kısa sürede binlerce belge, fotoğraf, doküman, albüm, özel eşya toplandı. Her malzeme İzmir’in belleğinin gelişmesine katkı sağlıyor. İzmir Kent Arşivi ve Müzesi her türlü materyal, belge, fotoğraf ve özel eşya bağışını kabul ederken, hemşerilerin bağışlarıyla kısa sürede binlerce malzeme toplandı. Müdür, Yrd. Doç.Dr. Fikret Yılmaz, “Her belge ve fotoğraf İzmir’in geçmişiyle ilgili bir boşluğu dolduruyor. İzmirlilerin yoğun ilgisinin devamını diliyorum” dedi.

Yılmaz, hiç önemsenmeyen her türden obje ve evrağın İzmir’in geçmişiyle ilgili ipucu verebileceğini beliterek, İzmirlilere “Lütfen evinizdeki bu tür materyalleri getirin. Hatıralardan uzaklaşmak çok zordur. Ancak, arşivde durunca İzmir gündeminde olacak, bağışlayanın adıyla yaşayacak” dedi.

Müzeye Yoğun İlgi 
Yılmaz, bağışlanan 392 fotoğraf, 17 kitap, iki Osmanlıca belge, iki harita, bir atlas, Belediye Başkanı Reşat Leblebicioğlu’nun fotoğraf albümü, eski Eshot Genel Müdürü Süha Tarman’ın bağışladığı plan, fotoğraf ve lüksmetrelerin önemli kazançlar olduğunu söyledi.

15 Ocak’tan bu yana 8 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye Abdurrahman Efendi’nin silahı ve yazı takımı, eski Belediye Başkanı İhsan Alyanak’ın el çizimi İzmir planları, Mustafa Nejat’ın futbol tarihini anlatan fotoğraf albümü de bağışlandı.

Müzede Neler Var  
Osmanlı Devleti’nin kadı defterleri, Ankara Milli Kütüphane’deki kentin bin 834 mahkeme defter, mikrofilmlere alınıp dijital kaydı yapıldı. İsteyenlerin 100 binden fazla belgeye CD ortamında ulaşması sağlandı.

İzmir Milli Kütüphane Kolleksiyonu’ndaki gazete, el yazması ve süreli yayınlar mikrofilm ve dijital ortama aktarılıyor.

Bin 440 cilt Osmanlıca ve yaklaşık 8 bin cilt Latin alfebesiyle basılmış gazete koruma altına alındı. 5 bin cilt el yazması arşive kondu.

Bağışlar arasında kartpostal, fotoğraf, banka cüzdanları, diploma, kira ve satış sözleşmesi yerine geçen senetler, baro kitapçığı, andaçlar bulunuyor.

392 fotoğraf, 17 kitap, iki Osmanlıca belge, iki harita, bir atlas, Dr. Behçet Uz’dan sonraki Belediye Başkanı Reşat Leblebicioğlu’nun 12 fotoğraf albümü,

Eski Eshot Genel Müdürü Süha Tarman’ın bağışladığı plan, fotoğraf ve lüksmetreler,

İzmir İdadisi Müdürü Abdurrahman Efendi’nin silahı ve yazı takımı,

Eski Belediye Başkanı İhsan Alyanak’ın el çizimi İzmir planları,

Mustafa Nejat’ın futbol tarihini anlatan fotoğraf albümünün kent tarihiyle ilgili önemli kazançlar olduğunu belirtti.

İlginç Bağışlar  
İzmir İdadisi’nin (Lise) 1896’da ilk müdürü ve aynı zamanda zaptiye amiri olan, 1908’de ölen Abdurrahman Efendi’nin torunu Necdet Özbelge’nin bağışladığı 45’lik Amerikan Colt marka beylik tabanca, sabit ve belde taşınabilen seyyar yazı takımı ile Ermeni Ustalar tarafından üretilmiş gümüş zarf büyük ilgi gördü.

İstanbul’da sahaflık yapan İzmirli Nail Esmer de yol açmak için yaptığı yıkımlarla adını duyuran unutulmaz Belediye Başkanı İhsan Alyanak’ın çizdiği planları bağışladı. Esmer, ayrıca 1947 –48 İzmir Barosu Kitapçığı, insanlar arasında alışverişleri belgeleyen adi senetler, büro- ev kira sözleşmeleri, eski belediye başkanlarından Evliyazade Refik’in kurduğu ticaret bankasının Macar ortakları ile yazışmaları, Suluhet Matbaası’nda basılmış Udi İzmirli Zeki Bey’in nota kağıdı, Göztepe Kulubü antetli 1926 yılı belgesi, 1939’da İzmir Erkek Lisesi öğrencisi Raif Gözlem’in kimlik belgesi, İzmir Belediyesi’nin 1927’de İskender Efendi’ye verdiği ehliyet gibi 150 belgeyi müzeye verdi.

Müzedeki Altınordu ve Altay’da futbol oynamış ünlü sporcuların fotoğraf albümleri, FB, BJK ve GS’nin maç fotoğraları da spor tarihine ışık tutuyor. İzmir’in efsane belediye başkanı Dr. Behçet Uz’un çalışma arkadaşı, 1931- 41 dönemi belediye meclis üyesi ve 1941- 49 arasında başkanlık yapan Reşat Leblebicioğlu tarafından bağışlandı.

Leblebicioğlu’nun Halkapınar ve Bostanlı bataklıklarının kurutulması sırasında çekilen fotoğrafları da albümde yer alıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 25 Mayıs 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz