reklam

03 Mayıs 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Asırlık hayâl gerçekleşiyor

İstanbul’un bir asırdan fazla süredir hayalini kurduğu İstanbul Boğazı Tüp Geçişi Projesi, nihayet start alıyor. Kısaca Marmaray olarak bilinen Boğaz Demiryolu Tüp Geçişi ve Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu Projesi’nin temeli, 9 Mayıs tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürü Niyazi Zalgı, 1870’li yıllardan bu yana tartışılan Marmaray Projesi’nin 4.5 yıl içersinde tamamlanacağını söyledi.

‘Tüneli Bahri’
1902 yılında F. Storom, F.T. Lindman ve A. Hilliker tarafından “Tüneli Bahri” adıyla tasarlanan ve bir lokomotifin çektiği 3 vagon şeklinde dizayn edilen projenin uygulanacağı güzergahı helikopterle havadan inceledikten sonra teknik detaylar hakkında İHA’ya bilgi veren DLH İnşaatı Genel Müdürü Niyazi Zalgı, banliyö hattının toplam uzunluğunun yaklaşık 77 kilometre olacağını belirtti. Zalgı, “Proje,Türk insanının refahını artıracak, İstanbul’un ulaşım meselesine uzun süreli çözümler getirecek, tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Ayrıca, tarihi yarımadada araç trafiğinin etkilerini azaltacak ve mevcut köprülerdeki tıkanmayı ortadan kaldıracaktır. Projeye göre Avrupa yakasındaki hemzemin hat uzunluğu 19.6 kilometre, Asya yakasındaki hemzemin hat uzunluğu 43.4 kilometre olacak. Bunun dışında, yaklaşım tünelleri 12.2 kilometre, batırma tüp tünel ise 1.6 kilometre uzunluğunda olacak şekilde planlandı” dedi.

Finansman
Boğaz Demiryolu Tüp Geçişi ve Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu Projesi’nin Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlanan uygun şartlarda krediyle gerçekleştirileceğine dikkat çeken Genel Müdür Niyazi Zalgı, “Çevre sağlığına önem veren, İstanbul’un hava kirliliğini azaltacak, hergün yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin yolculuk süresini azaltacak ve tarihi eserlerin yanı sıra, çevreye olan olumsuz etkileri de azaltacak bir proje hayata geçirilecektir” ifadesini kullandı.

İnşaat süreci, 9 Mayıs’ta temel atılmasıyla start alacak, tünellerin kazılması 2007 yılının sonbahar/kış mevsiminde bitirilecek. İnşaat işleri ise 2009 yılında tamamlanarak deneme işletmesi başlatılacak. Ticari işletmeye ise 2010 yılının kış veya bahar aylarında geçilecek” diye konuştu.

Depreme dayanıklılık
Bu projenin özellikle İstanbul Boğazı Tüp Geçişi bölümünün kendine has bazı özellikler taşıyacağını bildiren Zalgı, 55 metre derinlikte gerçekleştirilecek ilk proje olacağının altını çizdi. Ayrıca, İstanbul’da beklenen depremin en fazla 7.5 şiddetinde olacağının hesaplandığını, ancak bu Tüp Geçit Projesi’nin 9 şiddetindeki bir depreme dayanacak şekilde tasarlandığını ifade eden Genel Müdür Zalgı, “Türkiye’nin ve İstanbul’un coğrafi ve sismik bütün özellikleri dikkate alındı. 8 şiddetindeki bir depremde, Tüp Geçit hasar görmeyecek, ulaşım aksamayacaktır. Ayrıca, hem kültürel varlıkların, hem de deniz dibindeki tabii hayatın zarar görmemesi için çok hassas olacağız. Balık göçlerinin veya şiddetli akıntıların olduğu dönemlerde inşaata ara verilecek. Kazı yapılmak suretiyle çıkarılacak malzeme, Marmara Denizi’ne taşınarak burada uygun bir çukura doldurulacak” dedi.

Zalgı ayrıca, Boğaz Demiryolu Tüp Geçişi ve Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu Projesi’nin İstanbul Metrosu’na entegre olacağını da hatırlatarak, “Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, Haydarpaşa ve Söğütlüçeşme güzergahını alttan geçme çalışmaları devam ederken, Gebze’den Yeşilyurt’a kadar olan güzergahta da yer üzerinde çalışmalar yapılacak. Mevcut demiryolu elden geçirilecek, bazıları yer altında olmak üzere toplam 44 istasyon inşa edilecek. Toplam bedeli 2.5 milyar dolar olması planlanan projenin Kazlıçeşme - Söğütlüçeşme güzergahı için 800 milyon dolar harcanacak. Proje, derin geçişler, üstyapı faaliyetleri ve taşıma araçlarının temini şeklinde 3 ayrı bölümde yürütülecek” diye konuştu.
Türkiye

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 25 Mayıs 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz