reklam

03 Mayıs 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Aynadaki Şantiye Panellerinin Yeni Konuğu Zeynep Mennan ve Nonstandard Architectures Oldu

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin "Aynadaki Şantiye " başlıklı mimarlık panelleri Zeynep Mennan'ın Nonstandard Architectures başlıklı söyleşisiyle devam etti. Kısa bir süre önce Paris Pompidou'da düzenlediği Nonstandard Architectures adını taşıyan topolojik mimarlık sergisiyle gündeme gelen Zeynep Mennan 21. yüzyılın ilk yıllarına damgasını vurmaya başlayan yeni bir mimarlığın ana hatlarını çizerek bilgisayar kullanımının yol açtığı yepyeni dünyayı gözler önüne serdi.

Nonstandard Architectures bir diğer adıyla "Topolojik Mimarlıklar, Geleceğin Standartları" adını taşıyan Pompidou'daki sergisinin temel konseptinin barkovizyon ekranında imajların yansıtılmasıyla tanıtıldığı konferansta Mennan, matematiğin ve terimlerin mimariyle olan ilişkisinin de altını çizdi. Yeni gelişen endüstriyel rejimin standart kavramlarla karşı karşıya gelişi ve bunların organik dünyayla kesişimi üzerinde açıklamalar getiren Mennan, tipiklik ve tekillik kurguları arasındaki gidip gelmeler ve bunların mimariye getirdiği yenilikler konusunda açıklamalar getirdi.

Mennan, Nonstandard Architectures platformunun tamamlanmış veya deneme sürecindeki projelerin ve prototiplerin yer aldığı aynı zamanda birçok uluslararası mimari takımın katılımıyla gerçekleştirildiği bir sergi olduğunu belirterek günümüz mimari çalışmalarının ileri teknolojinin kullanımındaki artışla olan değişimini vurguladı. Projenin tasarım aşaması ile üretimi arasındaki periyodun, dijital ortamdaki yenilikler yardımıyla git gide azaldığını hatta zaman zaman yok olduğunu belirten mimar, günümüz tasarım dünyasının bu aşamalardan geçerek kazandığı yeni kimliğin de altını çizdi. Burada, sunum teknikleri açısından dijital mimariyi göstermenin değil mimarlık endüstrisine güncel değişimler kazandırmanın üstüne gidildiğini ifade etti.

Oniki uluslararası takımın yer aldığı ve bu takımların mimari konsept çerçevesinde dijital araçlar ve ölçümlerle üretim ve tasarım yaptıkları Nonstandard Architectures Sergisi'nde sınırların dağıldığından, görüşlerin evrimleştiğinden ve zaman akışının durduğundan bahsederek, değişkenlik ve taklitin prensiplerinin bu platformda, her aşamada mimari süreçle bütünleştiğini anlattı. Mimar gelinen aşamalarda mutlak gerçeği, grafik yazılım kullanımıyla mimarinin dijitalleşmesi ve tanımsız sonsuzun artık tanımlanabilir bir kıvama dönüşümü olarak tanımladı. Değişkenin ise tüm bu dönüşümlerin yüklendiği anlamlar olduğunu belirtti.

Algoritma sistemine dayalı uygulama programlarının yaygın kullanımının, tasarım ve üretim araçlarındaki değişimlerin habercisi olduğunu anlatan Mennan, Nonstandard Architectures kuramını, dijital elementlerin işletimine dayalı mimari dilin bir yansıması olarak nitelendirdi. Mimar, gelinen bu süreçte, geleneksel yapım metodlarının prefabrike mimari elementlerin prototiplerine dayalı üretimle tezat oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Zeynep Mennan, serginin esas amacının, tüm mimari oluşum periyodunu, deneysel objeler ve prototipler aracılığıyla oluşan kavramsal öğelerden ayrı tutmak olduğunu, diğer önemli amacın ise sanat ve mimarlık tarihinin hareket ve çekim kuvveti ekseninde yeniden yorumlanmasınının eldesi olarak tanımladı.

Nonstandard kavramının çıkışını 1961'de Robinson'un matematikte getirdiği kuramlara dayandıran Mennan, buradaki amacın algoritmik sistemlerin kullanıldığı tüm disiplinleri düzenlemek olduğunu belirtti. Nonstandard'ın bir diğer anlamını da "standart olmayan" temasıyla açıklayan mimar, sergilenen tasarımların endüstriyel olarak seri üretimin bir parçası olduğunu ancak herbirinin birbirinden farklı özellikler taşıdığını sözlerine ekledi. Belli bir normdan sapmalar oluştuğunu ve çeşitlenme alanının sonsuza gittiğini vurgulayan Mennan, sürekli değişen bir biçimin varlığını ifade etti. Seri ama aynı zamanda tekil üretimin izlerini taşıyan kabuk altındaki gelişime ve bu ikisi arasındaki geçişlere de değinen mimar, konfor ve boşluk terimleri perdesinde birçok kavramı daha yüklenen modern mimarinin, kendisini betimleyen aynı zamanda da karikatürize eden bir norma indirgenemeyeceğini de vurguladı.

Konuşmasının ardından izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Zeynep Mennan, tüm katılımcılara teşekkür dileklerini sunarak söyleşiyi noktaladı.
Arkitera- Elif Aksüt

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Mansilla+Tuñón Mimarlık
11 Mayıs 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz