reklam

04 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Köylü ile belediyenin bitmeyen davası

Köylülerin tarlalarını imara açan belediye, araziler üzerinde kaçak yapı olduğu iddiasıyla köylülere 15 milyarlık para cezası kesti. Bunun üzerine köylüler ile belediye arasında 16 yıl süren dava süreci başladı

Balıkesir'in Köseler, Ayşebacı ve Uçpınar köylerinde tarlaları imara açan belediye ile köylülerin birbirleri aleyhinde açtığı davalar yılan hikayesine döndü. Belediye ile köylüleri tam 16 yıldır birbirleri ile mahkemelik yapan olaylar, 1988 yılında hiçbir bedel ödenmeden Belediye Encümen kararıyla köylülerin ellerinden arazilerinin alınarak, imara açılması ile başladı. Balıkesir Belediyesi, İmar Yasası'nın 18. maddesine dayanarak, köylülerin arazilerini parselleyerek yapılaşmaya açtı. Bunun üzerine köylüler belediye aleyhinde peş peşe dava açtılar ve kazandılar. Ancak, Balıkesir Belediyesi de boş durmayıp aleyhinde verilen mahkeme kararlarına Danıştay'da itiraz ederek iptal edilmesini istedi. Bu sırada imara açılan arazilerde kooperatif konutları bir bir yükselerek tamamlanmaya başladı. Bu sırada belediye, aslında bedelsiz kamulaştırdığı ancak tapuları henüz köylü Halil Dana'nın üzerinde bulunan arazilerde kaçak inşaat yapıldığını ileri sürerek 15 milyar liralık para cezası kesti.

'Ceza bize kesildi'
Halil Dana, belediyenin hem arazisini elinden aldığını hem de kaçak inşaat yapıldığı için kendisine ceza kesildiğini belirterek duruma isyan etti. Belediyenin arazilerini almasının ardından 118 köylü ile belediye aleyhine dava açtıklarını ve kazandıklarını belirten Dana, 'Buna rağmen arazilerimizi geri alamadık. Belediye bize hiçbir bedel ödemeden buraları imara açtı. Belediye'de 1999-2004 tarihlerinde meclis üyeliği yapan Rıfat Ocak'ın mimarı olduğu Şelale Yapı Kooperatifi ve Günaydın Yapı Kooperatifi bu araziye binlerce bina yaptı. Ceza ise bize kesildi' dedi. Böyle komik olayların sadece filmlerde olduğunu zannettiklerin ancak başlarına geldiğini söyleyen Halil Dana, 'Para cezası gelince ben de 'Madem yapılar kaçak, arazi de benimse binaları yıkın' dedim. Ancak belediyeden bir yanıt alamadım.15 milyarlık cezayı ödeyemem' diye konuştu. Başbakanlığa ve İçişleri Bakanlığı'na da geçtiğimiz aralık ayında konuyu anlatan birer dilekçe gönderdiklerini belirten Halil Dana, hiçbir yanıt alamadıklarını söyledi.

Bazıları vazgeçti
Balıkesir-Bursa yolu üzerinde bulunan Uçpınar, Ayşebacı ve Köseler köylerinin halkı 340 hektarlık tarım alanını imara açıldığı dönemde Belediye Başkanı olan ANAP'lı Ziyaettin Tan'ın, belediye encümeninde yer alan kooperatif başkanlarını kayırdığını ileri sürdüler. 1988 yılında 118 köylünün Balıkesir Belediyesi'ne dava açtıklarını ilk davayı kazandıklarını, ancak onların da Danıştay'a giderek kararın iptalini istediğini öne süren köylüler, yıllarca süren davalar neticesinde mağdur olduklarını söylediler. Bazı arkadaşlarının davalardan vazgeçtiğini ifade eden köylüler, kalan 8-10 köylünün hala direndiğini ve davalarını sürdürdüğünü belirterek, 'İmar uygulamasının durdurulması için Balıkesir Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtık. Son olarak TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi de belediye aleyhine imar planında yapılan revizyonun nazım imar planına aykırı olduğu ve söz konusu arazilerin tarım alanı statüsünde bulunduğu gerekçesiyle Bursa İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Bu dava da kazanıldı. Ancak belediye de sürekli karşı davalar açtığı için bir türlü sonuç elde edilemiyor. Bu arada binalar sürekli satılıyor ve insanlar mağdur oluyor' şeklinde görüş belirttiler. Köylülerden Turhan Mengüç de köylülerin davayı kazanmasına rağmen, belediyenin arazileri imara açıp, kooperatif kurulmasına göz yumduğunu söyledi. Binaların birçoğunun satıldığını ve bazılarına yerleşildiğini anlatan Mengüç, 'Ancak bizim hakkımızı arayan yok. Biz AKP'li yeni belediye başkanı Sabri Uğur'dan konuyla ilgilenmesini bekliyoruz. Yeni yönetimin imar kararını bir kez daha gözden geçirmesini talep ediyoruz' dedi.
Akşam - Füsun Karasinir

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Mansilla+Tuñón Mimarlık
11 Mayıs 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz