reklam

04 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Dev Proje

İstanbul’un bir asırdan fazla süredir hayalini kurduğu İstanbul Boğazı Tüp Geçişi Projesi, nihayet start alıyor. Kısaca Marmaray olarak bilinen Boğaz Demiryolu Tüp Geçişi ve Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu Projesi’nin temeli, 9 Mayıs tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TGRT Haber Daire Başkanı Mehmet Soysal’a tüp geçit ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Asya ile Avrupa kıtasını deniz altından birbirine bağlayacak Marmaray (tüp geçit) projesinin 4.5 yıl içinde tamamlanacağını ve İstanbul’un trafik probleminin önemli ölçüde halledileceğini açıkladı.

Mehmet Soysal’ın sorularını cevaplandıran Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Asya ile Avrupa kıtasını deniz altından birbirine bağlayacak tüp geçit projesinin temelinin 9 Mayıs Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacağını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı, İstanbul’un 100 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürecek projenin inşaatı sırasında tarihî dokunun korunacağını belirterek, “Projenin güzergâhı Avrupa yakasında Kazlıçeşme, Asya yakasında Söğütlüçeşme bölümü tamamen yeraltından veya deniz altından geçen 13.6 kilometrelik bir kısımdan oluşacak. Bu 13.6 kilometrelik bölüm, tarihi yarımadanın altından geçiyor. Üsküdar’dan girip Söğütlüçeşme’ye kadar yer altından gidiyor. Bu bakımdan arkeolojik anlamda, tarihi mirasın korunması büyük önem arzediyor. Biz de koruma kurullarıyla çok yakın bir iş birliği içerisinde onların izin ve yönlendirilmesine göre çalışmalarımızı yapacağız ve gerekli bütün hassasiyeti göstereceğiz” diye konuştu.

Avrupa’dan Asya’ya 3.5 dakika
Türk-Japon işbirliği ile yapılacak olan tüp geçit hakkında Bakan Yıldırım daha sonra şunları söyledi: “Halkalı’dan Kazlıçeşme’ye kadar yerin üstünden gidilecek. Kazlıçeşme’den yer altına girilip Sarayburnu’ndan denizaltına inilecek. Üsküdar Meydanı’nda bir istasyon olacak. Hasanpaşa’dan tekrar yeryüzüne çıkılacak. Sarayburnu-Üsküdar arasındaki bölüm yaklaşık 3.7 kilometre planlanıyor. Proje tamamlandığında bu mesafeyi 3.5 dakikada geçmek mümkün olacak. Bu sistem sadece raylı olacak. Karayolu bağlantısı bu projede yer almıyor. Halkalı-Gebze arası 1.5 saate iniyor.

4.5 yıl içinde tamamlanacak
Finansmanının 10 yıl ödemesiz, 40 yıl vadeli ve 0.75 Yen faizle Japonya’dan sağlandığına dikkat çeken Yıldırım, projenin tamamının 2-2.5 milyar dolara mal olacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanı “Bu dev proje 2008’de bitecek ve İstanbul’un toplu taşımasına çok büyük katkı sağlayacak” dedi. Yıldırım, Marmaray projesinin tamamlanmasıyla Almanya’dan Çin’in Shanghay limanına kadar uzanan tarihî İpek Yolu’nın da tekrar canlandırılacağını söyledi.

9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklı olacak
Ulaştırma Bakanı şöyle konuştu: “Dünyada yeryüzünden başlayıp, deniz altına inen 130 tane yer altı geçişi var. Bunların 40’ı Japonya’da. Japonya’nın deprem tecrübesiyle sabit ki, bu tüp geçitler hiçbir hasar görmemiş, hatta insanlar için depremde sığınma yerleri olmuştur. Gerekli incelemeler, mühendislik çalışmaları yapıldı. Tüp geçit, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak şekilde inşa edilecek. Bu konuda hiç bir tereddüde mahal yok.”

Türk-Japon harikası
Boğaz Demiryolu Tüp Geçişi ve Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu Projesi Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlanan uygun şartlarda 2.5 milyar dolarlık krediyle gerçekleştirilecek. Hazama Corporation, Yüksel İnşaat A.Ş., Penta Ocean Construction Co., Obayashi Corporation, Yapı Merkezi, Metiş ve Kiska Taisei Corporation, Kumagai Gumi Co.Ltd., Gama ve Nurol İnşaat tarafından ortaklaşa yürütülecek. İnşaat süreci, 9 Mayıs’ta temel atılmasıyla start alacak, tünellerin kazılması 2007 yılının sonbahar/kış mevsiminde bitirilecek. İnşaat işleri ise 2009 yılında tamamlanarak deneme işletmesi başlatılacak. Ticari işletmeye ise 2010 yılının kış veya bahar aylarında geçilecek.

44 istasyon olacak
Banliyö hattının toplam uzunluğu yaklaşık 77 kilometre olacak. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunacak. Günde ise 1 milyondan fazla yolcu taşıyacak. Tarihî yarımadada araç trafiğinin etkilerini azaltacak ve mevcut köprülerdeki tıkanmayı ortadan kaldıracak. Projeye göre Avrupa yakasındaki hemzemin hat uzunluğu 19.6 kilometre, Asya yakasındaki hemzemin hat uzunluğu 43.4 kilometreyi bulacak. Bunun dışında, yaklaşım tünelleri 12.2 kilometre, batırma tüp tünel ise 1.6 kilometre uzunluğunda olacak. Tüp geçit projesi 9 şiddetindeki bir depreme dayanacak şekilde inşa edilecek. Balık göçlerinin veya şiddetli akıntıların olduğu dönemlerde inşaata ara verilecek. Kazı yapılmak suretiyle çıkarılacak malzeme, Marmara Denizi’ne taşınarak burada uygun bir çukura doldurulacak.

Mevcut demiryolu elden geçirilecek, bazıları yer altında olmak üzere toplam 44 istasyon inşa edilecek. Projenin Kazlıçeşme-Söğütlüçeme güzergahı için 800 milyon dolar harcanacak. Proje, derin geçişler, üstyapı faaliyetleri ve taşıma araçlarının temini şeklinde 3 ayrı bölümde yürütülecek.
Türkiye

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 25 Mayıs 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz