reklam

04 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Projeyi İstanbul Bilgi Üniversitesi gerçekleştirecek  

Silahtarağa Elektrik Santralı müze oluyor
Yaklaşık 20 yıl önce faaliyetini durduran Türkiye'nin ilk termik santralı Silahtarağa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmek üzere İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne tahsis edildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin kendisini sadece öğrencilere derslerin verildiği bir kurum olarak tanımlamadığını belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, "1913'te faaliyete geçen Silahtarağa Elektrik Santralı 117 dönüm üzerine kurulu. Bir zamanlar tüm İstanbul'un elektriğini üretip dağıtmış olan bir endüstri anıtı. Santral alanının içinde Türkiye mimarlık tarihinin modernleşme dönemine ait çarpıcı örnekler, dev tribünler, kazanlar, vanalar, sayaçlar yer alıyor" dedi.

Dünya örnekleri
Son yıllarda dünyada endüstriyel yapıların müzeleştirilmesi yolunda başarılı bir çok örnek yaratıldığını anlatan Aydın Uğur, "Paris'teki tren garından "Musee d'Orsay"; Newcastle'da un fabrikasından "Baltic Sanat Merkezi"; Eiffel Kulesi'nin demir döküm atölyelerinden Grenoble'daki "Le Magazin Müzesi"; New York'taki matbaadan "Dia Center" yapıldı. Ancak bir endüstriyel yapının dönüştürülmesi bağlamında Silahtarağa müze projesine en yakın, en başarılı örnek Londra'daki Bankside Elektrik Santralı'ndan müzeye dönüştürülen Tate Modern. Silahtarağa Elektrik Santralı ile aynı yıllarda hizmete giren Bankside Elektrik Santralı yine Silahtarağa ile aynı yıllarda faaliyetine son verdi. Yapı, 1990'larda çağdaş sanat müzesine dönüştürüldü. Tate Modern'ı bugün yılda 5 milyon kişi ziyaret ediyor. Londra'nın en ihmal edilmiş bölgelerinden olan Bankside kentin en popüler merkezlerinden biri haline geldi" diye konuştu.

Araştırmacılara yeni merkez
Silahtarağa Müzesi'ndeki binaların ve içlerindeki donanımın enerji üretiminin öyküsünü anlatan bir "enerji ve doğal kaynaklar müzesi" olarak korunacağını anlatan Uğur şöyle dedi:

"Sanat eserleri bu tarihi endüstri dokusuyla iç içe sergilenecek. Silahtarağa'nın Türkiye'de sanatın modernleşme süreçleri üzerine çalışmaların yürütüleceği ve araştırmacıların yararlanacağı bir merkez olması tasarlanıyor. Burada resim, heykel, desen, sinema, video, fotoğraf, performans sanatları, müzik, mimarlık ve tasarım eserleri, işleri sergilenecek ve bunlara ilişkin eğitim programları sürdürülecek."

Depo değil dinamo
Silahtarağa Müzesi'ni sadece temsili birtakım eserlerinin muhafaza edileceği bir mekan olarak görmediklerini kaydeden Uğur, "Buranın bir depo değil bir dinamo olmasını planlıyor. Müzelerin köklü bir dönüşüm geçirdiği ve farklı farklı müze modellerinin oluştuğu zamanımızda, müzeciliği inceleyen ve sorgulayan özgün bir platform olmayı hedefliyor. Başka ülkelerin müzeleriyle ortak girişimlerde bulunmayı tasarlıyor. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden izleyicileri, sanatçıları, araştırmacıları, yediden yetmişe herkesi, yakında kapılarını açacak Silahtarağa Müzesi'nde buluşmaya çağırıyoruz" dedi.
Dünya

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Mansilla+Tuñón Mimarlık
11 Mayıs 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz