reklam

07 Mayıs 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Zarara açılan tünel

İstanbul Büyükşehir, metroyu bitirebilmek için Koruma Kurulu kararına uyuyor. 50 milyon dolara patlayan eski tünellerse boşuna açılmış oldu

Metronun ikinci aşaması olan sekiz kilometrelik Taksim-Yenikapı güzergâhında her şey sil baştan yapılacak. 'Haliç geçişi' sorunu nedeniyle dört yıldır çözüm bekleyen metro, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, Koruma Kurulu kararına uygun olarak Unkapanı Köprüsü geçişini kabul etmesiyle, yeni güzergâh ve tünelle yoluna devam edecek. Çalışmaların büyük kısmı biten tünel için bugüne kadar 50 milyon dolar (yaklaşık 73 trilyon lira) harcandı.

1985-1988 yılları arasında fizibilite çalışmaları yapılan İstanbul Metrosu, trafiğin en yoğun olduğu Topkapı-Yenikapı-Taksim-4. Levent arasında, 16 km. uzunluğunda ve 13 istasyon olarak öngörüldü. 1997'de hazırlanan Ulaşım Ana Planı'nda metroya yapılan hızlı tramvay eklemeleriyle raylı sistem projesi, Esenler'den Sarıyer'e kadar uzatıldı.

1992'de temeli atılan 8.5 km. uzunluğundaki Taksim-4. Levent hattı, 600 milyon dolar harcanarak 2000'de hizmete girdi. Ancak sekiz kilometre uzunluğundaki Taksim-Yenikapı hattında sorun olan Haliç geçişi çözülemedi.

900 metrelik yeni köprü
1998'de inşasına başlanan bu güzergâh, 400 milyon dolar harcanarak 30 ayda tamamlanacaktı. Yeni güzergâhta metro, Yenikapı'dan tünelle Şehzadebaşı İstasyonu'na, oradan da 800 metrelik tünel ve viyadükle Unkapanı İstasyonu'na ulaşacaktı. Galata ve Unkapı köprüleri arasında yapılacak 900 metrelik yeni bir köprüyle Haliç geçilecek, tünelle Şişhane'den Taksim'e bağlanacaktı.

Belediye, 15.12.1998'de metro projesini Koruma Kurulu'na sundu. 24.02.1999'da 'Güzergâhın genelde uygun' olduğunu ancak simülasyon incelemesinden sonra karar vereceğini belirten kurul, daha sonra 'metronun Haliç geçişinin, motorlu araç geçişiyle aynı köprüde birleştirilerek batıya kaydırılması ve verilen izinler dışında hiçbir çalışma yapılmamasını' istedi. Kurul, yeni köprü kurulması yerine, Unkapanı Köprüsü'nün kullanılmasını kararlaştırdı.

Böylece, daha önce başlayan ve kaba inşaatı biten sekiz km.'lik tünellerin büyük kısmı güzergâh dışında kaldı. Kurul, Unkapanı Köprüsü, belediye ise yeni bir köprüde ısrar edince çalışmalar durdu.

Her şey sil baştan
Yeni Başkan Topbaş, kurulun kararına uyarak, güzergâhın Unkapanı Köprüsü'nden geçmesini kabul etti. Böylece güzergâhın tamamlanma şansı doğdu. Ancak, bu gelişme projede her şeyin yeniden yapılmasına da yol açtı. Unkapanı ve Galata köprüleri arasında yapılacak yeni bir köprüye göre projelendirilen Taksim-Yenikapı hattında, bugüne kadar 50 milyon dolar harcanarak sekiz km.'lik tünel açıldı. Bu tünellerin büyük bölümü, Unkapanı Köprüsü'nün kullanılacağı yeni Taksim-Yenikapı metro güzergâhının dışında kalacak.

Kurul onayı olmadığı için 2001'den beri bu güzergahta inşaat durmuştu. Bu, üç yıllık inşaat süresi de eklendiğinde İstanbul'un altı yılının trafik çilesinde boşa gittiği anlamına geliyor.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz