reklam

13 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Kolonu çatlayan il özel idare binası ruhsatsız çıktı

Antalya’da taşıyıcı kolonlarından birinin kopması sebebiyle çökme tehlikesi geçiren il özel idare binasının, inşaat esnasında belediye tarafından iki kez mühürlendiği ortaya çıktı.

Ancak valiliğin ısrarıyla inşaatın tamamlandığı bildirildi. 1972’de temeli atılan bina, Antalya Belediyesi ruhsat vermediği için 1980’e kadar ruhsatsız kullanılmış. Aynı yıl belediyeyi devre dışı bırakan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı planları değiştirerek onaylamış. 13 katlı binada dün incelemede bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Ali Koçak, yapının birçok yönden deprem yönetmeliğine aykırılıklar taşıdığını ifade etti. Buna karşılık teknik heyetin binanın güçlendirilmesi yönünde görüş bildirmesi dikkatlerden kaçmadı. 

Antalya şehir merkezindeki il özel idare binasında önceki akşam büyük bir patlama yaşanmıştı. Kolonlardan birinde beton kopması meydana gelirken, yıkılma tehlikesi sebebiyle binada ki bölge idare mahkemesi çalışanları da tahliye edilmişti. Binada incelemelerde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ali Koçak, binanın şu anda yıkılma tehlikesi bulunmadığını; ancak yeni tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi. Tesadüfî olarak Antalya’da bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Ali Koçak, il özel idare binasında başladığı inceleme çalışmaları sonrasında, binada 1998 deprem yönetmeliğine aykırı birçok durum olduğunu açıkladı. Binanın şu an için yıkılmasına sebep olacak bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Koçak, binanın 15 gün gibi bir süre kullanılamayacağını kaydetti. Öte yandan yıkılma tehlikesi geçiren binayı inceleyen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, yetkililerden bilgi aldı. Aksu, konu ile ilgili bir açıklama yapmadı.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Kamuran Olcay, ana kolondaki deformasyon nedeniyle boşaltılan binada inceleme yapan teknik heyetin, binanın güçlendirilmesi yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Oluşturulan bir ekibin, il özel idare binasında incelemeler yaptığını hatırlatan Olcay, ekibe oda üyelerine kamu binalarının denetimi konusunda seminer vermek üzere gelen Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Dr. Ali Koçak’ın da katıldığını kaydetti. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel’in bir süre önce 125 kamu binasının incelenmesini istediğini hatırlatan Olcay, bunlardan 25’indeki çalışmanın tamamlandığını bildirdi. 25 kamu binası arasında yıkılacak bina olmadığını kaydeden Olcay, “Ancak güçlendirilmesi gereken binalar var.” dedi.

Bayındırlık İl Müdürü Öztürk: Binanın ruhsatı var biliyorduk

Antalya Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Ali İhsan Öztürk, İl Özel İdaresi binasının ruhsatsız olduğunu bilmediğini söyledi. Öztürk, "Ben o dönemde burada değildim. Konuyla ilgili fazla bilgim yok. O daha çok Muratpaşa Belediyesi'ni ilgilendiren bir konu." dedi. Muratpaşa Belediyesi yetkilileri ise binaya 1980 yılına kadar, falezler üzerinde o kadar yüksek bir binanın yapılmasında sakınca olduğu ve göçük tehlikesi yüzünden ruhsat verilmediğini söyledi. Yetkililer, binaya ruhsatın 1980 yılında Bayındırlık Bakanlığı tarafından verildiğini söylediler.

Dönemin belediye başkanı Selahattin Tonguç ise özel idare binasının yapılmaması için elinden gelen mücadeleyi verdiğini açıkladı. Kendisinin göreve 26 Aralık 1973'te geldiğini ve binanın o tarihte inşaat halinde olduğunu belirten Tonguç, "Başlangıçta ruhsatlı olduğunu zannettik. Ancak, bir süre sonra Antalya'daki bir sürü kamu kuruluşunun bırakın ruhsatı, hiçbir belgesinin olmadığını gördük." dedi. Bu yüzden birçok inşaatı mühürlediklerini belirten Tonguç, "Özel İdare binasını 1974'te mühürledik. Memurlarımızın üçüncü gidişinde ise vali, polis dikti.” diye konuştu. O tarihte mevcut hükümet binasının da yıkılıp yerine yenisinin yapılmasının talep edildiğine dikkat çeken Selahattin Tonguç, bunu da reddettiklerini; ancak o dönemde imar planlarını onama, değiştirme ve re'sen planlamanın İmar İskan Bakanlığı'na ait olduğu için İl Özel İdaresi binası ile vilayet binalarının yapıldığına ve İskan Bakanlığı tarafından onaylandığına dikkat çekti.

Antalya'daki tehlikeli binanın sadece İl Özel İdare binası olmadığını belirten Tonguç, Antalya'yı risklerden korumak için Sarısu'dan Lara'ya kadar tüm falez bandını doğal sit alanı ilan etmelerine rağmen bu uygulamanın, 1983 yılında Belediye Meclisi ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından değiştirildiğini belirtti. Tonguç sözlerini şöyle tamamladı: “Açıkça şunu söylemek istiyorum; bunu değiştiren Anıtlar Kurulu üyeleri, neyin karşılığında Antalya'yı sattılar? Aynı şekilde meclis üyeleri neyin karşılığında bu kararları aldılar, anlamak mümkün değil."
Zaman - Fatih Yılmaz,Enver Öztürk

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz