reklam

13 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Su terazileri

Tarih boyunca su İstanbul'a bir uygarlık köprüsü ile bağlandı. İstanbul'un su ihtiyacı dünyanın en ilginç uygarlık sistemlerinden birini oluşturdu. İlk önce su bentleri yapıldı. Su ormanların içinden İstanbulun merkezine doğru yola çıktı. Bentlerde biriken su, kemerlerle künklerle kente doğru akıtıldı. Su kaynaklarının İstanbul'a uzaklığı her zaman büyük bir bilgi birikimi ve yoğun çabalar gerektirdi. Sonra kentin merkezinde sarnıçlarda birikti. Sarnıçlarda biriktirilen su kente daha düzenli dağıtabiliyordu. Kentin kuşatmalarda susuzluğa karşı koyabilmesini sağlıyordu. 

İşte tepelerden kente akan suyu dizginlemek için de "su terazileri" yapıldı. Su kaynaklarından kente doğru doğal eğimle hareket eden su, kent içinde kulelere çıkartılıp yavaşlatılıyor, kontrollü biçimde dağıtılıyordu. Atalarımız kente hayat veren suya layık olduğu değeri verebilmek için mimari anıt niteliğinde birbirinden güzel çeşmeler yaptılar. İşte bu sistem içinde yer alan "su terazileri" Su Vakfı Eğitim Merkezi etkinlikleri içinde bir serginin konusu oldu. Su yapıları ve çeşmeler konusunda uzman olan Mesut Öztürk, uzun süredir İstanbul'u karış karış gezip fotoğrafladığı "su terazileri"ndan oluşan sergisini Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde açtı. Su terazilerinin kamuoyunda çok fazla bilinmediğini kaydeden Öztürk, bu tür tarihi eserlerin daha yakından tanıtmasını sağlamak için böyle bir sergiyi açığını kaydetti.

Çoğu tahrip edilmiş!
Bu tür tarihi yapıların sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Romalılar döneminden bu yana kulanınlan su terazilerinden İstanbul'da 30 kadarını tespit ettim, sanırım pek çoğu da günümüze gelemeden tahrip edilmiş olmalı. İşte bu yüzden her birinin ayrıntılı fotoğrafını çektim." diye konuştu. Su terazilerinin Osmanlı döneminde su basıncını ayarlamaya ve suyu ölçerek dağıtmaya yarayan kule biçiminde yapılar olarak tanımlayan Öztürk, "Menba yerinden temin edilen suların köy, kasaba ve şehirlerdeki insanların oturdukları evlere, sokak çeşmelerine dağıtmak için boru ağı ile su şebekesi tesis edilirdi. Çeşmeyle su sandığı arasındaki kot farkını gidermek ve suyun oluşturduğu başınç nedeniyle topraktan yapılan boruların patlamasını önlemek amacıyla su terazileri kullanılırdı. Su terazileri suyun basıncını ayarlamasının yanında birden fazla çeşmeye de su dağıtımını sağlardı. Bugün bu görevi "vantuz" isimli yapılar görüyor." diye konuştu.
(Cemil Meriç Kültür Merkezi, 0216 391 88 63)
Türkiye

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz