reklam

13 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

'Tüp geçit'te yanlış hesap

'Boğaz tüp geçidi" için ilk adım atıldı. Tüp geçit yıllardır tartışılıyordu. Biz de bu konuyu en az 5 - 6 kez bu köşede ele aldık. Çeşitli görüşlere yer verdik. Uzmanları konuşturduk.

Öncelikle, Boğaz tüp geçidinin büyük bir depremden etkileneceği yolundaki endişemizi belirttik.

Prof. Dr. Semih S. Tezcan, "Boğaz'da yapılması düşünülen tüp geçit konusunda en önemli sakıncanın yerinin yanlış seçilmiş olmasından kaynaklandığını" öne sürdü.

Zaten İstanbul'u etkileyen büyük depremlerden sonra şehir daha hızlı bir şekilde doğu - batı aksından kuzeye kayarken tüp geçitli ulaşım için güney güzergahını savunmak imkansız gibiydi.

O günlerde bu köşedeki tartışmada yer alan İstanbul milletvekili Bülent Akarcalı da öncelikle şu endişesini belirtiyordu:

"Projede raylı sistem dışında araç geçişi yok. Projede kara taşıtları için geçiş öngörülmediği için tüp geçit 3. köprü ihtiyacını ortadan kaldırmamaktadır." Bu tespit de doğru çıktı. Bugünlerde 3. köprü için hazırlıklar yapılıyor. Yeni köprünün Sarıyer - Beykoz arasında olması planlanıyor.

Ama bizim öncelikle vurgulamak istediğimiz, depremin etkisinin ne olabileceği. 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminden önce Bolu Tüneli'nin herhangi bir depremden etkilenmeyeceğini söyleyenlerin sonradan yanıldıkları anlaşıldı. Ya Boğaz tüp geçişi için de bir gün gelir "Yanılmışız" denirse, bu neyi kurtarır?

Boğaziçi Üniversitesi Yapı Teknoloji Uygulama ve Araştırma Enstitüsü tarafından bir süre önce yapılan sayımlara göre, Anadolu'dan Avrupa yakasına geçen yarım milyon yolcunun sadece yüzde 8'i tarihi yarımadaya ve en çok yüzde 20'si Haliç'in güneyine yönelmektedir. Boğaz köprülerinden geçen yolcuların yüzde 80'i yani her gün 400 bin yolcu Haliç'in kuzeyine gitmektedir. Köprüleri kullanan 400 bin kişiyi, her gün Yenikapı'ya taşıma isteği tüm ulaşım ilkelerine aykırıdır. Bu sayılar değişse de oranların bugün için değişmediğini sanırım.

İstanbul'da ulaşım konusu temelden bozuk. Çünkü yerleşim sorunu var. Konut alanlarının, işyerlerinin, sanayinin plansız dağılımı var, daha doğrusu karmaşası var. Nüfus yoğunluk planı yok. İşyerlerinde lojman sistemi eksikliği var. Aslında kargaşayı yaratan sebepler ortada durdukça, yani İstanbul'da yerleşim doğru temellere oturtulmadıkça köprü de, tüp geçit de derde deva olmayacak.

Vergi Soygunu 
Vergide kaçak oranının yüzde 70 olduğu saptandı. Oysa Anayasa'nın 10. maddesinde neler var: "... Herkes kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, gruba imtiyaz tanınamaz. Devlet organları eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır." Yüzde 70 kaçak hangi eşitliğin ifadesi?

Başbakan 
Uzlaşma beklerken

Hükümet köprüleri attı. Başbakan YÖK ve imam hatipler konusunda adeta etrafa bomba yağdırdı. Tabii aldığı cevaplar, komutanlarınki de dahil, ağır oldu.
Gerilim iktidarların lehine olmaz. Ama Başbakan Erdoğan "uzlaşmacı" değil, "gerici" oldu.

Bugün artık "demokrasi"lere, "katılımcı demokrasi" deniliyor. Başbakan'ın "Meclis'te çoğunluğum var. Her istediğimi yaparım" anlayışı yanlıştır. Aslında bu eskiden de yanlıştı. O kadar yanlıştı ki, aynı görüş çok üzüntü verici sonuçlar doğurmuştu.

Her şeye rağmen uzlaşma umudunu kaybetmek istemiyoruz. O zaman şunu diyebiliriz. Bu olay Cumhurbaşkanı'nın vetosuna kadar gider. O noktadan sonra, ülkeyi daha fazla sarsmadan, "kavga"nın yerini diyalog alır ve sorun çözümlenir.

İktisatçılar 
Dolarda yanıldı, yanılttı
Dolar 1 milyon 300 binli rakamlara indi. Genellikle iktisatçılar; "Yaz geliyor, fiyatlar artık daha yukarı çıkmaz, hatta düşer" diyorlardı. Yani iyimserlik satıyorlardı. Çünkü yaz ayları, işçilerimiz tatile gelecek, turist bollaşacak, döviz akacak, demekti.

Oysa dolar düşmedi, çıktı. 22 haftalık düşüş seviyesini dolar 5 haftada yükselerek kapadı.

Şimdi yine pek çok iktisatçı "Doların fiyatı daha da çıkacak" diyor.
Dövizin fiyatında, "yaz"ın dışında da etkenler rol oynuyorsa, o etkenleri hesaba katmayan kolay yorumlar yapmayın. Halkı yanıltmayın...
Milliyet - Doğan Heper

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Anket

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz