reklam

18 Mayıs 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Kula'ya Avrupa desteği

Yenilenen tarihi evlerin bir bölümü butik otel olarak ilçe turizmine hizmet edecek

Başkan Halil Gülcü, belediyenin kendi olanaklarıyla onardığı Kula evinin, diğer tarihi yapılara örnek olduğunu söyledi. Gülcü restorasyonu yapılan evlerin butik otel olarak turizme kazandırılacağını söyledi

Avrupa Birliği Tarihi Eserleri Koruma Fonu, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan tarihi Kula evlerinin restorasyonu için bina sahipleri ve belediyeye hibe kredi verecek. Belediyenin hazırladığı, AB'nin onayladığı projelere uygun restorasyon yapacaklara 10-375 bin euro arasında değişen miktarlarda hibe onarım kredisi çıkarılacak. Belediye de toplam kredinin yüzde 10'u oranında katılım kredisi kullanacak. Ancak belediyenin alacağı kredi, düşük faizli ve uzun döneme yayılan ödeme planı ile geri ödenecek.

Projeler hazırlanıyor
Tarihi Kula evlerinin restorasyonuyla ilgili projeler için hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü, "Bu çalışmaları 15 Haziran'a kadar Avrupa Birliği Eski Eserleri Koruma Fonu'na teslim edeceğiz. Birlik projelerini onayladığı binalar için 10-375 bin euro arasında değişen miktarlarda kredi verecek.

Belediyenin alacağı katılım kredisi dışında verilecek olan diğer kredilerin hibe olacağını söyleyen Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü, Kula evleri için ayrıca Dünya Bankası'ndan da geri dönüşü uzun vadeye yayılan düşük faizli kredi alacaklarını belirtti. Gülcü, "Dünya Bankası bu tür binalar için 100-500 milyar lira arasında onarım kredisi veriyor. Bu imkandan da yararlanarak en az 20 tarihi evi onarmayı planlıyoruz" diye konuştu. Gülcü, onarılan evlerin Butik Otel tarzında turizme kazandırılacağını açıkladı.

Baro bir eve talip
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın da bir Kula evini onarmayı üstlendiği ilçede Manisa Barosu da tarihi bir binayı satın alarak restore edecek. Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü, "Buradaki asıl konu bina sahiplerinin ortaya çıkmasıdır. Pekçok ev miras konusu olduğu için varislerine ulaşılamıyor. Kurumlar bu evleri satın alıp bize başvurdukları takdirde onarım projeleri hemen devreye girecektir" diye konuştu.
Yeni Asır - Ali Filizkan,Hasan Yiğen

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz