reklam

21 Mayıs 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Komşu alma, 'ev' al

Hızla artan yaşlı nüfus için 'akıllı ev' projesi: Uzaktaki aile üyeleriyle bilgisayar iletişimi, yüzdeki ifadeleri okuyan kamera, ikna eden ayna, düşme alarmı...

Geleceğin akıllı evleri sadece özel tasarım mobilyalar değil, günlük hayatı kolaylaştıracak akıllı teknolojiler de içerecek. Britanya'da teknoloji danışmanlığı hizmeti veren Accenture firması, sakinlerinin yaşantısına göre cevap verecek evler üzerinde çalışıyor.

Fikrin asıl amacı, yalnız yaşayan yaşlıların karşılaştığı zorlukları tespit edecek, olası sağlık sorunları daha ciddi hale gelmeden teşhis koyabilecek ve yalnızlıkla baş edebilmeyi sağlayacak evler tasarlamak. Ancak proje, sağlıklı yaşamak ya da evinden de dış dünyayla iletişimini kesmek istemeyenleri de düşünecek.

BM'ye göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 20'si 60 yaşının üzerinde olacak. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 33'lere varacak.

Accenture laboratuvarlarının, hem yaşlılar hem de onlara bakanlara yardımcı olmak için beş ana projesi var: İkna kabiliyeti olan aynalar, bağlantılı masalar, paylaşımlı kitaplar, interaktif resimler, aktivite görüntüleme sistemi.

İkna eden aynalar, kişinin gün boyu yaptıklarını temel alacak ve bu görüntüleri değiştirerek aktaracak. Böylece kişi, egzersiz yapmaz ya da yemeklerine dikkat etmezse ne hale geleceğini görerek sağlıklı bir yaşam tarzına özendirilecek.

Bağlantılı masalarda bulunan video konferans sistemi ve projektör yardımıyla uzaklardaki kişilerle bile satranç oynamak mümkün olacak.

Paylaşımlı kitaplar projesi, tüm aile üyelerinin fotoğraf, mesaj ve görüntü gönderebilecekleri ortak bir yayın şeklinde olacak.

İnteraktif resimler, bilgisayar kullanamayan yaşlılar için geliştirilecek. Çerçeveli bir ekrandan istenilen kişiye direkt bağlantı kurulacak. Bağlanılan kişinin kanalına gönderilen mesaj ya da mektup, ekranda bir not kâğıdında görünecek. Buraya sesli mesaj da bırakılabilecek. İstenildiğinde kamera eklenerek görüntülü sohbet imkânı sağlayacak.

Hastalığa erken teşhis
Aktivite görüntüleme sisteminde, ev kameralarla donatılacak. Böylece ev, içinde yaşayanın neyi nasıl yaptığını bilecek. Kameralardan alınan görüntüleri tarayan bir yazılım sistemi, kişinin yüz ifadeleri, duruşu gibi özellikleri tespit edecek. Aynı sistem kişinin yerçekimi merkezini de belirleyerek düştüğü takdirde doktor, bakıcı ya da aileye haber verecek. Sistem kişinin fiziksel ve duygusal durumu hakkında da ipucu verebilecek.
Radikal

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 25 Mayıs 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz