reklam

24 Mayıs 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma’dan bir parsel de siz edinin!

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, Zeugma Antik Kenti’ne ilişkin yaşanan istimlak sorununun çözümü için “Zeugma’da bir parsel de benim olsun” sloganıyla bir kampanya başlatılmasını önerdi.

Hamza Güllüce, Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde Birecik Barajı gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nin yerleşim alanının yaklaşık 20 bin metrekare olduğunu, bu alanın 12 bin metrekaresinin çiftçilerin mülkiyetinde olduğunu belirtti.

Koruma ya da kazı çalışmaları için çiftçilerin mülkiyetindeki alanın mutlaka kamulaştırılması gerektiğini ifade eden Güllüce, “Yerleşim alanının çiftçilerin mülkiyetinde olması şu an için toprak altındaki eserler için en ciddi tehdittir” dedi.

Güllüce, Zeugma da yapılması gereken ya da planlanan çalışmaların hatta daha öncelikli olarak yerleşim alanının korunmasının bir an önce istimlak işlemini gerektirdiğini söyledi. Zeugma yerleşim alanında arazisi bulunan çiftçilerin, tüm dünyanın ortak malı olan kültürel mirası örten toprağı işlemeye devam ettiklerini vurgulayan Güllüce, özellikle toprağın traktörle işlenmesi sırasında yüzeye yakın tarihi eserlerin ne ölçüde zarar gördüğünü bilemediklerini ifade etti.

Parasal olanakları belli olan devletin yerleşim bölgesinin istimlakı için yeterli kaynağı tahsis edemeyebileceğini kaydeden Güllüce, “Tarihi ve kültürel varlıklara düşkün zenginlerimiz böylesi bir kampanyaya destek vereceklerdir. Bu destek geçmişteki kazılar sırasında sınırlı düzeyde de olsa sağlanmıştı, yine sağlanabilir. Kampanyanın başarılı bir biçimde hayata geçirilmesi durumunda Zeugma şu an karşı karşıya olduğu en büyük tehditten kurtulmuş olur. Birlikten kuvvet doğar düşüncesini defalarca hayata geçiren, ortak akılla hareket etmeyi bilen Gazianteplilerin bu konuda da mutlaka başarı kazanacaklardır” diye konuştu.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz