reklam

26 Mayıs 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul 'Müze Kent'e dönüştürülüyor...

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Başkan Topbaş ve Vali Güler, Topkapı Sarayı'nda düzenlenen toplantıda, ''İstanbul Müze Kent'' kavramı ve projelerini ele aldılar.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Nadir Avcı, Topkapı Sarayı'nda düzenlenen toplantıda ''İstanbul Müze Kent'' kavramı ve projelerini ele aldılar.

Toplantı öncesinde basın mensuplarına bilgi veren Bakan Erkan Mumcu, 'müze kent'in içinde yoğun biçimde kültürel miras barındıran kentlere özgü bir kavram olduğunu ve İstanbul'un da medeniyetlerin çok zengin birikim ve mirasına sahip, yaşayan bir kent olarak insanlık mirasının önemli parçalarından birisi olduğunu söyledi. Mumcu, İstanbul'u sadece kültürel varlıkların korunması perspektifinden yönetmeye çalışan bir yaklaşımın bugüne kadar başarılı olamadığını, kültürel mirasın yönetilmesi denilen kavrama odaklanmış bir anlayışla İstanbul'un korunarak Türkiye ve dünyaya yeniden üretilmiş bir değer olarak kazandırılabileceğini dile getirdi.

İstanbul'un yaşayan bir kent olarak değişmekte olduğunu, kültürel kimliğin korunarak bu değişimin yönetilmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, şöyle konuştu;

"Kente topyekün bir müze alanı olarak bakıldığında, yönetim kavramının tek başına yeterli olmayacağı, yönetişim anlayışının bize sunduğu yeni imkan, teknik ve organizasyonlardan yararlanmak zorunda olduğumuzu, İstanbul'u korumanın ve gelecek kuşaklara ulaştırmanın en verimli yolunun bu olacağını görüyoruz. Çünkü kültürel mirasın yönetilmesi kavramı, sadece merkezi hükümetlerin elinde toplanmış yetkilerle yapma, yatırma, ya da yaptırmama tutumundan ibaret bir anlayışla sürdürülemez. Dolayısıyla yerel yönetimlere öncelik veren, kentte yaşayan insanların, öncelikle STK aracılığıyla bu yönetişim sürecine katılmalarına fırsat veren bir anlayışla, İstanbul bir 'müze kent' olarak yönetilebilir ve müze kente dönüştürülebilir."

Bakan Erkan Mumcu, bu nedenle kültürel mirasın korunması anlayışı çerçevesinde yetkili ve sorumlu kuruluşları biraraya getiren ve ortak bir vizyon etrafında buluşmalarına öncelik veren bir çaba içinde olduklarını vurgulayarak; "Bu kentte yaşayan herkesle beraber ortak bir vizyon yaratacağız ve vizyonumuzun hedefi İstanbul müze kent algılamasıdır. Bu vizyon içinde herkese çeşitli düzeylerde görevler düşüyor. Çalışmalarımızı koordinasyon içinde yardımlaşarak yapacağız. Hedefimiz yetkilerimizi, imkanlarımızı, bakış açılarımızı biraraya getirmek, kentliyle paylaşılmış bir ortak bakış açısı üretmektir'' diye konuştu.

Oluşturulacak Koordinasyon Kurulu içinde Bakanlığın yanı sıra, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün daimi unsurlar olarak yer alacağını, işin niteliğine bağlı olarak ilçe belediyelerinin de yer alacağını belirten Erkan Mumcu, ayrıca danışma kurulu olarak da üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, bilimsel çevreler ve kentin taleplerini yansıtacak bütün sosyal sivil organizmaların yer alacağını anlattı. Mumcu, Bakanlığın bu sürece bu yıl için 100 trilyonluk bir kaynakla katılacağını, koordinasyon içinde yer alan diğer kurumların da kaynaklarını bu alanda yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Hedeflerinin ''İstanbul'u İstanbul'a, İstanbullulara, Türkiye'ye ve insanlığa yeniden kazandırmak'' olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı, turizmin de bu projelerin bir boyutunu oluşturduğunu söyledi. Mumcu, ''Projenin hedeflerinden bir tanesi de olabilecek en yakın zamanda yeniden üretilmiş değerlerle İstanbul'u dünyanın ilgi odağına koymak ve bundan büyüyen ortan bir turizm ekonomisi yaratmaktır'' dedi.

Başkan Topbaş: "İstanbul yaşayan bir müze kent olmalıdır..."
Basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş da, bu projede koruma kullanma dengesini çok iyi kurmak gerektiğini, açık hava müzesi derken, her tarafı boşaltılmış, mevcut yapıların bir sahne dekoru gibi ayakta tutulduğu bir kent müzesi olarak değil, geleneklerimiz, örf adetlerimiz ve mutfağımızla birlikte yaşayan bir kent olması gerektiğini dile getirdi.

Üç büyük İmparatorluğun merkezi olarak her birinden anıt eserler ve sivil mimari örnekleri barındıran İstanbul'da kent dokusunun çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, ''Bunları tekrar elbirliğiyle günyüzüne çıkarmak, Türkiye'ye yapacağımız en ciddi iyiliktir. Çünkü İstanbul Türkiye'nin geleceğe açılan kapılarının altın anahtarıdır'' şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise, Müze kent projesini desteklediklerini, İl Özel İdaresi olarak İstanbul'daki kültür ve tabiat varlıklarının geleceğe taşınmasına önemli bir kaynakla katılacaklarını ifade etti.
İBB

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz