reklam

26 Mayıs 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Tarihe 'sac' ekildi

220 yıllık İshakpaşa Sarayı'nın çatısı inanılmaz rötuşlarla restore edildi. Eski çatı taştandı, şimdiki sacdan...

Ağrı'daki İshakpaşa Sarayı'nın ihaleyle verilen restorasyonu sonucu tarihi doku bozuldu, uzmanlara göre bir skandal ortaya çıktı. Erzurum Müze ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ise "Amacımız korumaktı" diyor.

Tarihi sarayı 'sac'la kapattılar
İshak Paşa Sarayı'nın tadilatı bitti, tartışması başladı. Tarihi sarayın taş duvarlarına yapılan eklemeler ve sac ile ahşap çatı, ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri şaşkına çeviriyor.

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan Tarihi İshak Paşa Sarayı, restorasyon çalışmalarından sonra görenler şaşkınlık yaşıyor. 4 yıl önce Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'da yapılan ihale sonucu verildiği firma tarafından restore edilen tarihi binanın yeni görüntüsü tam bir hayal kırıklığı yarattı. Orijinali taşlarla kemer şeklinde oluşan çatının, bakır sactan oluşması eleştirilerin odak noktasını oluşturdu. Dış ve iç duvarların onarımında kullanılan yeni taşlar da tarihi duvarda komik görüntülerin sergilenmesine neden oldu. Taşlardan yapılmış olan sarayın iç bölümlerine ise ahşap tavan yapılması tarihe bir ihanet olarak nitelendirildi. İshak Paşa sarayını ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler görüntüden rahatsız olunca bakanlık iki müfettiş görevlendirdi.

Büyük Hatalar 
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamza Gündoğu, restorasyon çalışmalarında büyük hatalar yapıldığını ifade ederek, "Öncelikli olarak çatı kısmında hatalar var. İshak Paşa Sarayı'nın orijinal çatısı ile uzaktan yakından alakası yok. Buraya en uygun olarak "uzay çatı"yı önerdik ama oraya şimdi gördüğünüz gibi bir çatı yapıldı. Tarihi eser modern hale sokulmaz, tarihi rötuşlarla ve uygun olan imalatla bütünleştirmek gerek. Ama içi ve dışında uygunsuz restorasyon yapılmış" diye konuştu. Ağrı Kültür Müdürü Ahmet Aydın, yapılan restorasyon ihalesinden kendilerinin haberi olmadığını belirterek, "Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ankara'da yaptığı ihale ile bunu bir firmaya vermiş. Bu olay tamamen bizim dışımızda gelişmiştir. Yaklaşık 4 yıldır restorasyon çalışmaları yapılıyor. İşte ortaya çıkan görüntü. Sarayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler bundan oldukça rahatsız. Kimi bu şikayetlerini bize, kimi de bakanlığa kadar iletiyor"diye konuştu.

Proje Dışına Çıkılmadı 
Müdür Aydın, şikayetler üzerine bakanlığın da iki müfettiş göndererek İshak Paşa Sarayı'nda inceleme yaptırdığını ifade ederek, "Onların da bu durumu raporlarına olumsuz şekilde aksettirdiklerini sanıyorum. Tavırlarından ve konuşmalardan onu anladım. Saray yapılan restorasyon ile tarihi özelliğini kaybetmiş durumda. Orijinal çatısı kemer şeklinde taş olan binaya, bakır sactan çatılar yapılmış. Bundan herkes rahatsız ama bizim yapacağımız bir şey yok"dedi. İshakpaşa Sarayı'nın restorasyon ve kontrölünü yapan Erzurum Müze ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ise onarımda projenin dışına çıkılmadığını söyledi. Röle ve Anıtlar Erzurum Müdür Yrd. Ali Tanrıkulu, " Kontrollerimde projenin dışına çıkılmaması için çok dikkatli davrandık. Orada ne yapılmış ise proje kapsamında yapılmıştır. Bakırdan yapılmış çatılar tamamen koruma amaçlıdır"dedi.
Sabah - Kenan Taşkın - Destan Söyler

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Binaların tasarımlarını, fonksiyonlarını, kent ölçeğindeki konumlarını, mimari ve şehircilik açısından değerleri Bina Eleştirisi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz