reklam

27 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu'nun Türkiye'ye Kazandırdıkları Değerlendirildi

Filli Boya'nın, 26 Mayıs 2004 tarihinde düzenlediği iki oturumdan oluşan "Capatect Dalmaçyalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi ile Yalıtımın Kazandırdıkları" konferansında, ısı yalıtımı ile gerçekleşecek enerji tasarrufunun Türkiye açısından değerlendirilmesi yapıldı. Konferansa, Filli Boya bayileri ile mimar, mühendis, şehir planlamacıları ve sektör yetkilileri büyük ilgi gösterdi.

Kongreye konuk konuşmacı olarak katılan Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nden Makine Mühendisi Dilek Karadeli, ilk oturumdaki konferans sırasında yaptığı konuşmada ülkemizde ısınmaya yıllık 5 Milyar Dolar harcandığını mertekare başına 13-18 lt fuel oile denk gelen tüketimin ısı yalıtımına önem veren Avrupa ülkelerinde 3-7 lt/m² civarında olduğunu ve devlet-özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilecek mevcut ve yeni binalarda ısı yalıtımı seferberliği ile ülkemizde de ısınmaya yönelik gerçekleştirilen harcamalardan yıllık ortalama 2 Milyar Dolar tasarruf edilebileceğini söyledi.

Karadeli, konuşmasında, fosil kaynaklarının yakıt dışında kimya sanayiinde de kullanılması ile ekonomik açıdan dışa bağımlılık, küresel ısınma ile aşırı kuraklık, deniz seviyesinden yükselme sonucu su baskınları, fırtınalar, ultraviyolenin artması gibi nedenler ile doğanın ekolojik dengesinin bozulması sorunlarına dikkat çekti.

Çözüm olarak enerjinin verimli kullanılmasını öneren Karadeli, 2000 yılı verilerine göre kullanım açısından bina oranının %75'inin konut olduğu Türkiye'de, özellikle konutlarda enerji tasarrufunun sağlanması gerektiğini belirtti.

Binalarda verimli enerji kullanımı için alınacak önlemleri 3 kısımda açıklayan Karadeli, bu önlemlerin yapı sistemlerinde, enerji sistemlerinde ve kullanım alışkanlıklarında alınabileceğini savundu. Isı yalıtımına yönelik standart ve yönetmelikler hakkında bilgi veren Karadelik, dünyadaki enerji kaynaklarının önemli bir bölümünün kullanıcıların ısı konforunu sağlamak üzere %80'inin yapıların ısıtılması için harcandığını, tükenebilir bu enerji kaynaklarının sınırlı olmasının, binalarda enerji denetimini zorunlu kıldığını ve ısı yalıtımı ile bu enerjide %50 tasarruf sağlandığını ekledi.

Capatect Ürün Şefi Engin Tanrıverdi, ikinci oturumdaki yaptığı sunumda, kışın ısıtma giderlerini ortalama %50 oranında düşüren Capatect Dalmaçyalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi ve uygulamasına yönelik bilgi verdi. Uygulama sırasında kullanılacak yan ürünleri de kısaca tanıtan Tanrıverdi, konuşmasında, Türkiye'deki dış cephe ısı yalıtım pazarının büyüklüğüne ve ısı yalıtımının önemine de dikkat çekti.

Konferans sırasında Tanrıverdi, Yalıtım Dergisi tarafından düzenlenen "Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri" kapsamında Capatect Dalmaçyalı'nın, Yalıtım Dergisi okurları ve seçici kurul tarafından "Yılın Isı Yalıtımı Ürünü" ödülünü aldığını belirtti.
Dış cephe ısı yalıtımında bugüne kadar doğru malzeme seçilmiş olsa bile yanlış uygulamalar neticesinde ısı yalıtımından istenen verimin alınamamasından yakınan Tanrıverdi, bu sorunun aşılması için Filli Boya ile Pendik İlçe Milli Eğitim'e bağlı Mesleki Eğitim Merkezi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Yetkili Capatect Uygulayıcısı" eğitimleri verdiklerini belirtterek, konferansı gelen soruları yanıtlayarak sonlandırdı.
Arkitera - Rabia Alga

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

İnşaat malzemelerinin uygulama teknikleri, özellikleri ve yeni malzemeler hakkında görüş alışverişinde bulunabilir, sorunlarınızı ve eleştirilerinizi Malzeme forumuna yazabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz