reklam

27 Mayıs 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Topkapı'da bitmeyen inşaat çilesi

E-5 karayolu bağlantılarında trafiğin düzenli akışını sağlayacağı öne sürülen proje, trafiği içinden çıkılmaz hale getirdi. Bölge tinerciler, hurdacılar ve eskicilerin mekânı haline geldi.

Yapımına 1999 yılında başlanan ve aradan geçen 5 yıla karşın bitirilemeyen ''Topkapı Şehir Parkı ve Çevre Düzenlemesi'' projesi için bugüne değin harcanan yaklaşık 15 trilyon boşa gitti. BİAT ve Hona İnşaat şirketlerince yapılan ve E-5 karayolu bağlantılarında trafiğin düzenli akışını sağlayacağı öne sürülen proje, trafiği içinden çıkılmaz hale getirdi. Tinerciler, hurdacılar ve eskicilerin mekânı haline gelen bölgede, inşaat nedeniyle oluşan pislik de halk sağlığı için büyük bir tehlike oluşturmaya başladı.

Proje değişiyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Yapı İşleri Müdürlüğü'nce, 25 Ocak 1999 tarihinde yapımına başlanan ve 2002 yılında bitirileceği söylenen Topkapı Şehir Parkı ve Çevre Düzenlemesi, aradan geçen 5 yıla karşın hâlâ bitirilemedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Yapı İşleri Müdür Yardımcısı Cengiz Özçelik , projenin devam ettiğini fakat değişiklik öngörüldüğünü söyledi. Buna göre Anadolu ve Trakya bölgelerini ayıran ve yapımına Nurettin Sözen 'in başkanlığı döneminde başlanarak Gürtuna döneminde tamamlanan anayol ile tramvay yolunun yeraltına alınacağını belirten Özçelik, ''Anıtlar Kurulu projede değişiklik yapılmasını istiyor. Biz de gereken değişiklikleri yaparak inşaata devam edeceğiz'' dedi. Özçelik, yapılacak değişikliklerin proje hazırlanırken düşünülmemesi konusunda yorum yapmazken yapılan değişiklikle Anadolu ve Trakya bölgelerinin bitirileceğini söyledi. Kısa süre içinde bitecek şeklindeki açıklamalara karşın inşaatın ne zaman bitirileceği ise bilinmiyor.

Topkapı çevresiyle ilgili ilk girişim, 1998 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zamanında yapıldı.

Öncelikle Anadolu ve Trakya otogarları Esenler'e taşındı. Peşinden de meydanda öncelikle alt ve üstgeçit inşaatıyla viyadüklerin yapılmasına başlandı.

Erdoğan'dan sonra seçilen Ali Müfit Gürtuna döneminde de ''çevre düzenlemesi'' adı altında belediye bütçesinden trilyonlar harcandı.

Bölgede can alıcı trafik sorunu devam ederken büyükşehir belediyesi cami yapımına hız verdi.

Bu çerçevede eski Anadolu Otogar Bölgesi'ne bir cami yapılırken eski Trakya Otogar Bölgesi'nde de İlyaszade Camii 'nin kaba inşaatı bitirildi.

Merkez Efendi Mezarlığı'ndan Topkapı Mezarlığı'na kadar toplam 354 bin metrekarelik alanı kapsayan ve 180 bin metrekarelik kısmı ağaçlandırma ve çimlendirme işleri için ayrılan bölgede, 64 bin metrekarelik yeraltı otoparkı yapıldı.

Anadolu Bölgesi ihalesinin BİAT İnşaat'a, Trakya Bölgesi'nin ihalesinin ise HONA İnşaat'a verildiği çalışmaların toplam keşif bedeli 9 trilyon 650 milyar 50 milyon lira olarak belirlendi.
Cumhuriyet - Evrim Kaya

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz