reklam

31 Mayıs 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mini City sahipsiz kaldı

Türkiye'deki tarihi eserlerin 25 kez küçültülmüş minyatürlerinin yer aldığı 'Mini City' sessiz sedasız ziyarete açıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale ile kiralanan Mini City için herhangi bir açılış töreni düzenlenmedi.

Görkemli bir törenle hizmete girmesi beklenen 'Mini City' için resmi açılış yapılmaması en çok, 'Açılışını görmeyi çok isterdim' diyen Büyükşehir Belediye eski Başkanı Bekir Kumbul'u üzdü. Projenin kendi döneminde hazırlandığını ve kuruluş aşamasında büyük heyecanlar duyduğunu belirten Kumbul, 'Anadolu medeniyetlerine ait 73 eserin birebir kopyasının bulunduğu 'Mini City' çok önemli bir yerdir. Burası hem Antalya'nın hem de Türkiye'nin vitrini. Çünkü Anadolu'daki tüm tarihler burada buluşuyor. Açılış yapılmaması beni çok üzdü' şeklinde konuştu.

Resmi Açılış Yapılmadı
AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Mini City ile ilgili yorum yapmak istemedi. Türel, 'Resmi açılış yapılmadığı doğru. Mini City'le ilgim de bilgim de yok' dedi.

Mini City Genel Müdürü Gül Arda da, düz bir açılış yaptıklarını, konuyla ilgili daha fazla bir şey söylemek istemediğini ifade etti. Arda, 'Bu parkın en önemli özelliği, yurtdışına kaçırılan eserler, Çanakkale Anıtı ve 250 bin şehiti temsil eden 600 ismin yazıldığı mezar taşının bire bir kopyası olan minyatürün yer almasıdır' dedi. Arda, Anadolu'daki tüm tarihi eserlerin önümüzdeki yıllarda Mini City'de toplanacağını kaydederek, 'Burası bir Mini City değil, Mini World olacak' değerlendirmesini yaptı.

Mini City Eserleri
CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul döneminde 29 Ekim 2003 yılında inşaatına başlanan ve 8 ayda tamamlanarak ziyarete açılan Mini City'de, sırasıyla şu minyatür eserler yer alıyor:

'Hidiv Kasrı, Küçüksu Kasrı, Ortaköy Camii, Beybelbeyi Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi, Dolmabahçe Cami, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı, Aya İrini, Haseki Hürrem Hamamı, 3. Ahmet Çeşmesi, Örmeli Dikili Taş, Yılanlı Sütun, Mısır Dikili Taşı, Alman Çeşmesi, Sultan Ahmet Meydanı, St. Antoine Kilisesi, Kariye, Zeyrek Camii, Kayseri Döner Kümbet, Safranbolu Evleri, İzmit Saat Kulesi, Yeşil Türbe, Bursa Ulu Camii, Etnografya Müzesi, Ziraat Bankası Binası, Ulus Atatürk Heykeli, Hacı Bayram Camii ve Türbesi, Agustus Tapınağı, TBMM., Mevlana Dergahı, Niğde Alaaddin Camii, Çatalhöyük Evleri, Konya Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Yalıboyu Evleri, Akdamar Kilisesi, Balıklı Göl, Sivas Gök Medrese, Erzurum Çifte Minareli Medrese, Aksaray Sultan Han, Divriği Ulu Camii, Haci Bektaş Dergahı, Malabadi Köprüsü, Kapadokya Peri Bacaları, Pamukkale, Amintas Kaya Mezarı, Afyon Aslanlı Mezar, Kavunas Kaya Mezarları, Myra Kaya Mezarları, Nemrut Harabeleri, Trabzon Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı, Midas Anıt Mezarı, Çanakkale Şehitler Anıtı, Aspendos, Zeus Sunağı, Side Atena Tapınağı, Side Apollon Tapınağı, Alanya Kızıl Kule, Alanya Tersanesi, İzmir Saat Kulesi, St. Nicholas Kilisesi, Celsus Kitaplığı, Antalya Yivli Minare Camii, Efes İsa Bey Camii, Patara Tetrapylon, St. jJean Kilesesi, Hadrian Kapısı, Meryem Ana Evi, Halikarnas Mozalesi, Perge Çeşmesi.
Akşam - Hakkı Sargın

 

Mayıs 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz