reklam

02 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Aliağa-Menderes hızlı tren projesi'nin istasyon ve geçit yapımına başlanıyor
Temeli bakan atacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina Ankara'da görüştüğü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı temel atmak üzere İzmir'e davet etti

Binali Yıldırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Demiryolu Hattı'nın metro standartlarına çıkarılmasını öngören 'Hızlı Tren Projesi' ile ilgili olarak Ankara'da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la görüştü.

Günde 550 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak projenin İzmir'e kazandıracakları ile ilgili görüş alışverişinde bulunan Bakan Yıldırım ve Başkan Piriştina yapılacakları da tekrar gözden geçirdi. 3 yıldır süren projenin 1. etabının Sayıştay onayından çıktığını hatırlatan Piriştina, Bakan Yıldırım'ı birlikte temel atmak üzere İzmir'e davet etti.

Daveti memnuniyetle kabul ettiğini söyleyen Bakan Yıldırım'ın haziran ayı içinde İzmir'e gelmesi ve Piriştina ile birlikte İzmir'in ulaşım sorununu büyük ölçüde çözmesi öngörülen projenin temelini atması bekleniyor.

Şehir nefes alacak
Başkan Piriştina, Karşıyaka'da 3, Şirinyer'de de 1.7 kilometresi yeraltından geçirilecek projenin Cumhuriyet tarihinin en verimli projelerinden biri olacağını ifade etti.

Piriştina, haziran içinde temelleri atılması öngörülen 1. etapta, 6 istasyon ve 3 hemzemin geçitin yer aldığını söyledi.

Başbakan talimat verdi
Hattın inşaatının 36 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Piriştina, Devlet Demiryolları'nın 80 kilometrelik hatta elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon çalışmalarını tamamladığını ifade etti.

Hazine'deki daralma nedeniyle geçtiğimiz yıl Avrupa Yatırım Bankası'nca serbest bırakılan krediyi Hazine'nin kefalet verememesi nedeniyle kullanamadıklarını belirten Piriştina, "Son olarak 4. İzmir İktisat Kongresi için İzmir'e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kefalet için gerekenin yapılması yolunda Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'a talimat verdi.Bu kapsamda Hazine ile görüşmelerimiz sürüyor. Şu an için hiç bir terslik gözükmüyor" dedi.

Aliağa Menderes Demiryolu Hattı'nın Metro Standartları'na çıkarılmasını öngören Hızlı Tren Projesi'nin birinci etap ihalesi için 12 firma dosya almıştı. En uygun teklif ise Bayındır İnşaat firmasından gelmişti. İlk etap 700 günde tamamlanacak.

Bayındır İnşaat yapacak
İlk etabın Bayındır İnşaat firması tarafından yapılacağını belirten Piriştina, projenin hayata geçmesiyle birlikte İzmir'in ulaşım sorununun büyük ölçüde çözüleceğini söyledi. Üçyol- Bornova arasında daha önce inşa edilen 11.6 kilometre uzunluğundaki mevcut metro hattı 600 milyon dolara mal olmuştu. 80 kilometrelik Aliğa-Menderes Demiryolu Hattı'nı metro standartlarına çıkarılmasını öngören projesi 150 milyon dolara mal olacak. Bunun için gerekli kredi Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlandı.

İzmir'e neler kazandıracak
Proje tamamlandığında günde 550 bin kişi bu hattan yararlanacak

Halen 90 dakikada kat edilen Aliağa-Menderes arası 60 dakikaya inecek.

Bugün 10 ila 15 dakika olan metro kalkış aralıkları 3-5 dakikaya inecek.

İzmir'in toplu ulaşımında demiryolunun payı artarken şehir içinde hattın geçtiği bölgelerdeki trafik büyük ölçüde rahatlayacak

Yapılacak karayolu alt-üst geçitleriyle yaya geçitleri sayesinde hemzemin geçitlerde tamtamlarda yaşanan trafik kazaları da önlenmiş olacak.

Projenin hayata geçmesiyle binlerce İzmirli, kontrollü ve süratli ulaşım olanağına kavuşacak.

Kentin sanayi bölgeleriyle yerleşim alanları çağdaş bir ulaşım sistemi ile birbirine bağlanmış olacak.
Yeni Asır - Şebnem Bursalı

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz