reklam

04 Haziran 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Ayasofya'da mozaikler yerli yerinde

Mimari harikası Ayasofya'yı hergün binlerce kişi ziyaret ediyor
NATO zirvesine katılacak devlet adamları için Ayasofya Müzesi’nde düzenlenecek etkinliğin iptal edilmesinin ardından, müzedeki mozaiklerin döküldüğü ve güvenli olmadığı iddiası ortaya atıldı. Ancak iddialar asılsız...

Yetkililer, iptal gerekçesi olarak müzeden sonra Topkapı Sarayı'na geçilmesi ve Ayasofya Meydanı'ndan yapılacak bu geçişin güvenli olmamasını gösterdi.

Müzedeki mozaiklerin döküldüğü ve tehlike oluşturduğu iddiası ise gerçeği yansıtmıyor.

Mozaikler 1992 yılından bu yana restore ediliyor

Bin 500 yaşındaki Ayasofya Müzesi'ni günde ortalama beş-altı bin ziyaretçi geziyor.

Binlerce yıllık tarihi mirası gelen her ziyaretçiye cömertçe sunan müze, 28 haziranda yapılacak NATO zirvesine katılacak devlet büyüklerine de aynı cömertlikle kucak açmaya hazırlanıyordu. Ancak olmadı...

İddiaya göre, CIA görevlileri inceleme yaptıkları müzenin mozaiklerinin döküldüğünü gerekçe göstererek, burada yapılacak ‘Lirik Tarih Gösterisi’ni iptal etti. Oysa müzedeki 2 bin metrekare büyüklüğündeki kubbenin mozaikleri 1992 yılından bu yana restore ediliyor ve çalışmanın dörtte üçü de tamamlanmış durumda.

Mozaikli alanın yaklaşık yüzde 80'i restore edildi
Müzedeki restorasyon çalışmalarını yürüten restoratör Erdinç Gökçe, yerden 50 metre yükseklikte ve her biri bir santimetrekare büyüklüğünde olan mozaiklerin dökülmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Gökçe, “sağlamlaştırılmış mozaiklerin dökülmesi imkansız çünkü bir santimetrekare olan mozayiğin günde beş santimetrekare düşmesi demek, burada mozaik kalmaması demek. Biz bir santimetrekare mozayiği bütünüyle taşıyıcıya bağlayacak şekilde sağlamlaştırıyoruz” diye konuştu.

Müzedeki mozaikli alanın yüzde 70 - 80'i sağlamlaştırılmış durumda. Gökçe, geriye kalan alanlarda çok az mozaik olduğunu söyleyerek, bunların risk yaratma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Müze müdürü de iddialara karşı çıkıyor
Müze Müdürü Seracettin Şahin de iddialara karşı çıkıyor: “Şimdiye kadar kimseden böyle bir şikayet gelmedi. Zaten mozaiklerin dökülmesi mümkün değil. Çünkü ‘92 yılından beri sağlamlaştırması, restorasyonu yapılmaktadır."

Yetkililerin müzede bir kaç kez üst üste inceleme yaptıklarını ancak kendilerine mozaiklerle ilgili soru bile sorulmadığını söyleyen Şahin'e, yetkili ağızlar da destek veriyor.

Ayasofya'daki gösterinin Topkapı Müzesi'ndeki programla birleştirildiğini doğrulayan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, buna gerekçe olarak mozaiklerin dökülmesini değil, Ayasofya ile Topkapı Sarayı arasındaki meydanın konuklar açısından güvenli bulunmayışını gösteriyor.
CNN Türk - Göksel Özköylü

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz