reklam

05 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul trafiği tek elde toplanıyor

15 milyon nüfuslu İstanbul’da, trafik ve ulaştırmayı tek elde toplamak için AKP yasa teklifi verdi. Teklife göre, İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü kurulacak, emniyet müdürlükleri dahil kamu kuruluşlarına dağılan yetkiler bu birimde toplanacak, otoparklar da bu müdürlüğe bağlanacak.

AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifle, 15 milyon nüfusu olan İstanbul’un il sınırları içindeki toplu ulaşım (otobüs, dolmuş, taksi, minibüs, servis araçları, her türlü kara ve hava raylı sistem, tünel, teleferik, deniz taşıma gibi ulaşım) yeni kurulacak olan İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü’nün çatısı altında toplanıyor. Bu birim, Büyükşehir Belediyesince üstlenilen kavşak, viyadük, yol yapım, bakım ve onarım hizmetleri, yolcu ve yük terminalleri, her türlü ticari otoparklar, aktarma merkezleri ve bunlara ilişkin plan, proje, imalat, koordinasyon, denetim, ruhsatlandırma, işletim ve benzeri diğer işlemleri yürütmekle görevli olacak. Teklife göre, büyük rantların döndüğü otoparklar da bu birime bağlanacak.

Teklife göre, il sınırları içinde her türlü ulaşımda tek yetkili birim olacak olan bu müdürlük, toplu ulaşım sistemlerini işletecek veya işlettirecek. Toplu taşıma araçlarının güzergáhı, zaman ve bilet tarifelerini yapmak ve uygulamak da bu birimin görevi olacak.

İstanbul’un bütün ulaşım ve trafik sorumluluğunun verildiği Genel Müdürlüğe gelir olarak, toplu taşım ve belediyelerce üstlenilen trafik ve diğer hizmetlere karşılık alınacak ücretler, otopark, taksi ve servislerden alınacak rüsum ve harçları İstanbul’da toplanan vergilerin yüzde 5’i, büyükşehir belediye bütçesinin yüzde 1’i, köprü gelirlerinin tamamı, İstanbul içindeki otoyol geçişlerinin yüzde 25’i veriliyor. İl sınırları içerisindeki KDV ve ÖTV’den yüzde 10’luk paylar ve motorlu taşıtlar vergisinin tamamı da bu birimin gelirleri arasında sayılıyor.
Hürriyet

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz