reklam

07 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Afganistan’da 550 milyon dolarlık iş yapıyoruz

Yeniden yapılandırma çalışmaları süren Afganistan’da Türk müteahhitlerinin aldığı işlerin parasal boyutu 550 milyon doları buldu. Türk müteahhitleri, Afganistan’ın yeniden yapılandırılmasında yoldan tünele, barajdan sulama kanalı ve otellere kadar toplam 37 değişik iş üstlenmiş bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında başta ABD olmak üzere İngiltere’den Almanya’ya, Japonya’dan Türkiye’ye kadar birçok ülkenin desteğiyle yeniden yapılandırma çalışmaları süren Afganistan’da Türk müteahhitlerinin aldığı işlerin parasal boyutu 550 milyon doları buldu. Rakam son günlerde Gülsan İnşaat-Çukurova J.V. konsorsiyumunun yeni aldığı Kandahar-Herat yolunun yapım projesini üstlenmesiyle yükseldi.

Türk müteahhitleri, 5.5 milyar doları bulması beklenen, ancak şimdiye kadar 1.5-2 milyar dolarlık bölümünün ihalesi gerçekleştirilen Afganistan’ın yeniden yapılandırılması projesinde yoldan tünele, barajdan sulama kanalı ve otellere kadar toplam 37 değişik iş üstlenmiş bulunuyor.

Tercih Unsuruyuz 
Afganistan’da yeni projeyle birlikte toplam 120 milyon dolarlık işi Çukurova J.V. ile birlikte üstlenen Gülsan İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gül, ‘Türk müteahhitleri Afganistan’da tercih unsuru oldu. Yapılan işin kalitesinden, kısa sürede malzeme, ekipman akışına, işlerin zamanında, hatta zamanından önce teslimine kadar birçok yönümüz bunda etkili oldu’ dedi.

Gül, Afganistan’ın yeniden yapılanmasına parasal katkıda bulunma taahhüdü veren ülkeler arasında ödemeleri aksatmadan gerçekleştirenlerin başında ABD’nin yer aldığını vurguladı.

Afganistan’da 340 kilometrelik Kabil-Kandahar yolunun yapımını üstlenen ABD’li Luisberger Group’tan bunun 90 kilometrelik bölümünü alan Gülsan-Çukurova, şimdi de Kandahar-Herat yolunun yapım projesini üstlendi. Kandahar-Herat yolunun ihale bedeli 55 milyon dolar olarak belirlendi.

Kabil-Kandahar ve Kandahar-Herat ile ayrıca 340 kilometrelik yolun tüm agrega işlerini üstlenen Gülsan-Çukurova ortaklığı, böylece Afganistan’da 120 milyon dolarlık bir iş büyüklüğüne ulaştı.

Uçakla İş Makinesi 
Aldıkları işlerle birlikte Türkiye’den Afaganistan’a iş makinesi taşıdıklarını belirten Mehmet Gül, ‘Kargo uçakları bizim iş makineleri için bugüne kadar Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Afganistan’a toplam 23 sefer yaptı. Ayrıca Afganistan’a 240 TIR’la da malzeme ve ekipman gönderdik.’

Hikmet Çetin Morali 
Eski Dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin’in NATO’nun siyasi temsilcisi ve en üst düzeydeki sivil yönetici olarak Afganistan’a atanması da Türk müteahhitlerine büyük moral desteği yarattı. Çetin’in zaman zaman Afganistan’daki Türk müteahhitlerinin şantiyelerini dolaştığı belirtildi.

Hangi müteahhit Afganistan’da ne yapıyor

Gülsan - Çukurova J.V.: Kabil-Kandahar yolunun 432-482 km arası yolun yapımı. Kandahar-Herat yoyunun bir bölümünün yapımı. Kabil-Kandahar yolunun tamamı için malzeme temini.

Tepe İnşaat: ABD ordusu için Kandahar’da askeri amaçlı modüler bina yapımı, ISAF Kabil Havaalanı’nda helikopter pisti, Alman taburunun iç yollarının betonlanması, ISAF Alman askeri birliği binasının onarımı, Afgan ordusu kışlalarından birinin onarımı, ABD ordusu tugay tesisleri inşaatı, Army Corps of Engineer’a ait bazı binaların yapımı.

Natfer - Kolin İnşaat (Afganistan-Türkiye): Kabil-Kandahar yolunun 172-262 km arası yapımı, ayrıca 5 adet köprü inşaatı.

Mensel: Kabil-Kandahar yolunun 92-177 km arası yapımı, Afgan ordu karargahı inşaatı, askeri tesis projesi.

Yüksel Proje: Kabil-Kandahar yolunun 92-177 km, 42-92 km arası, Kabil-Doshi yolu 100-175 km arası bölümünün mühendislik hizmetleri,

Yüksel İnşaat - Arc Construction (Türkiye-ABD): Kabil-Kandahar yolunun 42-92 km arası yapımı.

Yüksel İnşaat: ABD Büyükelçiliği yeni bina, lojman ve ikametgah binalarının yapımı.

Entes: Kabil-Salang yolunun acil rehabilitasyonu.

Çukurova - Arten: Salang Tüneli ve kar galerileri onarımı, Sare Hauz Barajı’nın proje ve onarımı.

Limak inşaat: Salang-Doshi yolunun acil rehabilitasyonu.

Naseeb Sultanoğlu (Türkiye-Afganistan): 8 katlı otel ve alışveriş merkezi yapımı.

Makimsan Asfalt: Kabil-Kandahar yolunun 49 km’lik bölümünün asfaltlanması.

Zafer Taahhüt: Afgan ordu karargahı bir numaralı görev emri, ABD ordusu için askeri amaçlı 4 koğuş ve yemekhane binalarının dizayn ve yapım işi, ABD ordusu için askeri binaların dizayn ve yapımı.

ZMD İnşaat: Afgan kışlasının yemekhanesi ve telsiz alıcı-verici istasyonunun yapımı, Afganistan başkanlık sarayı kompleksinin 500 kişilik Afgan taburunun altyapı işleri, ABD Büyükelçiliği’nin zemininin hazırlanması, temizleme, çakıllama, doldurma, kotlama işi, Afgan polis eğitim tesisinin yapımı.

Sürcon Sürücüler İnşaat: İş merkezi inşaatı.

Karizma İnşaat: Meslek eğitim merkezi inşaatı.

Çapı İnşaat: Kabil Havaalanı-Intercontinental Otel arasındaki 12 km’lik şehiriçi yolun yapımı.
Hürriyet 

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Şantiye forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz