reklam

07 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Marmaray bilimadamlarını böldü

İstanbul'a tüp geçit bilimadamlarını böldü. Bazı bilimadamları geçtiğimiz günlerde temeli atılan tüp geçitin depremden etkileneceğini, güzergahınsa gerçek talebe hizmet etmeyeceğini iddia etti.

Eleştirilere yanıt yine bilimadamlarından geldi. İhale şartnamesinin depremle ilgili bölümlerini hazırlayan ekipten Profesör Doktor Mustafa Erdik, "her ayrıntı incelendi, çok ağır bir şartname hazırlandı" dedi.

Profesör Haluk Gerçek de, güzergahın yanlış olduğu iddialarının bilimsellikten uzak olduğu görüşünde.

İstanbul'un iki yakasını demiryoluyla bağlayacak Marmaray Projesi'nin odak noktası Tüp Geçit. Tüp Geçit'in temeli 9 Mayıs'ta atıldı, ama eleştiriler sürüyor. Eleştiriler iki noktada odaklanıyor: Yüksek deprem riski ve yanlış güzergah seçimi.

Bilimadamları eleştirilere İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası'nın düzenlediği panelde yanıt verdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Profesör Doktor Mustafa Erdik, proje şartnamesi hazırlanırken, deprem tasarımıyla ilgili kriterleri belirleyen isimlerden biri.

Her ayrıntının incelendiğini belirten Erdik, “oradaki depremsellik gayet iyi incelendi. Zemin şartları, tüpün tüm artikilasyonları, bütün geçiş hatları gayet iyi incelendi” dedi.

Deprem konusundaki önemli eleştiri odağı, zeminin sıvılaşma etkisi. Erdik, bu konuda da her türlü çalışmanın yapıldığını belirtti.

Mustafa Erdik: “Bazı bölgelerde sıvılaşma olasılığı tespit edildi. Ama sıvılaşan kısımlar zaten sıyrılıyor. Yani burda bir kazı çalışması mevcut. Yerine etrafına dolgu malzemesi yerleştiriliyor, etrafına. Sıvılaşmayla ilgili büyük bir problem gözükmüyor. Tabi yumuşak zeminlerde zeminin yumuşaması mümkündür. Ama zaten tüp geçitin özelliği zemin hareketlerini tolere edebilmesidir” açıklamasında bulundu.

Şartnamenin oldukça ağır olduğunu söyleyen Mutfa Erdik, “hemen hemen bu kadar ağır performans kriterlerine göre tasarım ve projelendirilmesi yapılmış başka bir tüpgeçit bilmiyorum” dedi.

Yanlış güzergah seçildiği iddiası
İddiayı ortaya atanlar, Gebze-Halkalı güzergahının deniz kenarında ve çok güneyde kaldığı, bunu nedenle gerçek talebi karşılamadığını söylüyor. Ancak panele katılanlar aynı görüşte değil.

Panrlistler, “iki yaka arasındaki yolculukların yüzde 50'si Haliç'in güneyine yapılmaktadır. Yüzde 50'si de kuzeyine. Yolculukların sadece yüzde 20'si güneyedir iddiasının herhangi bir bilimsel temeli yoktur” görüşünde.

Tartışmalar sürüyor, İstanbul'sa bir an önce trafik sorununa çözüm olmasını umduğu Marmaray'ı bekliyor.
CNN Türk

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz