reklam

07 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Munzur Çayı üzerinde sekiz baraj yapılacak

Munzur Vadisi ve Çevresini Koruma Kurulu, Munzur Çayı üzerinde yapılması planlanan sekiz barajın inşa edileceği yerleri düzenlediği bir etkinlikle bilim adamlarına tanıttı.

Barajların, doğada büyük tahribat yaratacağını ve Tunceli'nin iklim ve bitki örtüsünü tümüyle değiştireceğini söyleyen bilimadamları da 'rüzgar' gibi alternatif enerji kaynaklarından faydalanmanın daha akılcı olacağını söylüyor.

Munzur çayı aslında bu akarsu inanışların, efsanelerin, doğanın ve bitki örtüsünün belirlediği bir yaşam tarzı.

1978 yılından beriyse Munzur ve Pülümür vadileri yöre insanının kendisi için tehlike olarak nitelediği bir enerji yatırımının ayak sesleri ile uyanıyor.

Bölge 'Milli Park' alanı
Zira Devlet Su İşleri, 41 kilometrelik bir bölümü 'Milli Park' olan Munzur Vadisi'ne ve Pülümür Çayı'na tümü enerji amaçlı çok sayıda baraj yapmak için düğmeye bastı. Hatta Uzunçayır Barajı tamamlandı.

Munzurlular projenin kendilerine zarar getireceğini düşünüyor
Munzur Vadisi ve Çevresini koruma kurulu üyeleri bilm adamlarına barajın yolaçtığı tahribatı yerinde gösterdi.

Ancak başta belediye başkanı Şengül Erol Abdik olmak üzere Tuncelililer, barajların kendilerine yarardan çok zarar getireceği görüşünde.

Yatırımı bulunmayan şehrimizde bu kaynak barajlar yoluyla yokedilirse, Tuncelili'nin elinde başka hiçbirşey kalmayacak.

Munzur Vadisi ve Çevresini Koruma Kurulu da doğanın tahrip olmaması için barajların yapımına karşı çıkıyor ve hukuk mücadelesi sürdürüyor. Gerekçeleri açık.

Munzur Vadisi ve Çevresi Koruma Kurulu sözcüsü, "Tunceli'de yaşamın altyapısı dağ ve sudur. Bunlar barajlar nedeniyle ortadan kalkarsa artık burada yaşam yok demektir"

Bilmadamları da bölgenin rüzgar enerjisi için uygun olduğu görüşünde
Van 100. Yıl Üniversitesi Enerji Ulusal Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İlyas Yılmazer "hidroelektrik santralin 10'da bir maliyetine iki kat fazla enerji elde edilebilecek rüzgar enerjisi elde edilebilir buradan. Pülümür vadisi ve Ovacık bunun için son derece müsait" görüşünü savunuyor.

Tunceli köylüleri geçimini arıcılıkla sağlıyor. Bölge aynı zamanda organik tarım için uygun coğrafi özellikler taşıyor. Köyleri su altında kalacak Munzur Vadisi Milli Parkı içinde kalan köylüler ise çaresiz.
CNN Türk - Murat Utku

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz