reklam

07 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'a böylesi yakışır

Sabancı Üniversitesi, İstanbul'a 920 kişilik son derece modern bir gösteri merkezi kazandırdı. 8 milyon dolara mal olan merkez, üniversiteyi Anadolu yakasının sanat odağı haline getirebilir.

Kültür-sanatın başkenti İstanbul, büyük eksikliği duyulan son derece modern bir gösteri merkezine daha kavuştu. Dün açılan Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nin ardında 'üniversiteyi toplumla paylaşmak' fikri yatıyor. Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Hüsnü Paçacıoğlu, 8 milyon dolara mal olan gösteri merkezinin iki yönden büyük önem taşıdığını vurguluyor: "Rahmetli Sakıp Sabancı eğitim, kültür ve sanatın ekonomik üretimden daha önemli olduğunu söylerdi ve bu gösteri merkezinin inşasına çok önem verirdi. Buranın bizim için birinci önemi Sakıp Sabancı'nın hayalinin gerçekleşecek olması. İkinci önemi ise Güler Sabancı'nın bir sözü vardır. 'Bir aile üniversite kurabilir ama hiçbir zaman sahibi olamaz' diye. Biz de en baştan beri bu üniversite toplumun malıdır fikrine sahibiz. Buranın açılışı topluma mal olma, toplumla kaynaşma açısından bizim için çok önemli.."

4 bin 905 metrekare alana kurulu ve 920 seyirci kapasiteli Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi opera, senfonik müzik, tiyatro, bale ve dans gibi her tür sanat etkinliğine uygun olarak yapılmış. Akustiğine ve ışık sistemine özellikle özen gösterilen salonda, geniş bir projeksiyon perdesi, gelişmiş bir yangın önleme sistemi de var. Orkestra çukuru, sofitası her tür dekorun taşınıp kurulmasına olanak veren sahne mimarisi gibi ögeler salonu kentin en iyileri arasına sokuyor.

Programlarında özellikle festivallere yer vermek istediklerini söyleyen Paçacıoğlu, sivil toplum kuruluşlarıyla da bağlantıya geçip çeşitli sanat etkinliklerini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Paçaçıoğlu "Biz burayı çok amaçlı olarak düşündük. Tiyatroya, konsere, operaya müsait olsun diye çalıştık. Tiyatroya önem veriyoruz. Belli tiyatro etkinliklerini buraya çekmeyi düşünüyoruz. Örneğin festivaller. Bunu kendimiz yapabiliriz ya da sivil toplum kuruluşlarından yardım alabiliriz. Burada çok önemli konferanslar da yapabiliriz. Ama biz buranın sanat ağırlıklı kullanılmasını istiyoruz" diyor.

'Mesafe sorun değil'
Sabancı Üniversitesi Kampüsü'nün Tuzla'da olmasından dolayı ulaşıma da önem verdiklerini söyleyen Paçacıoğlu, "Aslında sorun olmayan ciddi bir sorunumuz var" diyor ve devam ediyor: "İstanbul içinde bir yerden bir yere gitmek en az yarım saat sürer. Oralardan buralara gelmek de yarım saat sürüyor. Ama psikolojik olarak şehirlerarası yola çıkma duygusu yarattığı için insanlar buraya ulaşmanın güç olduğunu düşünüyor. Taksim'den ve Karaköy'den otobüs servislerimiz var. Buradaki özel etkinlikler için de özel servisler koymayı düşünüyoruz. Sanırım iyi programlar yaparsak buraya halkı çekebiliriz. Özellikle Anadolu yakasında oturanları."

Gösteri merkezinin inşaatı, planlanandan uzun sürmüş. Çünkü önce yurt binalarının tamamlanması gerekiyormuş. Üniversitenin mimariden sorumlu direktörü Şükrü Dökücü'den öğrendiğimize göre Sakıp Sabancı'nın isteğiyle Gösteri Merkezi'nin inşaatına hız verilmiş ve bugünkü haline getirilmiş.

Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nin programı henüz belli. değil. Tek bir yönetici yerine danışmanlar ve sanat yönetmenlerinin katkısıyla hazırlanacak uzun soluklu programlarla merkezin sürekli faal olması planlanıyor.
Radikal - Müjde Yazıcı

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz