reklam

08 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Resim galerisinden konser salonuna

1868 yılında Harbiye Nezareti olarak yapılan rektörlük binasında İstanbul Üniversitesi Bilim-Sanat Merkezi'nde resim ve kitap galerileri, sergi alanı, konser salonu ve iletişim müzesi bulunuyor.

Çağdaş ve Atatürkçü çizgisini hiç bozmadan sürdüren İstanbul Üniversitesi, rektörlüğünün de bulunduğu merkez kampusundaki tarihi yapısında, Bilim-Sanat Merkezi adı altında bilim ve sanat etkinliklerini sürdürüyor. Rektör Kemal Alemdaroğlu 'yla Bilim-Sanat Merkezi'nin oluşturulması ve etkinlikleri üzerine konuştuk.

- Bu tarihi yapı daha önce hangi amaçla kullanılıyordu?

Kemal Alemdaroğlu- Bina 1868 yılında Harbiye Nezareti olarak yapılmış ve kullanılmış. 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte İstanbul Darülfünunu'na devredilmiş. 1933'te de İstanbul Darülfünunu İstanbul Üniversitesi olmuş. Bu bina küçük küçük odalara bölünerek öğretim üyesi ve araştırma görevlisi odaları olarak kullanılırken 1999 depreminde çok büyük hasar gördü ve hafif olarak yana yattı. Bunun üzerine üç ayrı kurumdan gelen bilirkişi heyetleri derhal boşaltılmasına karar verdi ve b oşaltıldı. Bina ilk olarak güçlendirildi. Daha sonra restorasyon, restitüsyon ve renovasyon projeleri doğrultusunda özgün haline dönüştürüldü.

- Binanın Bilim-Sanat Merkezi'ne dönüştürülmesi düşüncesi nasıl doğdu?

Alemdaroğlu- Bina özgün haline dönüştürülünce büyük odalar ortaya çıktı. Artık bunların öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi odaları olarak kullanılması mümkün değildi. Bunun üzerine, burası olsa olsa Bilim-Sanat Merkezi olur diye düşündüm. Bu düşüncemi senato üyelerine açtığımda olumlu karşıladılar ve oybirliğiyle bu binayı Bilim-Sanat Merkezi yapmaya karar verdik.

- Bilim-Sanat Merkezi'nin etkinlik alanı nedir ?

Alemdaroğlu- Bina kitap galerisinden resim galerisine, sergi alanından konser salonuna birçok alanda hizmet veriyor. Kitap galerisinde 15. yüzyıldan günümüze birçok elyazması kitaplar, Osmanlı tarihini resimlerle anlatan 800 kadar Yıldız Sarayı albümü bulunuyor. Bu albümler hiç rapora girmemişti ve depolarda, yerlerde kaderlerine terk edilmiş bir şekilde duruyorlardı. Şimdi kitap galerimizde sergileniyorlar.

Herkesin yararlanmasına açık
Resim galerisinde Feyhaman Duran 'ın tabloları sergileniyor. Duran tablolarının sergileneceğini duyan ve daha sonra da gören Şahika Turan Hanım, rahmetli eşi Selim Turan 'a ait 232 tabloyu ve 11 mobil heykeli üniversitemize bağışladı. Bunları görenler de birer ikişer bağışta bulunuyorlar. Şu anda resim galerisinin kataloğu hazırlanıyor.

Konser salonumuzda, belirli aralıklarla Filarmoni Derneği'nin ve konservatuvarımızın işbirliğiyle çok değerli sanatçılarımızı ağırlıyoruz. Ayrıca, giriş katında özel sergiler için bir alan bulunuyor. Bir de iç içe 7 odayı kapsayan iletişim müzemiz var. Orada 1800'lü yıllara ait gazeteleri, ilk baskı makinesinden günümüze süregelen değişiklikleri, fotoğraf ve film makinelerini görmeniz mümkün. Ayrıca kongre, konferans gibi etkinliklerin yapıldığı bir salonumuz da var. Böylece, bu tarihi binayı bilimle sanatın kucaklaştığı bir merkez haline getirdik. Sonra, geceleri bu binada yemekli davetler de yapılabiliyor. Mesela, 14 Mart Tıp Balosu iki yıldır burada yapılıyor.

- Binanın içinde aynı zamanda rektörlük de bulunuyor. Sanırım, Türkiye'de rektörlük binasında Bilim- Sanat Merkezi olan ilk üniversitesiniz.

Alemdaroğlu- Evet, sanıyorum ilkiz. Biz toplum içerisinden geldik ve yine toplumla birlikte bu etkinlikleri gerçekleştirmek istiyoruz. O bakımdan toplumdan soyutlanmış bir rektörlük istemedik. Böyle bir prestij merkezini Türkiye'ye kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz. 30 Mayıs 2003'teki 550. yıl kutlamalarımızda dünyanın dört bir yanından 111 yabancı bilim adamı geldi. Bunların 22'si rektördü. Onlar burayı görünce Avrupa'da üniversitelerin içinde böyle bir prestij merkezi olmadığını söylediler.

- Buradaki etkinliklere katılmak ya da gece davet vermek isteyenler ne kadar ücret ödüyor?

Alemdaroğlu- Kitap, resim ve iletişim müzesini gezmek için ücret almıyoruz. Konser, kongre, konferans gibi etkinlikler için de çok küçük ücretler istiyoruz. Tabii ki geceleri yapılan davetler ücretli. Bu paralar Öğrenci Fon Saymanlığı'na ödeniyor.
Cumhuriyet - Ayça Tezer

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz