reklam

08 Haziran 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

'Duble yol'da 3 kat maliyet

Bayındırlık ve İskân Bakanı Ergezen, geçmiş hükümetlerdeki usulsüzlüklerin kaynağı olarak gördüğü yasaya aykırı 'keşif artışı' yöntemini kendisi de kullandı

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın, bölünmüş yol ihalesini ''keşif artışı'' yöntemiyle 3 kat fazlaya mal etmesine Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) itiraz etti. DPT, maliyette artışa neden olan unsurların ''ihaleden önce öngörülemez olduğu'' gerekçesini kabul etmedi.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen , geçmiş hükümetler dönemindeki usulsüzlükleri anlatırken, yasaya aykırı olarak ''keşif artışı'' yönteminin kullanıldığını belirtmişti. Ergezen, Meclis'te yaptığı konuşmalarda ''Kanun yüzde 30 artışa izin vermesine rağmen keşif artışını keyfi kullanmışlar. Keşif artışı yoluyla yapılan yolsuzluk 710 milyon dolar civarında'' demişti. Bazı ihalelerin düşük bedelle belirli şirketlere verilmesinin ardından, ''keşif artışı'' yoluyla müteahhitlere yüksek kazanç sağlanması nedeniyle bu yöntem Meclis Araştırma Komisyonu'nca da sorgulanmıştı. DPT'nin ''İzmit-Gölcük yolu ve kalıcı deprem konutları bağlantı yolları'' konulu yazısı, bu yöntemin Ergezen tarafından da kullanıldığını ortaya koydu. DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, 34 milyon dolar tutarında keşif artışı nedeniyle proje maliyetinin revize edilmesinin istendiği anımsatıldı. Projede revizyona karşı çıkan DPT, şu uyarılarda bulundu:

Bakan olurlarıyla artış
* Projede üç kez keşif artışı yapılmış olmasına rağmen, Bakanlar Kurulu kararı gereği maliyet revizyonu için YPK kararı alınması hususunda DPT'ye başvurulmadığı, maliyet artışlarının bakan olurlarıyla yapıldığı ve Bakanlar Kurulu kararına aykırı hareket edildiği görülmüştür.

* Keşif artışlarına ilişkin bakan olurlarında artışların temel ve zemin sorunlarından kaynaklandığı belirtilmektedir. Aynı raporda zemin sorunlarının dışında sanat yapılarında 17 trilyon 600 milyar lira ve köprü yapımlarında 13 trilyon 500 milyar lira keşif artışı meydana geldiği ifade edilmektedir. Zemin sorunları dışında meydana gelmiş yüzde 30'un üzerindeki keşif artışı nedeniyle sözleşmenin feshedilmeyerek aynı müteahhitle işe devam edilmesiyle Devlet İhale Kanunu'nun 63. maddesine aykırı hareket edilmiştir.

* Toplam yüzde 282 keşif artışı sonucunda İzmit-Gölcük bölünmüş yol projesinin maliyeti 68 milyon dolara yükselmektedir. Maliyetlerin oldukça yüksek olduğu açıktır. Projede maliyet artışının önemli bir kısmını oluşturan ve birinci keşifte yer almayan köprü inşaatları ve zemin iyileştirmesi gerektiren köprülü kavşakların gerekliliği, Türkiye'nin mevcut karayolu ağının durumu düşünüldüğünde tartışmaya açıktır. Keşif artışına neden olan köprülerin, alt ve üstgeçit yapılarının, oto korkuluk imalatlarının ve trafik işaretlemelerinin öngörülemez olduğunu kabul etmek ise oldukça güçtür.

1 milyon dolar yerine 3 milyon dolar
* 2003 yılı yatırım programında devam etmekte olan bölünmüş yol projelerinin kilometre başına ortalama yapım maliyetleri yaklaşık 1 milyon dolar, İzmit-Gölcük yoluna emsal teşkil edebilecek projelerden olan Yalova- Topçular-Altınova ve Antalya-Alanya yollarının kilometre maliyetleriyse sırasıyla 1.6 milyon dolar ve 1.3 milyon dolarken, mevcut yolun iyileştirilerek bölünmüş yola çevrilmesi niteliğindeki İzmit-Gölcük yolunda kilometre başına 3.1 milyon dolar olması, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve yatırım imkânlarındaki kısıtlılık göz önüne alındığında kabul edilebilir bir değer olarak görülmemektedir.
Cumhuriyet - Bülent Sarıoğlu

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

İnşaat malzemelerinin uygulama teknikleri, özellikleri ve yeni malzemeler hakkında görüş alışverişinde bulunabilir, sorunlarınızı ve eleştirilerinizi Malzeme forumuna yazabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz