reklam

10 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitler uyarıyor

AB'ye katılım sürecini başından beri desteklediklerini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, yabancı bankaların sisteme egemen olmasının sakıncalarına dikkat çekti

Türk müteahhitlerinin yurtdışında pek çok başarılı ihaleleri kazanmalarına karşın teminat mektubu verecek banka bulamadıklarını belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, sorunun acilen çözümlenmesini istedi.

Eren, Prof. Dr. Hurşit Güneş başkanlığında Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyelerinden oluşan 3 kişilik bir grup tarafından hazırlanan 'İnşaat Sektörü Stratejik Planı Araştırması'nın açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün önündeki fırsatlarla tehlikelere dikkat çekerek şunları söyledi:

AB bizim için çok önemli
Sektörün geleceğini planlamak için yaptırdığımız araştırmanın sonuçları da, Türkiye Aralık 2004'te AB'den müzakere tarihi alırsa, içerde de dışarda da sektörün önünde önemli fırsatlar çıkacağını gösteriyor. 2003'te yurtdışından 3.4 milyar dolarlık iş aldık. 2010'da bunun 12, yurtdışı inşaat hizmet gelirlerinin de 7 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Bu büyük bir fırsat ama, tersine tehlikelerle de dolu.

Teminat sorunu aşılmalı
Kısa dönemde en büyük sorun, teminat sorunu. 5 milyar dolarlık bir ihale alabilmek için 1.2 milyar dolarlık teminat mektubu vermek gerekiyor. Yapı Kredi, Akbank, Garanti, İş Bankası gibi bankalarımız sektöre yakın. Ama yaşadığımız ağır krizin sonuçları ortada, bankacılık sektörü bunu verebilecek durumda değil. En büyük kamu bankası sayılan ve görev alanı çok farklı olan Ziraat'in bu işin teknik özelliklerini bilen bir yapılanması yok. Ayrıca mevzuat sorunları da engeller oluşturabiliyor.

Yabancı banka teklikesi
Türkiye'deki yabancı bankalar ise, bize ardında başka niyetler aramamıza neden olabilecek bir tutum içinde, teminat mektubu taleplerimizi reddediyorlar. Diyelim ki iyimser senaryo gerçekleşti, AB'den tarih aldık. Bırakın yurtdışına gitmeyi, ya içerideki ihalelerde bile bize teminat vermezlerse ne olacak? Evet, bundan sonra da AB sürecine desteğimiz sürecek. Ancak tablo bu. Biz, yabancı bankaların sistemde egemenlik kurmalarından çok endişeliyiz.

Bunu bize düşündüren, yıllardır milyarlarca dolarlık iş yaptığımız yabancı bankaların iş yurtdışı ihalelere gelince taleplerimize karşı takındıkları olumsuz tutum değil. Mesela Polonya'da bir şirketimiz, adları kalmış, mülkiyetleri Avrupalılar'ın eline geçmiş iki 'eski' Polonya şirketi ile çalışıyor. Bizde böyle olabilir mi? Acaba her satırına destek verdiğimiz yeni İhale Kanunu'nun senaryosu farklı mı gelişiyor? Yasaya göre, içerideki ihalelerde yerli firmalar, yüzde 15'lik teklif farkı bile olsa kollanıyor. Peki, ben kredi ve teminat sorununu çözemezsem, Türkiye'deki ihalelere bile giremem ki... Sakın bu süreçte Türk firmaları teker teker elden çıkmasın? Bu, sadece bizim için değil, bütün sektörler için bir tehlike olmasın?

Hükümet çözebilir
Özellikle Ziraat Bankası, mevzuat sorunları çözümlenerek bu tıkanıklığı gidermeli. Bunu hükümetimize ilettik. Ankara'daki yoğunluk nedeniyle bazı aksamalar oluyor

ama iyiniyeti de görüyoruz. Son olarak Sayın Tüzmen'e gittik. Derhal, yanımızda bir telefon trafiği kurdu, konuyu önümüzdeki

Ekonomik Kurul'un gündemine aldılar. Dosyayı da DPT'ye ilettik. Toplantıda bizi de dinleyecekler. Çözüm bekliyoruz

Sorunlar AKŞAM'da masaya yatırıldı
AKŞAM Yayın Grubu bünyesinde yer alan Platin Dergisi'nin altıncısını gerçekleştirdiği 'Platin Sektör Buluşmaları'nın bu ayki konuğu Türkiye Müteahhitler Birliği idi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ile Yönetim Kurulu'nun diğer üyeleri Emin Sazak, Adnan Çebi, Erhan Boysanoğlu, Levent Güray, Emre Aykar, Cengiz Köksal, Kemal Tankal, Yaşar Eren ve Selçuk Polat, önceki akşam gerçekleştirilen 'İnşaat Sektörü Stratejik Planı Araştırması'nın basına sunumundan önce AKŞAM'ı ziyaret ederek sektörle ilgili sorunları dile getirdiler. Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gülçin Tahiroğlu'nun düzenlediği toplantı, AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nurcan Akad'ın ev sahipliğindeki öğlen yemeğinden sonra gerçekleştirildi. Toplantıda, Gazetemiz yazarlarından Oya Berberoğlu ve Ekonomi Servisi Müdürü Hasan Eriş de hazır bulundu.

İnşaat sektörünün gelecek 10 yıla bakışı
İyimser senaryo
Türkiye, AB'den müzakere tarihi alırsa;

Ülke 2014'e kadar yılda ortalama yüzde 8 büyüyecek.

Ortalama enflasyon yüzde 5 olacak.

İnşaat yapı ruhsatları 2003'te 43 milyon metrekareden, 2014'te 98 milyon metrekareye ulaşacak.

Sektörde istihdam 2003 sonunda 1 milyon kişiydi. 2014'te yüzde 131'lik artışla yaklaşık 2.2 milyon kişiye çıkabilecek.

Ilımlı senaryo
Türkiye, kesin bir tarih verilmezse;

Büyüme hızı 2014'e kadar yılda ortalama yüzde 5,

Yıllık ortalama enflasyon yüzde 7,

Ortalama reel faiz yüzde 8 olacak.

Karamsar senaryo
AB tam üyelik perspektifinden uzaklaşırsak;

Türkiye yılda ortalama 3.5 büyüyecek,

Ortalama enflasyon yüzde 15,

Ortalama reel faiz yüzde 

12 olarak gerçekleşecek.

l İnşaat yapı ruhsatları 2014'te ancak

71 milyon metrekareye ulaşabilecek.

AB'li senaryoya göre 900 bin kişilik iş kaybı olacak.

Sektörün güçlü yönleri
Risk alabilen, rekabetçi, teknolojik düzeyi yüksek, ulusal ve uluslararası deneyim.

Sektöre girdi sağlayan seramik, çimento gibi malzemelerinin çoğunun uluslararası kalite normlarında ilk sıralarda olması.

Sektörün zayıf yönleri
Ölçek sorunu, iş gücünün meslek bilgisindeki yetersizlik, işçilik maliyetlerinin yüksekliği ve teknik müşavirlik hizmetlerinin yeterince kullanılamaması.

Sektörün fırsatları
Kamu kesimine ilişkin reform sürecinin tamamlanabilmesi

Türkiye'nin AB üyelik perspektifi

Irak'ın yeniden inşaası

AB'nin yeni 10 üyesindeki 220 milyar Euro'luk yatırım potansiyeli.

Olası tehditler
Ekonomik programın sekteye uğraması

AB, Kıbrıs, Ortadoğu gibi dış politikaya ilişkin konulardaki olumsuz gelişmeler

Ulusal Meslek Standartları Kurumu Kanun Tasarısı'nın henüz yasalaşmaması.
Akşam

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektöründe faaliyet gösteren inşaat, makina, ve elektrik mühendislerine yönelik konular Mühendisler forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz