reklam

10 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kendi Kendini Yıkayan İlk Dış Cephe Boyası ile Boyandı

İstanbul'un tarih, kültür ve bilim mirasının simgelerinden, Osmanlı döneminde Cemile Sultan Sarayı olarak inşa edilen, ilk
Meclis-i Mebûsan Binası Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Polisan Ar-Ge departmanı tarafından geliştirilen, kendi kendini yıkayan ilk dış cephe boyası ile boyandı.

1882'de, Osman Hamdi Bey tarafından Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kurulan, "Türkiye'deki İlk Sanat ve Mimarlık Yüksek Okulu" ünvanını taşıyan binanın boyanan cephesi, Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, MSGSÜ Rektörü Prof. İsmet Vildan Alptekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, üniversite yetkilileri, Polisan'ın yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri ile medya mensuplarının da katıldığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rıhtımı'nda düzenlenen kahvaltıda tanıtıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çektiği telgrafla başlanan tanıtımın ilk konuşmacısı olarak söz alan MSGSÜ Rektörü Prof. İsmet Vildan Alptekin, değerlerin korunup dünya kültürüne sunulmasını hedeflediklerini belirtti. "Kabataş Sanat Farkı" Projesi'nden bahseden Alptekin, üniversitelerin, yerel yönetim ve sanayiyle işbirliği yapmaları gerektiğini vurgulayarak boğazdaki tüm kıyı alanların turizme açılacak şekilde korunup, yaşatılması, Türk ve dünya kültürüne sunulması gerektiğini belirtti. Özellikle koruma projelerinin dönüşümlü olduğunu vurgulayan Alptekin, Paris'teki Louvre Müzesi'ni örnek vererek bu tür projelerde harcanan bütçenin 10, 100 hatta 1000 mislinin geri döneceğini açıkladı.

İkinci konuşmacı olarak söz alan Polisan Genel Müdürü Erol Mizrahi, bu kadar önemli bir tarihe sahip olan binayı boyamanın yanında, geçmişi gelecekle, sanayiyi ise sanat ve eğitimle buluşturdukları için bu projenin büyük anlam taşıdığını ifade etti.

Polisan'ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Polisan'ın yıllar önce Pera Palas'ı boyadığını ve bu boyanın 12 yıl dayandığını, Beyoğlu Belediyesi ile işbirliğinin de bu sayede başladığını anlattı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, sözlerine kendisinin de bir MSGSÜ mezunu olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, Beyoğlu İmam Adnan Sokak'taki 16 binanın bakımını üstlenen Polisan'a teşekkürlerini sundu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, tarihi eserlerin korunmasına verilen destek için yaptığı teşekkür konuşmasında yoğun insan nüfusunun olduğu yerleşimlerde ekonomik olmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Demircan, "Başkanlığa geldiğim günden beri bana en sık sorulan soru Beyoğlu'ndaki eski, muhteşem ancak bakımsız binaların ne olacağıydı" dedi. Beyoğlu'nda geçim sıkıntısı çeken bir kitle de bulunduğunu hatırlatan Demircan, önümüzdeki dönemde 40 okulun boya, badana ve bakım için beklediğini vurguladı.

Toplantıya katılmasını, 58. ve 59. Hükümetlerde Turizm Bakanı olarak görev yapması ile ilişkilendiren Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, kültürlerin iç içe ve tarihi güzelliklerin bir arada olduğu İstanbul'un kıymetini turizm açısından değerlendirdi. Kültür varlıklarına sahip çıkılması ve özellikle de bunun devlet-üniversite-özel sektör tarafından birlikte yapılmasının anlamını vurguladı.

 

Son olarak Polisan Ar-Ge Departmanı Müdürü, Burhan Özdemir ve Genel Müdür Yardımcısı Yıldırm Özkan "Dokuz Canlı" olarak tanımladıkları boya hakkında bilgi verdiler. Toplantı, Güldal Akşit, Ahmet Misbah Demircan ve MSGSÜ Rektörü Prof. İsmet Vildan Alptekin'in gerçekleştirdikleri bir boya gösterisi ile sona erdi.

Arkitera - Rabia Alga

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektöründe faaliyet gösteren inşaat, makina, ve elektrik mühendislerine yönelik konular Mühendisler forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz