reklam

14 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarihe karşı yeni hile


Fotoğraf: Efe Erdem

Cerrahpaşa'da, yaklaşık 350 yıldır ayakta duran tarihi Cerrahi Konağı'nın büyük bir kısmı artık otopark... 

Ahşap tarihi yapılar, şimdi de restorasyon bahanesiyle otoparka dönüşüyor. Önce yıkım izni alınıyor, sonra 'Para yok' diye restorasyondan vazgeçiliyor.

Son yıllarda kuşkulu yangınlarla yok olan tarihi ahşap bina ve konaklar, şimdi de restorasyon hilelerinin kurbanı. Tarihi yapılar, restorasyon gerekçesiyle alınan yasal yıkım izninden sonra yasal boşluklardan yararlanılarak otoparka dönüşüyor. Kentin en eski ahşap yapılarından Cerrahpaşa'daki Cerrahi Konağı da, restorasyon izninden sonra otopark oldu.
İstanbul'da bu yılın ilk dört ayında 63 tarihi yapı yanarak kül oldu. Her yıl sayıları giderek azalan tarihi konaklar, artık eskisi gibi yalnızca şüpheli yangınlara kurban olmuyor.

Yangın azaldı ama...
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1999'da aldığı karar sonrası, şüpheli yangınlar azaldı. Karara göre, yok olan tescilli yapı parsellerinde her türlü yapılaşmayla birlikte otopark, fuar, sergileme gibi yeni bir işlevle kullanılması yasaklandı. Bu önlem, tarihi yapıların şüpheli yangınlarla kül olmasını önledi, ancak tarihi yapılar bu defa restorasyon projeleriyle yasal olarak yıkıldıktan sonra farklı amaçla kullanılmaya başlandı.

Koruma kurullarına sunulan restorasyon projeleriyle yıkım izni alınan ahşap bina ve konaklar, yıkım sonrası 'kaynak sıkıntısı çekildiği' gerekçesiyle restore edilmiyor. Yasal yıkım izninden sonra açılan araziler ise otopark olarak kullanılmaya başlanıyor.

İstanbul'un en eski ahşap yapılarından Cerrahi Konağı da, geçen yıl başlayan restorasyon projesi sonrasında otoparka dönüşen tarihi eserlerden.

Nurettin Cerrahi'nin (1678-1721) doğup büyüdüğü, Cerrah Mehmed Paşa Camii karşısındaki konak, Kültür ve Taibat Varlıklarını Koruma Kurulu'n-dan restorasyon izni alınarak yıkıldı.

Yıkımdan sonra, restorasyonu yapacak maddi kaynak olmadığı gerekçesiyle konak yeniden inşa edilmedi. Yıkılan konağın yerinde bugün otopark var. Ancak yasal olarak yıkım izni alındığı için müdahale edilemiyor.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz