reklam

14 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Üniversiteli boyacıya iş çok

Üniversite mezunu işsizlerin sayısı artarken, piyasayı diplomalı boyacılar sardı. Marshall Boya'nın kurduğu Kocaeli Boyacılık Yüksekokulu son 3 yılda tüm mezunlarına iş buldu.

İşsiz üniversiteli boyacı oluyor
İş bulamayan üniversite mezunları, soluğu Marshall'ın Boyacılık Yüksekokulu'nda alıyor. Çünkü mezunların tamamına iş sağlanıyor.

Üniversiteden mezun olup iş bulamayan öğrenciler, diplomalı boyacı oluyor. Marshall Boya'nın kurduğu Kocaeli Üniversitesi'ne bağlı Boyacılık Yüksekokulu, tam bir talep patlaması yaşıyor. 10 yılda 2 bin civarında mezun veren okulun sadece geçen yılki mezunlarının sayısı 750'yi buldu. Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol, ÖSS sınavlarında bölüm puanlarının her yıl yüzde 100 arttığını söyledi. Son üç yıldır mezun olan öğrencilerin tamamına iş sağladıklarını kaydeden Uzunyol, "O kadar büyük talep var ki insanlar okula girmek için araya tanıdık koymaya çalışıyor. Yılda ortalama 750 mezun veriyoruz. Örneğin Adana bayimiz eleman arıyorsa Adanalı öğrencilerimizden birini gönderiyoruz. İşte bu nedenle üniversite mezunu olan ama iş bulamayan pek çok öğrenci yeniden sınava girip bize geliyor. En acısı da bu" diyor. Uzunyol'la boya ve işsizlerin mesleği boyacılık üzerine konuştuk.

Boyacılık genellikle işsiz insanların işidir. Bu değişti mi?
Hızla değişiyor. Türkiye'de mesleği boyacılık olan 50 bin civarında insan var. İşsiz kaldığı dönemlerde boyacılık yapanların sayısı ise 250 bini buluyor. Bugün Bauhaus, Koçtaş, Praktiker gibi büyük yapı marketlerin yüzde 30'unu boya ve boya ile ilişkili ürünler kaplıyor. Gelir seviyesi yükseldikçe boya kullanımı da artıyor. Bu da hem o marketlerde çalışacak, hem de boya yapacak profesyonellere ihtiyacı artırıyor. Marshall olarak her yıl 15 bin civarında boyacı ile temas kuruyoruz. Bunların hangi ketegoride olduğunu tespit edip ona göre eğitiyoruz. Bir de sıfırdan meslek sahibi olacak insanları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunlar da boyacılık yüksek okulunda okuyor.

Boyacılık mesleğine talep var mı?
Okulumuz önümüzdeki yıl 10. mezunlarını verecek. Ve her yıl iki katı taleple karşılaşıyoruz. Çünkü bu mezunların hepsi iş buluyor. Yapı marketlerden çok büyük talep var. Mezunlarımızın yüzde 80'ini daha boyacı yapamadık. Kimse evini acemi birine teslim etmek istemiyor. Çünkü boya yüz liraysa işçilik 300 lira tutuyor. Boyacı artık aldığı parayla evini rahatlıkla geçindirebilecek kadar kazanıyor. Bunu gören insanlar da üniversiteden mezun olup şirketlerin kapısında beklemektense hazır mesleği tercih ediyor. Pek çok öğrencimiz ikinci üniversitesini okuyor burada. Buradan mezun olduğunda o dört yıllık boşluğu dolduracak kadar para kazanıyor.

10 yıl önce durum nasıldı. Öğrenci bulabiliyor muydunuz?
Okulun ilk yıllarında hem öğrenci, hem öğretim üyesi bulmak için çok uğraş verdik. Devlet de bize eski Hereke Sümerbank Halı fabrikasını verdi. Ama tarihi bir yapı olduğu için onarıma çok para harcadık. Okulu eğitim yapabilir hale getirmek için 4 milyon dolar harcadık. Şimdi talep patlaması var. Yeni bölümler açacağız. Kozmetik bölümü ilk mezunlarını verecek. Bunun dışında izolasyon ve güvenlik elemanı bölümleri de bu yıl açılacak.

Türkiye'de evlerin ne kadarı boyalı?
Yaklaşık yüzde 50'si boyasız. Tabii tezek ve kireci saymazsak oran yüzde 70'leri bulur. 16 milyon konut var. Bunun yüzde 70'i kireçle boyalıdır. Kireçli, boyasız demektir. O nedenle bu sektörün gidecek daha çok yeri var.

Durum böyleyse nasıl ayakta duruyorsunuz?
Ayakta durmak başka, para kazanmak başka. Ne zaman para kazanırız diyorsanız, her eve 4-5 ayrı rengi verdiğimiz zaman. Bu da insanların kendi boyasını kendileri yapmaya başladığı zaman olur. Milli gelir içindeki boya tüketimi de hızla artıyor. Portekiz AB'ye en son giren ülke. Milli geliri bizim dört katımız, boya tüketimi de o kadar fazla. Türkiye'de kişi başına 4-4.5 kilo boya düşüyor, orada ise 16 kilo civarında.
Sabah - Leyla Şen

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz