reklam

16 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

67 alışveriş merkezi yolda

IKEA, Tesco ve Ece gibi dünyaca ünlü perakendeciler Türkiye'de yatırıma hazırlanıyor. Yeni projeler tamamlandığında alışveriş merkezi sayısı 2007 yılına kadar 86'dan 153'e çıkacak.

Türkiye'de şu anda 86 olan alışveriş merkezi sayısı 2007 yılına kadar 153'e çıkacak. Yeni merkezlerin yapılmasıyla birlikte sektördeki yabancı yatırımcı sayısının da artması bekleniyor. Geçen yıl Kipa ile ortak olan Tesco'nun İzmir dışında birçok şehire yayılması, İsveçli mobilya devi IKEA'nın pazara girmesi ve halen Türkiye'de beş merkezin işletmesini üstlenen Ece'nin yatırımlarını hızlandırması bekleniyor.

Türkiye'de halen 33 alışveriş merkezinin inşaat halinde, 34 merkezin de plan dahilinde olduğunu söyleyen Alkaş Alışveriş Merkezleri Danışmanlık Genel Müdürü Avi Alkaş, şöyle konuştu:

IKEA geliyor
"İnşaat halindeki merkezlerin 19 tanesi İstanbul'da, 14 tanesi de Anadolu'da olacak. Yine planlanan merkezlerin 21'i İstanbul, 13'ü de Anadolu şehirlerinde yer alacak" dedi. Önümüzdeki dönemde açılacak alışveriş merkezlerinin daha çok ihtisas mağazacılığına yönelik hizmet vereceğini belirten Alkaş şöyle devam etti: "Çocuk, inşaat ya da dekorasyon alanında faaliyet gösterecekler. Mesela İsveçli IKEA Türkiye pazarına girecek. İstanbul'dan başlayarak birkaç merkez birden açacaklar. IKEA, 20-30 bin metrekarelik alanlarda faaliyet gösteren ve ev dekorasyonu konusunda tüketiciye aradığı her şeyi tek bir noktadan alma fırsatı sunan bir kuruluş. Bu anlamda Türkiye pazarına girmesi pek çok şeyi değiştirecek."

Avi Alkaş, geçen yıl Kipa'nın çoğunluk hisselerini satın alan ve halen İzmir'de dört, Denizli'de ise bir hipermarketle faaliyet gösteren Tesco'nun da yatırımlarını hızlandıracağını anlattı. Görüştüğümüz Kipa yetkilileri de, mağaza sayısını hızla artırmayı planladıklarını ve bunun için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Öte yandan Türkiye'de Metrocity Alışveriş Merkezi, İstanbul-Ankara-Antalya Migros Alışveriş Merkezi ve Maltepe CarrefourSA Alışveriş Merkezi'nin işletmesini yapan Ece'de önümüzdeki dönemde Türkiye pazarına ağırlık verecek. Ece Türkiye Genel Müdürü Michael Ohlms, "Önümüzdeki beş yılda yeni alışveriş merkezi yatırımı yapmayı ve mevcutların yönetimini ele geçirmeyi planlıyoruz. Çünkü Türkiye'deki büyüme Avrupa ve ABD'den yüksek" diye konuştu.

Genç nüfus avantajı
Alkaş Alışveriş Merkezleri Danışmanlık Genel Müdürü Avi Alkaş'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de kriz öncesi 60 milyar doları bulan perakende sektörünün cirosu ekonomik krizde 47 milyar dolara kadar geriledi. Bu rakam geçen yıl tekrar 50 milyar dolar seviyesine yükseldi. Alkaş, "Nüfusun genç olması ve harcama potansiyelinin giderek artması yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor" diyerek sözlerini tamamladı.
Radikal - Satfiye Yuva Kireçci

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz