reklam

16 Haziran 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye'nin ilk beton karayolu basına tanıtıldı

Türkiye'nin ilk beton karayolu basına tanıtıkldı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TMÇB) AR-GE Direktörü Prof. Asım Yeğinobalı, beton yolun ilk maliyet açısından asfalt yoldan daha ucuza malolacağını söyledi.

TMÇB ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasındaki protokol çerçevesinde deneme amacıyla Afyon'da yapımına başlanan Türkiye'nin "ilk beton karayolu" basına tanıtıldı.

Prof. Yeğinobalı, Afyon İkbal Termal Otel Tesisleri'nde tanıtım öncesi düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin beton yol yapımında çok geç kaldığını belirterek, dünyada beton yol uygulamalarının geçen yüzyılın başlarından itibaren yaygınlaştığını kaydetti.

Fransa'da 1920'lerde, Almanya'da 1930'larda beton yol yapımına başlandığını, Belçika'da köy yollarının bile beton olduğunu bildiren Prof. Yeğinobalı, ABD'de ise toplam 67 bin 200 kilometre uzunluğundaki eyaletler arası otoyol sisteminin önemli bir bölümü ve şehirlerin çevre yollarının beton olduğunu belirtti.

Beton yol daha avantajlı
Prof. Yeğinobalı, beton yolların, asfalt yollarla kıyaslandığında belirli ekonomik ve teknik avantajlar sağladığını kaydederek, bu avantajları şöyle sıraladı:

-Beton yol tüm mevsim şartlarında, ağır trafik yükü altında asfalt yollara göre yaklaşık iki kat daha uzun ömürlüdür.

-Beton yol kaplama asfalta kıyasla daha ekonomiktir. Taban zemininin zayıf olması durumunda asfalt uygulanabilmesi için yapılan zemin güçlendirme çalışmaları ek bir maliyet gerektirir. Ayrıca asfalt yolların bakım maliyetleri gözönüne alındığında beton yol, asfalt kaplamalara göre çok daha ekonomiktir.

-Asfalt kaplamalar kış aylarında, buzlanmaya karşı mücadelelerde kullanılan kimyasallar ve yağış nedeniyle önemli hasara uğrar. Kış ve bahar koşullarında asfalt yollar çok fazla hasara uğrarken, beton yolda bu oran daha düşüktür.

-Beton yol asfalt yola göre kaymaya karşı daha dirençlidir. Bu yüzden her türlü hava koşulunda ani bir fren durumunda durma mesafesi daha kısadır. Yüzeyi düz olduğundan yağış suları kolay akar ve yüzey çabuk kurur. Kaplamanın düzgünlüğü nedeniyle asfalt yollara göre sürüş daha kolaydır.

-Beton yolun taşıma gücü daha yüksektir.

-Beton yol, ağır vasıtalarda asfalt yola göre yüzde 5-20 oranlarında yakıt tasarrufu sağlar."

Yüzde 100 yerli malzeme
Prof. Yeğinobalı, beton yolun yüzde 100 yerli malzemeyle yapılabilirken, asfalt için gerekli olan bitümü (petrol türevi bir malzeme) Türkiye'de üreten 5 rafineri bulunmasına rağmen beton yol yapımında gerekli olan malzeme için 39 çimento fabrikasıyla yüzlerce hazır beton tesisi bulunduğunu kaydetti.

Beton yolun hizmet ömrü boyunca çok az miktarda bakım gerektirdiğini belirten Prof. Yeğinobalı, derz (rasgele çatlak oluşmaması için betonun kesilerek çatlakların belli bir bölgede toplanmasının sağlanması) dolgularının 4-5 yılda bir kontrolünün yapıldığını, genellikle ilk ufak onarım çalışmalarının 10-12 yıl sonra gerekebileceğini, yüzey pürüzlerinin de 17-18 yıl sonra elden geçirilebileceğini söyledi.

Prof. Yeğinobalı, trafik yoğunluğu arttıkça beton yolun ilk maliyet avantajlarının daha da arttığını belirterek, ancak beton yollarda yüzey pürüzlerine bağlı olarak asfalt yola oranla daha fazla gürültü çıkabileceğini kaydetti.

Afyon-Emirdağ karayolu üzerinde Afyon'a 5.5 kilometre mesafedeki bölünmüş yolun Afyon'a gidiş yönünde 28 Mayıs 2004 tarihinde yapımına başlanan 2 kilometre uzunluğunda ve 12 metre genişliğindeki beton yolun, temmuz ayı başında hizmete girmesi planlanıyor.

Beton yol yanında yapılacak bölünmüş yolun diğer yönündeki 2 kilometrelik kısımda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından asfalt ile kaplanacak, böylece çimento betonu ile asfalt yol aynı hizmet koşulları altındaki davranışları kıyaslanabilecek.
Dünya

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektöründe faaliyet gösteren inşaat, makina, ve elektrik mühendislerine yönelik konular Mühendisler forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz