reklam

17 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mirası, Ege'nin incisi İzmir

Eğitime özel bir önem veren Piriştina'ya Büyük Kanal ve Kordonboyu projeleri yeniden başkanlık yolunu açtı.

Zamansız ayrılığıyla İzmirlileri yasa boğan Ahmet Piriştina , özellikle büyükşehir belediye başkanlığı döneminde yaşama geçirdiği Büyük Kanal, Kordonboyu gibi projelerle hafızalara kazındı. Piriştina'nın 28 Mart yerel seçimlerinde ezici üstünlükle ikinci kez belediye başkanlığını kazanmasında büyük etken olan bu projeler, kentlinin gerek günlük, gerekse uzun vadeli yaşamını kolaylaştırdı.

Piriştina'nın, 18 Nisan 1999 yılında geldiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde yaptığı önemli çalışmalardan bazıları şöyle:

* Bataklıktan piknik alanına Daha önceki yönetimler döneminde başlatılan ve tamamlanması için 20 yıl öngörülen Büyük Kanal Projesi'ni revize ederek, daha düşük maliyetle 2 yıl içinde yaşama geçirdi. İzmir Körfezi'nin, adıyla anılan kötü kokusunu gidermek için Meles bataklığını özel bir çalışmayla piknik alanına dönüştürdü.

* Yeşil gerdanlık Rantçı kesimlerin yol baskısına karşın Kordonboyu'nu kentlinin istemi doğrultusunda yeşil alan olarak düzenledi. Benzer düzenlemeleri Bostanlı'dan Güzelbahçe'ye tüm kıyı şeridinde yaparak, körfeze 'yeşil gerdanlık' taktı.

* Dereler ıslah edildi Kentteki toplam uzunluğu 160 kilometreyi bulan bütün dereler ıslah edildi. Onlarca can kaybının yaşandığı su baskınlarına önlem olarak yüzeysel yağmur suyu deşarj sistemi (kanalet) kuruldu.

* Ulaşım Piriştina döneminde toplu ulaşımda radikal önlemler alındı. Ulaşımda Entegrasyon Projesi'yle deniz, metro ve otobüs ulaşımı arasında bütünlük sağlandı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nden devralınan vapurlarla başlatılan deniz ulaşımı kısa sürede kentlinin büyük beğenisini kazandı. 11 kilometrelik İzmir Metrosu hizmete sokulurken, ulaşımdaki sorunları önemli oranda giderecek Aliağa-Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik Banliyö Geliştirme Projesi'nin de gerekli hazırlıkları tamamlandı.

* Kazı çalışmalarına destek İzmir'in yıllar önce kendisine turizm ve ticaret kenti hedefi koyduğunu vurgulayan Piriştina, bu nedenle kent genelinde yürütülen kazı çalışmalarını destekledi. Uzun yılların ardından Agora'da kazı çalışmalarını başlatan Piriştina, Tepekule, Klaros, Foça kazılarına da maddi katkı sağladı. Piriştina, Çankaya'daki eski itfaiye binasını, İzmir Kent Müzesi ve Arşivi olarak İzmirlilere armağan etti.

* Fuar merkezi Kültürpark'ı gerçek kimliğine kavuşturmak için Yüksel Çakmur döneminde yarışma sonucu belirlenen projeyi uygulamaya koydu. Daha yeşil bir Kültürpark için alandaki onlarca binayı yıktıran Piriştina, kentin ana hedeflerinden biri doğrultusunda buraya yaptırdığı 30 bin metrekarelik yeni fuar merkezini de hizmete açtı.

* Spora destek Piriştina'nın spora yönelik yaklaşımı da birçok yurttaşın beğenisini kazanmıştı. Zor durumdaki İzmir kulüplerine el uzatan Piriştina, Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'nın (ÜNİVERSİADE) 23.'sünün de 2005 yazında İzmir'de gerçekleştirilecek olmasında önemli rol oynadı.

* Kültür sanat Büyükşehir belediyesinin kültür ve sanat alanındaki çalışmaları da, kentlinin üzerindeki ölü toprağını atmasında etkili oldu.

* Kent tarihi dersleri Büyükşehir belediyesi, kentlilik bilincinin oluşması amacıyla ilköğretim çağındaki çocuklar için liselerde gönüllü olarak ''kent tarihi dersleri'' okutulmasını sağladı. Belediye ayrıca düzenli olarak yayımladığı kent kitaplarıyla, önemli bir kaynak kitaplık oluşturdu.

* Yeni gelişim merkezleri Piriştina kentin sağlıklı gelişmesi için planlamaya önem verirken, İzmir'in yeni gelişim merkezi olarak da Alsancak Limanı gerisiyle Turan arasındaki 550 hektarlık alanı öngörmüştü.
Cumhuriyet - Yusuf Özkan

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Binaların tasarımlarını, fonksiyonlarını, kent ölçeğindeki konumlarını, mimari ve şehircilik açısından değerleri Bina Eleştirisi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz