reklam

19 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Gecekonducu teklif

AKP'den, Yapı Denetimi Yasası'nı delme teklifi: Bodrum hariç, iki katlı ve 200 metrekareye kadar olan müstakil yapılar yasa kapsamından çıkarılsın

AKP'li iki milletvekili, çürük ve çarpık yapılaşmayı önlemek amacıyla çıkarılan Yapı Denetimi Yasası'nı delmek için harekete geçti. AKP Bursa Milletvekili Faruk Çelik'le Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım, Yapı Denetimi Yasası'nın kapsamını düzenleyen maddede değişiklik yapan iki ayrı yasa teklifi verdi. Aynı içerikte olan teklifler, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 200 metrekareye kadar olan müstakil yapıları Yapı Denetimi Yasası kapsamından çıkarıyor.

Depremi unuttular
Tekliflerde ayrıca, İmar Yasası uyarınca zorunlu olan yapı ve iskân ruhsatlarının alınmasında söz konusu binalar için sadece inşaat mühendisi veya mimar olan bir fenni mesulün imzasının yeterli olacağı hükme bağlanıyor. Mevcut uygulamada Yapı Denetimi Yasası muafiyeti sadece kamuya ait yapı ve tesislerle köylerdeki konut ve hayvan barınaklarına uygulanıyor.

Yapı Denetimi Yasası, 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerindeki can kaybının çürük yapılaşmadan kaynaklandığının anlaşılması üzerine 29 Haziran 2001'de yasalaşmıştı.

Tekliflerin içeriği, villaların, Yapı Denetimi Yasası kapsamından çıkarılması anlamına geliyor. Yasada yapı inşaat alanının tanımı şöyle:
'Işıklıklar hariç, bodrum, asma ve çatı katları arasındaki mekânlarla ortak alanlar dahil yapının inşa edilen tüm katlarının alanı.'

Tekliflerde, bodrum kat, inşaat alanı tanımı dışına çıkarılarak daha geniş bir alanda yapılaşmaya olanak sağlanıyor. Böylece, villa büyüklüğündeki müstakil konutlar, Yapı Denetimi Yasası'nda öngörülen sağlam bina yapımına yönelik önlem ve denetimlerden muaf olarak kolaylıkla inşa edilebilecek.

Çelik, teklifin gerekçesinde, inşaat sektörünün önünü açmaya yönelik girişimlerin beraberinde birçok sektörde canlanma ve dolayısıyla ekonominin
hareketlenmesine zemin hazırladığını belirtti. Çelik, yasa teklifiyle öncelikli olarak dargelirli vatandaşların konut ihtiyacını karşılamaya kolaylık getirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Gerekçesi hazır!
Yapı Denetimi Yasası kapsamından çıkarılmasını istedikleri yapıların, diğer yapılara nazaran denetiminin daha kolay ve risklerinin daha az olduğunu ileri süren Çelik, "Teklifimiz kabul edilirse, dargelirli vatandaşlar yapı denetim kuruluşlarına ödemek zorunda oldukları masraftan kurtulacak. Bu tür müstakil yapıların Yapı Denetimi Yasası'na tabi tutulması, kaçak yapılaşmanın önünü açıyor" dedi.

Türk Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Selçuk Polat ise, teklifleri eleştirdi: "Depremlerde en fazla zayiat, insanların kendi yaptığı bu tür 200 metrekarenin altındaki binalarda yaşandı. Amaç vatandaşa yardımsa, müşavirlik hizmetleri çeşitli teşviklerle ucuzlatılabilir."
Radikal - Ahmet Kıvanç

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz