reklam

19 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Whitney Sanat Müzesi'nin Genişleme Projesi Piano'ya Verildi

Whitney Sanat Müzesi'nin, Manhattan Doğu 74. Caddde'ye doğru genişleme projesi için 16 Haziran 2004 tarihinde İtalyan mimar Renzo Piano seçildi. Projesi uygulamaya konulan Piano, daha büyük bir plan önerisi getiren ve geçen yıl uygulaması iptal edilen Rem Koolhaas/OMA'nın yerini alacak.

Müzenin mütevelli heyetinin oluşturduğu mimarlık seçim komitesi tarafından altı aylık bir süreç sonunda Piano'nun seçilmesindeki en büyük faktör, müze yönetiminin söylediklerine göre; müzenin caddeden nasıl göründüğünden çok müzenin içindeki sanatı göstermeyi vurgulamış olması.

Sanat ve sanatçı üzerinde, yenilenmiş bir yoğun ilgiye ve müzenin tanıtımına dikkati çeken Jan Rothschild, müze hakkındaki düşüncelerini "Komite bizim bir hedefe ihtiyacımız olmadığını farketti; biz sadece büyük galeriler istiyoruz." sözleriyle ifade etti.

 

Geçen yıl müzenin yönetimine giren müze müdürü Adam D. Weinbert, Renzo Piano'nun tasarımlarında, sanat ürünü ve izleyici arasındaki ilişkiyi büyütmeyi teşvik eden küçük ayrıntılarla, mekanları muhteşem hale getirdiğini vurguladı.

Projede tasarım ve bütçe tam olarak kesinleşmese de, müze yönetimi, Piano'nun galeri mekanlarını genişletme ve geliştirmede görev alacağını ve çevredeki tarihi konutlara zarar vermeden ama onları da kullanarak tasarımını gerçekleştireceğini bildirdi.

Müze yönetiminden bir kişi, iki yıl önce önerisini getiren Koolhaas'ın, 200 Milyon Dolarlık bir bütçe önerdiği için 18 ay önce projesinin reddedilmesinde Koolhaas'ın suçu olmadığını savundu. Koolhaas'ın ne yaptığının sorulduğu, ancak müze vizyonunun zaman içinde değişmesi ve aksaklıkların bundan kaynaklandığını aktardı.

 

Yakın zamanda gerçekleşen Koolhaas/OMA'nın hırslı planının daha hafif ve ekonomik olan Piano'nun tasarımıyla yer değiştirmesi örneğine bakıldığında Whitney'deki Koolhaas - Piano değişimi, hemen hemen Los Angeles Sanat Müzesi'ndeki senaryonun bir tekrarı gibi duruyor.
Architectural Record - Sam Lubell
Çeviren: Rabia Alga - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz