reklam

19 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma yerine döner makinesi

Dışişleri ve Kültür bakanlıkları, NATO zirvesine katılacak heyetlere Zeugma mozaikleri yerine İslam alimlerinin icatlarını sergileyecek

İstanbul'da geçen çarşamba sona eren İslam Konferansı Örgütü toplantılarıyla 28 Haziran'da başlayacak olan NATO Zirvesi'ne katılacak heyetlere tepkiler üzerine Zeugma mozaiklerini sergilemekten vazgeçen Dışişleri ve Kültür bakanlıkları, çareyi İslam alimlerinin icatlarında buldu.

Gaziantep'ten Roma dönemine ait Zeugma mozaiklerini getiremeyen iki bakanlık, Almanya'da Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap - İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin'e başvurarak İslam alimlerinin icatlarını İstanbul'da sergilemek istediklerini bildirdi. Sezgin, aslına sadık kalarak yaptığı İslam alimlerinin icatlarının sergilenmesini halkın da görmesi şartıyla kabul etti. Sezgin, "Dışişleri Bakanlığı, sergiyi sadece zirveye katılacak yabancı heyete göstermek istiyordu. Serginin 2 ay açık kalmasını, halkın da görmesini şart koştum, kabul ettiler" dedi.

Türkiye'de İslam uygarlığı hakkında büyük bir bilgisizlik olduğunu belirten Sezgin, "İslamın doğa bilimleri, matematik, astronomi, fizik, kimya, coğrafya, jeolojide yaptıklarını neredeyse kimse bilmiyor. Biliyorum sananların bilgisi de yüzeysel. Bu bir uygarlık sorunudur" diye konuştu.

Almanya'da kurduğu enstitüde uzun yıllar İslam bilimiyle uğraşan Sezgin, İslam bilginlerinin kimi kaybolmuş, kimi kitaplarda kalmış 800 icadını aletleştirdi.

Sezgin'in Topkapı Sarayı'nda sergilenen 50 eseri arasında Osmanlı bilgini ve astronomu Takiyettin'in yaptığı su buharıyla bir rüzgâr gülü gibi çalışan döner kebap makinesi, Halife El-Me'mun'un yaptırdığı ünlü dünya küresi, İslam alimlerine ait gökküre, su pompası, ölçüm aletleri, kan alma makinesi ve çeşitli saatler yer alıyor.
Milliyet - Önay Yılmaz

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz