reklam

21 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Libeskind'in Danimarka'daki Yahudi Müzesi Açıldı

Resmi olarak Danimarka Kraliçesi Margethe tarafından 8 Haziran Salı günü açılan Yahudi Müzesi, Kral IV. Christian tarafından 1598 yılında inşa edilmiş eski Kraliyet Kayıkhanesi'nin yerinde, Kraliyet Kütüphanesi'nin eski bölümünde yer alıyor.


Fotoğraf: Jens Lindhe

Toplam 450 m2'lik bir alan üzerine inşa edilen müzede, eski tonozlu tuğla mekanın birbirine geçmişliği ile eşsiz sergi mekanının beklenmedik bağlantısı, geçmiş ve gelecekteki mimarlık arasında; eskinin yenilenmişliği ve yeninin zamansızlığı açısından, dinamik bir diyalog oluşturuyor.

Kraliyet kütüphane bahçesindeki çakıl taşları üzerinde yer alan iki beyaz çizgi, ziyaretçileri, müzenin girişine yakın tasarlanan ve dış mekanda oturma alanları olarak işlev gören mermer levhalarla döşenmiş meydana yönlendiriyor.

17. yüzyıldan itibaren Danimarkalı Yahudilerin sanat, kültür ve tarihlerinin sergilendiği müzenin büyük kapısında yer alan İbranice "iyi ölüm" anlamına gelen mitzvah* yazısı ve döşemedeki dar çatı ışıklıklarının mitzvah'a yönlendirilmesiyle dış mekan sembolik olarak iç mekana bağlanıyor.


Fotoğraf: Jens Lindhe

İçinde hiçbir düz çizgi bulunmayan müzede Libeskind, duvarları ve ahşap döşenmiş zemini kasıtlı olarak eğiyor. Ziyaretçilerin, bir kayığın üzerinde duruyormuş gibi hissetmelerini isteyen Libeskind, bu şekilde mekanda, binlerce Yahudi'nin taraf tutmayan
İsveç için Danimarka'yı işgal eden Nazi'lerden kaçarak geçtiği dalgalı denizi canlandırıyor.


Fotoğraf: Jens Lindhe

Danimarka'nın Yahudilik geçmişinin
her şeyden daha üst seviyeye çıkmasından dolayı duvarlarda açık renk İskandinav kayınından yapılmış kontraplaklar kullanan Libeskind, duvarları kesen cam pencerelerle de mitzvah'a başka bir gönderme yapıyor.

* İyi davranışlar anlamına gelen mitzvah aynı zamanda Yahudi çocuklar için ergenliğe geçiş partisi şeklinde kutlanıyor. 

Arcspace - Çeviren: Rabia Alga - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz