reklam

25 Haziran 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Dallas Sanat Merkezi'nde Yeni Foster ve Koolhaas Tasarımları


Norman Foster'ın Projesi 
Resimler: Dallas Uygulamalı Sanatlar Vakfı

Sadece iki ana binanın inşa edildiği 20 yıllık bir dönemden sonra Dallas Sanat Bölgesi kaybedilen zamanı hızla telafi ediyor. Binaların ilki Renzo Piano'nun geçtiğimiz Ekim'de açılan Nasher Heykel Merkezi olmuştu. 


Rem Koolhaas'ın Projesi

Bunun ardından 8 Haziran'da Foster and Partners ile Rem Koolhas/OMA, Dallas Uygulamalı Sanat Merkezi'ine ayrılan 275 milyon $'ın içinde en büyük değere sahip olan sanat opera evi ve değişken tiyatro projelerinin ön tasarımları açıklandı.

İkili, Sanat Bölgesi'nin sahip olduğu kireç taşı dokusunun estetiğiyle dramatik bir farklılık sunuyor. Winspear Opera Evi, bölgenin ilk cam binası ve Wyly Tiyatrosu da ilk yüksek binası olacak. 

Bu yapılar ne çok ön ne de çok arka plan yapısı özelliğindedir. Opera Evi, eğri cam bir kutu içinde kırmızı cilalı beton yumurta biçiminde 2200 oturma kapasitesine ve yaklaşık 150 milyon $ maliyete sahip. Binanın ana oditoryumu, La Scala veya Covent Garden gibi geleneksel atnalı biçiminde ve etrafı lobilerle, yaya yolları ve restoranlarla çevrili olacak. Cam duvarlar, yüzen bir güneş kırıcısıyla gölgelenen büyük bir meydana açılarak Foster'ın Fransa'daki Carre d'Art in Nimes tasarımının daha atletik versiyonunu sunacak.

"En son istediğimiz şey kültürel bir getto yaratmaktır" diyen Opera Evi'nin baş tasarımcısı Spencer de Grey "Tüm sanat bölgesini içten ve dıştan genişletmek için iki projenin etkisini kullanmak istedik" şeklinde yorumuna devam etti.

Koolhaas/OMA alt katları da cam duvarlı bir tiyatro, üst katlarında ofisler, prova stüdyoları, kostüm dükkanı ve diğer destek mekanları barındıran 11 katlı bir bina sunuyor. Aslında bu proje, Koolhaas'ın "Delirious New York" (Sayıklayan/Çılgın New York) için ilk önerdiği "vertical city" (Dikey kent) düşüncesinin başka bir versiyonudur.

"Daha geniş olan kaplayan komşular arasında yükseklik küçük bir bina yapmamıza izin verdi" şeklinde tasarımı açıklayan proje mimarı Joshua Ramus, "Sessiz ve mütevazi bir yapı olsaydı, istediğimiz gibi populist bir yapı olmazdı", diyerek sözlerine devam ediyor.

Sahne; asansör, makara, döner levha ve diğer bazı mekanik aygıtlar sayesinde birkaç saatte yeniden yapılandırılabilecek ve opera evinin cam duvarları doğrudan halk meydanına açılacak.

Meydanlar, bahçeler ve ağaçlardan bir gölgelik Foster ve Koolhaas binaları arasında bağlantı sağlayacak. Buraya Chicago'daki Skidmore Owings ve Merrill tarafından daha küçük üçüncü bir tiyatroyu ilave edecek. Opera evinin ve tiyatronun yapımına 2006 yılında başlanacak ve uygulama sanat merkezlerinin tümüyle yeraltı garajı tamamlanır tamamlanmaz 2009 yılında açılış yapılması planlanıyor.
Architectural Record - David Dillon 
Çeviren: Özge Güngördü - Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar, peyzaj mimarları, şehir plancıları, iç mimarlar meslekleri ile ilgili genel konuları bu bölümde tartışabilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz