reklam

26 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Atatürk Orman Çiftliği için İmza Kampanyası

TMMOB'nin, Atatürk'ün Ankara'ya armağanı olarak adlandırılan Atatürk Orman Çiftliği'nin bazı bölümlerinin spor sahası haline dönüştürülmesi yönünde alınan karara tepkisi sürüyor. 1. derece SİT alanı ilan edilen alanın spor sahası olmaktan kurtulması, gerçek işlevi ve kente aitliğini sürdürmesi amacıyla TMMOB bir imza kampanyası başlattı. Yasanın geri çekilmesi için bu imzalar TBMM'ye iletildi ve TMMOB, yaptığı açıklamayla konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

"Atatürk Orman Çiftliği, Ankara'nın merkezindeki en büyük yeşil alan olarak, varlığını koruma çabası içerisinde. Çünkü; O'nu kentin belleğinden silme çalışmaları sürüyor, parçalara ayırarak devretme istemleri yeniden canlanıyor.

AOÇ'nin kente katkısı; kentin yeşil dokusunun esas belirleyicisi olmasının ötesinde hala üretim yapılan bir alan olması özelliğini korumasından da gelmektedir. AOÇ bir çiftliktir; kamuya ait kılınmış bir çiftlik. Üretme ve ürettikleri ile kent ekonomisine katkıda bulunma yetkinliğine sahip bir çiftlik. Tüm bu özelliklerinden dolayıdır ki; özel mülkiyete teslim edilemez; duvarlarla çevrelenerek, kişilere ait kılınamaz, orası kente ve kentliye aittir.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen "Atatürk Orman Çiftliği Mülkiyetin'deki Bir Kısım Arazinin Devredilmesine İzin Verilmesi Hakkında Yasa Tasarısı", ile AOÇ alanında 2098 Ada 34 Parselde kayıtlı bulunan ve sportif amaçlarla kullanılan taşınmazın 126.572 m2'lik kısmının Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile AOÇ Müdürlüğü arasında "tespit edilecek bedel" karşılığında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devredilmesini öngörülmektedir.

Tasarının gerekçesi olarak; 'Gençliğin Korunması' hususunda en etkili ve yararlı yöntemin sporun geliştirilmesi ve kitlelere yayılması olduğu ve Ankara'daki mevcut spor saha ve tesislerinin yetersizliği ve özel mülkiyette bulunan taşınmazlarda bu ihtiyacı karşılayacak büyüklükte bir taşınmaz bulunmaması gösterilmektedir.

Bilinen odur ki, bu yasa tasarısı ile, kamusal alanlar özel mülkiyete devredilecek ve sonrasında rant alanlarına dönüşecektir. Sporun geliştirilmesi ve gençliğin korunması için kent çeperindeki daha kıraç araziler yeşil doku oluşturabilecek biçimde ıslah edilerek hem kente kazandırılabilir hem de gençler için spor alanları oluşturulabilir. Hali hazırda kent merkezinde kalmış en büyük yeşil dokunun kamunun elinden alınması; hiç bir sağlam gerekçeye bağlanamaz, bu ancak belirli gruplara kazanç oluşturmanın göstergesidir.

Son 54 yılda alınmış tek olumlu karar; Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun AOÇ alanını 1. Derece Tarihi ve Doğal Sit olarak tescil ve ilanı olmuştur. Ancak; yöneticilerin 1. derece tarihi ve doğal sit olan bir alanın talan edilmesini önleyici koruma amaçlı imar planları elde edilmesi yönünde karar almaları beklenirken, AOÇ'nin satışını/devrini öngören yasa tasarılarını ortaya sürmeleri anlaşılamaz niteliktedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden;
- Atatürk ün Ankara halkına emaneti AOÇ arazilerinin devrini olanaklı kılan yasa tasarının derhal geri çekilmesini,
- Sözde, sporun geliştirilmesini amaçlayan yeşil alan, kentsel orman talanının AOÇ arazileri üzerinde yapılmasının engellenmesi,
- AOÇ alanının ana kullanım amacı dışındaki kullanımlara açılmasının önüne geçilmesini,
- Kent içindeki konumu ve taşıdığı potansiyeller açısından son derece önemli bir yeri olan bu alanın tüm kent halkına açılmasını,
- Spor kulüplerinin kent çeperinin yeşil dokusunu geliştirecek yönde tesisler oluşturmak üzere teşvik edilmelerini,
- Çocuklarımıza ait olan emanetin korunmasının ilk adımı olarak; 1.derece tarihi ve doğal sit olarak tescil ve ilan edilen AOÇ'nin koruma amaçlı imar planına kavuşturulması yönünde girişimde bulunulmasını beklemekteyiz.
Zaman geçmekte; çocuklarımızdan ödünç aldıklarımızı kullanmaktayız. Hesabını veremeyeceğimiz kararlar almak, geleceği riske atmaktır.
AOÇ bizimdir; Ankara'ya aittir. Sahip çıkalım.

Yukarıda belirtilen taleplerimizi ve topladığımız imzaları iletip, AKP VE CHP grup başkan vekilleri ile görüşmek üzere 23 Haziran 2004 çarşamba saat 12.00'da TBMM Dikmen Kapısı'nda olacağız…"
Arkitera

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

17 Ağustos depreminden sonra kaliteli bina üretimine destek olmak amacıyla öncelikle 27 ilde başlayan yapı denetimi hakkında tüm konular Yapı Denetimi forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz