reklam

26 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Gediz Deltası'nın kurtuluşu

Bu cumartesi iyi haberler günü olsun... Sivil toplum örgütlerinin kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak işlevlerini yerine getirmelerini çok ama çok önemsiyorum. Doğa Derneği'nden Gökmen Yalçın ve Ege Doğa Derneği'nden Raika Durusoy'dan hafta içinde aldığım e-postada bu başarının dernek adına değil, Gediz Deltası adına olduğu belirtiliyordu.

Türkiye'nin Önemli Kuş Alanı ve Önemli Doğa Alanı Gediz Deltası'na konteyner terminali projesi için ÇED sürecinin ikinci toplantısı olan 'kapsam toplantısı'ndan ÇED sürecinin durdurulması kararı alınmasını alkışlamamak mümkün mü?

Gökmen Yalçın yaşanan süreci şöyle özetledi: Sulak alanlarımız bu yıl büyük tehditlerle karşı karşıya. Bunların bir örneği ise Gediz Deltası'nda yaşandı. Kuş Cennetimiz'de senelerdir süregelen liman önerisi bu kez Konteyner Terminali olarak karşımıza çıktı. ÇED süreci 16 Haziran 2004'te Halkın Katılımı Toplantısı'yla başladı. Bu toplantıya birçok ulusal ve yerel devlet kurumu, sivil toplum kuruluşu ve ilgililer katıldı. ÇED sürecinin ikinci toplantısı olan Bilgilendirme ve Kapsam Belirleme Toplantısı 18 Haziran'da gerçekleşti. Bu toplantıda, yapılacak proje hakkında bilgi verildi ve projenin uygulanması için nasıl bir rapor hazırlanması ve bu raporun nasıl değerlendirilmesi gerektiği konuşuldu. Tartışmalar devam ettikçe Çevre ve Orman Bakanlığı Sulakalanlar Şubesi, alanın uluslar arası korunan sulak alanlardan olan 'Ramsar Alanı' olduğunu ve 'Ulusal Sulakalanlar Yönetmeliği' gereği burada projede önerilen faaliyetlerin yapılamayacağını anlattı. Bakanlığın girişimleriyle konteyner terminali projesi başvurusu, sürecin durdurulması kararıyla noktalandı. Böylece Gediz Deltası'nda ulusal hukuk, mahkemelere gitmeksizin uygulanmış, Çevre ve Orman Bakanlığı ülkemizin öncelikli öneme sahip sulakalanlarının korunması için yeni Ramsar Alanları'nın belirlenmesi ve ilanı, Ulusal Sulak Alan Yönetmeliği'nin uygulanması yönündeki özverili çalışmalarına birini daha eklemiş oldu.

Öncelikle bu kararın 'günü kurtarmaktan' başka bir şey düşünmeyenlere ders olmasını diliyorum. Daha sonra da Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulakalanlar Şubesi'ni 'Sürdürülebilir Kalkınma'ya olan inancımızın boş olmadığını kanıtladıkları için kutluyorum. Türkiye'nin önünde iki seçenek var... Ya çağdaş Avrupa ülkeleri gibi davranarak kalkınmasını sürdürülebilir olmasını tercih edecek ya da günlük çıkarlarla davranarak az gelişmişlik psikolojisi içinde kıvranacak...
Akşam - A. Nedim Atilla

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz