reklam

26 Haziran 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kanalizasyon atığı mağaraları yok ediyor

Kilometrelerce uzunluktaki mağaraları ile bilinen Derebucak İlçesi'nde, Suluini ve birbirleriyle bağlantılı diğer mağaralar, kanalizasyon atıklarıyla kirleniyor. Arıtma tesisi için 750 milyarlık kaynak gerekiyor

Konya'nın Derebucak İlçesi'ne bağlı Çamlık Beldesi'nde çevre kirliliği yaşanıyor. Çamlık Belediye Başkanı Bayram Yazar, , 1987 yılında belde haline gelen Çamlık'ta 1990 yılından sonra altyapı sorununun çözüldüğünü ancak, evsel atıkların bölgedeki dereler vasıtasıyla mağaralara boşaltılmaya başlandığını söyledi.

Mağara cenneti Çamlık'ın çevre sorunu tehdidi altında olduğunu vurgulayan Başkan Yazar, önceki dönemlerde yapılan 'ilkel usullü arıtma tesisinin'' ise yetersiz kaldığını belirtti. Beldenin kanalizasyon atıklarının, coğrafi konumu ve dağlık yapısı nedeniyle alternatif olabilecek başka alanlara akıtılmasının mümkün olmadığını söyleyen Bayram Yazar, 'Yörede arıtma tesisi kurulamadığı için mağaralar bir çevre felaketinin eşiğinde. Devletin, mağara cenneti olarak adlandırılan bölgemizdeki çevre sorununa el atmasını istiyoruz'' dedi.

Başkan Yazar, Beyşehir Gölü'nü besleyecek Gembos Derivasyon Projesi'nin hayata geçirilmesinin ardından, kanalizasyon atıklarının beslediği dere ve düdenlerin suyunun Derebucak Barajı'ndan Beyşehir Gölü'ne aktarılması sonucu, sorunun havzayı da etkisi altına alacağını vurguladı.

Çamlık'taki Körükini Mağarası'nın 9 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük mağaralarından biri olduğunu ve içindeki travertenlerin, Pamukkale'dekilerle benzer olduğunu belirten Bayram Yazar, 'Bu güzelliği kanalizasyon atıkları yok ediyor. Bu durum, son yıllarda turist sayısını da azalttı. Oysa 10 yıl öncesine kadar bu yöre, mağara bilimcilerin ve turistlerin ilgisini çeken bir mekan haline gelmişti'' diye konuştu. Atık suların dereler aracılığıyla mağaralara aktığını anlatan Yazar, birbirleriyle bağlantılı olduğu için kirliliğin birçok mağarayı etkilediğini ifade etti. Belediye imkanlarının arıtma tesisini yapmaya yetmediğini belirten Yazar, bunun için yaklaşık 750 milyar liralık kaynağa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Akşam

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz