reklam

28 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kiralarda belediye yetkisi

İmar kanunu taslağına göre yapılardaki yıkım nedeniyle ağır yaralanma ve ölüm halinde sorumlulara 10 yıl hapis ve 50 milyar lira ek para cezası getiriliyor.

İmar Kanunu'nu sil baştan değiştiren taslağa göre, kaçak yapılar bir ayda yıkılacak. Belediyelere kiraları belirleme yetkisi de getiren taslak, işini sağlam yapmayan müteahhite de ceza öngörüyor

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, İmar Kanunu'nunda köklü bir revizyona hazırlanıyor. Üzerinde çalışılan yasa taslağına göre, doğal afetlerde çok sayıda vatandaşın ölümüne yol açan müteahhitlere ağır cezalar getirilirken belediyelere kira düzeylerini belirleme ve denetleme yetkisinin yanı sıra emlak vergileri karşılığı tahvil çıkarma hakkı tanınıyor. Kaçak binaların yıkımı konusu da taslaktaki bir başka önemli düzenleme olarak ortaya çıkıyor. Kaçak ya da imar izni olmayan binalar, herhangi bir şekilde belirlendikten sonra ilgili kurum tarafından bir ay içinde yıktırılacak. Belirlenen zamanda yıkım işlemini gerçekleştirmeyen kurum için de ağır cezalar geliyor.

İmarsıza hizmet yok
Yeni kanunun ardından yapı kullanma izni bulunmayan yapılara elektrik, su, kanalizasyon, telekomünikasyon, doğalgaz gibi hizmetleri götüren kuruluş yetkilileri de para cezası alacak. Verilen hizmete ilişkin bedeller, yararlandırma tarihinden itibaren rayiç bedelin 10 kat fazlasıyla ilgililerden tahsil edilecek. İmar kanun taslağı ile getirilen düzenlemeler kapsamında, imar planları en fazla 20 yıl geçerli olacak. İmar planına alınmış yerlerde, iskâna elverişsiz hale gelen yapı sahiplerine, iki yılda yönetmeliklere uygun yapı yapma zorunluluğu getirilecek.

Afet bölgesinde yapılaşmaya sınır
Yerel yönetimler, afet riski olan yerlerde mevcut yapılaşmaya sınır getirilmesi veya kaldırılması gereken alan ve taşınmazların taşınmasını sağlayacak ve bu hakkı menkul kıymete dönüştürecek belge düzenlemeye yetkili olacak.

Yapılarda oluşan ağır hasar veya yıkım nedeniyle yaralanma ve can kaybı halinde 10 yıl ağır hapis cezası ve ilave 50 milyar lira para cezası uygulanacak.

Yapının süresi içinde mevzuata uygun hale getirilmemesi halinde yapı sahibi, şantiye şefi, yapı denetim kuruluşu ortakları ve müteahhite üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kullanımının sakıncalı olduğu belirlenen yapıların yıkılacak derecede tehlikeli olduğu durumlarda, bunu düzeltmeleri için yapı sahiplerine 10 gün içinde tebligat yapılacak. Süresi içinde sahibi tarafından yıktırılmayan yapılar, idarelerce yıktırılacak ve giderleri yüzde 20 fazlası ile yapı sahibinden alınacak.

Kentsel tasarım özelliği olanlar dışında, iki kattan yüksek yapılarda çıkma yapılamayacak.

Afet riskli alanlarda güçlendirme gereken ama onarım ruhsatı düzenlenmeyen yapılar, verilen süre sonunda mühürlenecek ve bir ay içinde tahliye edilecek. Bu durum nedeniyle taşınmak zorunda bırakılan kendi evinde oturan hane halkına ve işyerlerine 1 defa için, kiracılara ise 6 ay süre ile net asgari ücret düzeyini aşmamak üzere, kira yardımı yapılacak.

Mikrobölgeleme haritaları ile belirlenen afet riskli alanlarda plan, program ve projeler tamamlanmadıkça yeni yapılaşma ruhsatı verilemeyecek. Bu alanlarda imar ve kullanım hakları kısıtlanan taşınmazlar, taşınmaz vergilerinden geçici olarak muaf tutulacak.
Radikal

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aydan Balamir, Ziya Tanalı
 ve Abdi Güzer
27 Nisan - 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Ulusal Mimarlık Ödülleri hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz