reklam

28 Haziran 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İmar affı sinyali

Hazırlıkları sürdürülen yeni İmar Kanunu'nda iskansız yapılara hizmet götüren kamu yöneticilerine ağır cezalar geliyor. Planlanan değişikliklerin yeni bir af çıkarmadan uygulanması olanaksız gibi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İmar Kanunu'nda köklü bir revizyona hazırlanıyor. Üzerinde çalışılan yasa taslağına göre, doğal afetlerde yıkılarak ölüm ya da yaralanmalara neden olan binaları yapan müteahhitlere ağır cezalar getirilecek. Bu arada, iskansız yapılara hizmet götüren kamu görevlilerinin, ruhsatsız yapıları yıkmayan belediye başkanlarının da ağır cezalara çarptırılması düşünülüyor.

AA'nın haberine göre hazırlanmakta olan taslak, afet riski olan bölgeler için yeni düzenlemelerle, mekansal strateji, bölge strateji ve yerleşme ana strateji planları hazırlanması için ortam sağlıyor. Belediyeler de uzun vadeli projeler için Emlak Vergileri karşılığı tahvil çıkarma hakkına kavuşacak.

Ruhsatsız olan yandı
Taslağa göre yeni İmar Kanunu'nun ardından yapı kullanma izni bulunmayan yapılara elektrik, su, kanalizasyon, telekomünikasyon, doğalgaz gibi hizmetleri götüren kuruluş yetkilileri para cezasına çarptırılacak. Verilen hizmete ilişkin bedelleri de 10 kat fazlası ile ilgililerden tahsil edilecek.

Mevzuata aykırı inşa edilen yapılarda denetimden kim sorumluysa ona da ceza verilecek. Ancak, denetimden sorumlu kişi 'Yapmayın' diye uyarmış da yapı sahibi ve müteahhit devam etmişse, bu kez onlar cezalandırılacak. Yapı, süresi içinde mevzuata uygun hale getirilmezse, projeyi yapan mimardan yapı sahibine kadar ilgilerin tümüne 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yapı ruhsatı alanlar, bir yıl içinde inşaata başlayıp 5 yıl içinde bitirmek zorunda olacak.

Gecekonduya aman yok
Ruhsatsız yapılarda da sahip ve müteahhite her birine ayrı ayrı olmak üzere 4 milyar liradan az olmamak üzere para cezası kesilecek. Gecekondular ile inşasına ruhsatsız başlanan yapılarda bu ceza 2 kata çıkarılacak.

Ruhsatsız veya ruhsat ve ekleri ile imar planlarına aykırı yapılar, ilgili idarenin ya da muhtarın tespiti, birinin ihbarı, arazi sahibi veya hissedarlardan birinin başvurusu üzerine, en geç 30 gün içinde ilgili idare tarafından tamamen yıktırılacak. Bunun için önceden resmi bir karar alınması ya da yapı sahibine bildirim yapılması gerekmeyecek. Böyle durumlarda yıkım işlemini gerçekleştirmeye yetkililer sorumlu tutulacak. Ancak ruhsatsız yapılaşmaya ağır cezalar getirecek yeni İmar Kanunu'nun uygulanabilmesi için, mevcut hukuk dışı yapılaşmanın da belli kurallarla düzene uygun hale getirilmesinin gerekli olduğu, bunun da bir anlamda yeni bir imar affını içerebileceği belirtiliyor.

Derme çatma binaya yıkım
Belediyelere de geniş yetkiler verilecek. Belediye ve il özel idareleri, kamu sağlığı, çevre, doğa ve kültürel değerleri koruma, afet karşı önlem gibi nedenlerle, yapılar üzerinde geçici kısıtmalara gidebilecekler. Örneğin, imar planına alınmış ve altyapısı götürülmüş yerlerde, boş arsalar ile kısmen yıkılmış veya iskana elverişsiz hale gelmiş yapı sahiplerine, 2 yıl içinde plan ve yönetmeliklere uygun yapı yapma zorunluluğu bildirilecek. Bu süre içinde ruhsat başvurusu yapılmayan yerler kamulaştırılarak 3. kişilere satılabilecek. Afet riski varsa, yapılaşmaya sınır getirilecek. Veya buralardaki yapılar taşınacak. Tehlike arz eden binalar mühürlenecek ve yıktırılacak. Bu durum nedeniyle taşınmak zorunda bırakılanlara en fazla 6 ay kira yardımı yapılacak. Yerel yönetimler, bozuk ve sorunlu bölgelerde dönüşüm projeleri hazırlayacak. Belediye ve il özel idareleri, bütün bunlar için 20 yıl boyunca elde edecekleri Emlak Vergileri'ni karşılık göstererek kıymetli kağıt çıkarabilecek.

Bina göçerten müteahhite hapis
Yeni İmar Kanunu hazırlanırken, deprem ve benzeri afetler nedeniyle oluşan can kaybına neden olan müteahhitlere de ağır cezalar getirilmesi öngörüldü. Böylece, benzeri olaylarda hafif cezalarla kurtulan sorumsuz müteahhitlerin kamu vicdanında yarattığı tepkiler de önlenmiş olacak. Taslağa göre, yapılarda oluşan ağır hasar veya yıkım nedeniyle yaralanma ve can kaybı halinde, sorumlulara 10 yıl ağır hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nda yer alan hükümlere ilave 50 milyar lira para cezası uygulanacak.

Kanun çıktıktan sonra 6 ay içinde, sigorta şirketlerince teminat sağlanamaması durumunda, yapı denetim ve yapı müteahhitlerinin sorumluluklarını teminat altına almak üzere kamu tüzel kişiliğine haiz özerk bir ''İmar Denetim Sigortası Havuzu'' oluşturulacak.
Akşam

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Uygulama sırasında karşılaşılan problemler, çözümler, öneriler ve yeni teknolojiler Yapı Sorunları forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz