reklam

01 Haziran 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Fransa'yı sevmeyen bu sokağa gelmesin

Kafelerinden restoranlarına, şarkılarından çiçeklerine kadar Fransız kültürünün izlerini taşıyan Fransız Sokağı bugün açılıyor. Beyoğlu'nun yeni eğlence ve sanat merkezinin açılış kutlamaları ise konserler, sergiler ve defilelerle dört gün sürecek.

Beyoğlu'nda, Galatasaray Lisesi'nin arka tarafında yer alan Cezayir Sokağı ve Çıkmazı'nın Fransız Sokağı'na dönüştürülme projesi nihayet tamamlandı. Tamamen Fransız kültürünü yansıtan sokak bugün saat 09.00'da açılıyor. Hem de dört gün dört gece sürecek konserler, dans gösterileri, sergiler, kukla gösterileri ve defilelerle.

Fransız Sokağı projesinin mimarı Afitaş Yapım Şirketi'nin sahibi Mehmet Taşdiken. Projeyi hayata geçiren şirketin Başkan Yardımcısı Atalay Taşdiken ise 'Bu bir Beyoğlu projesi' diyerek söze başlıyor. 'Amacımız Beyoğlu'na bir eser kazandırmak, semtin eski dokusuna kavuşmasına katkı sağlamaktı.

'Sloganımız Beyoğlu kendine dönüyor' diyen Taşdiken bölgede tek bir binayı alıp restore etmenin pek bir anlamı olmadığını, ciddi bir dönüşüm için çevresinin de yaşayan bir yer olması gerektiğini düşünüyor.

Beyoğlu'nda yeniden hayata geçirilebilecek birçok yer varken, özellikle burayı seçmelerinin ilk nedeni ise sokakta kendilerine ait bir binanın olması. 'Bu sokaktaki yapıların çoğu Fransız mimar Marius Michel'e ait. Ayrıca burası Pera üzerinde bir Fransız bölgesi ve burada Osmanlı'dan bugüne pek çok Fransız yaşamış' diyen Taşdiken, Fransız Sokağı'nın İstanbul'un diğer semtlerinde yapılan projelerden farklı olduğunu söylüyor: 'Mesela Balat projesinden farklı. Çünkü burası kültürel olarak ön planda olacak. Balat'taki çalışmalar sadece restorasyonla sınırlı ve öyle olunca da film platosundan bir farkı olmuyor. Ancak Fransız Sokağı hem ticari hayatı canlı hem de sosyal dokuyu bozmayacak bir yapıya sahip.'

Sokağın dokusuna uygun olarak yenilenen binaların bir kısmını kiralayan bir kısmını da satın alan şirket projeye dahil olup burada işletme açmak isteyenlere belirli kurallar koymuş. Mesela sokakta yer açmak isteyen işletmenin dekorasyon, tabela, logo, mönü, personel kıyafeti Fransız tarzı olmak zorunda. Bu nedenle sokakta yer alan restoranların tümünün mönüsü Fransız mutfağından oluşuyor. Taşdiken 'Herkes 'Burası Cezayir Sokağı neden adını Fransız Sokağı olarak değiştirdiniz?' diye soruyor ama biz sokağın adını değiştirmedik. Fransız Sokağı bir marka. Burası proje öncesi herhangi bir sokakken şimdi İstanbul'un gözdesi olacak' diyor.

Fransız Sokağı'nda sinema, fotoğraf, diksiyon, resim atölyeleri olacak ve Atıf Yılmaz, Mehmet Güleryüz, Günseli Kato, Coşkun Aral gibi isimler ders verecek.

90 kişi kapasiteli bir sinema açılacak ve vizyon filmleri yerine kültürel filmler gösterilecek. Daimi resim, heykel ve fotoğraf sergileri yapılacak. Eylülde Fransız mutfağı eğitimi veren Gastronomi Kültür Okulu ve bir deneme restoranı açılacak.

Beyoğlu Gazetesi ile ortak olarak Beyoğlu'nda ilk kez bir daimi dokümantasyon merkezi kurulacak. Sürekli müzik, resim, cam üfleme gibi açık alan etkinlikleri yapılacak. Eylülde bir butik otel açılacak.

Sokakta 8 kafe, 2 restoran, 2 garden kafe, 3 roof bar, 2 şarap evi, pastane, peynirci, krepçi, dondurmacı, ekmekçi, çikolatacı, çiçekçi, şarküteri, butik, resim galerisi, konferans, gösteri ve müzayede salonu, sinema gibi toplam 43 işyeri bulunuyor.

Açılışın son günü 4 Temmuz'da sokakta Cemil İpekçi'nin kağıt elbiseler ve şapka defilesi olacak.

Sokağın sakinleri de memnun
Proje nedeniyle 54 aile sokaktan taşınmış ancak hala oturan birkaç aile var. Buraya dört yıl önce taşınan Zeliha Şener de sokağın sakinlerinden biri. Şener 'Geldiğimde burası yıkık dökük bir yerdi. Şimdi gurur duyuyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından insanlar geliyor burayı görmeye. Burası İstanbul'un en güzel yerlerinden biri oldu. Tabii biraz gürültü olacak ama her güzelliğin bir fedakarlığı vardır' diyor.
Akşam

 

Haziran 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Sokakları, caddeleri, binaları, sorunları, keyifleri, artıları ve eksileri ile kentte yaşamak, kentli olmak üzerine söylemek istedikleriniz Kent ve Çevre forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz